VOCES – cvartetul cu cea mai lungă tradiţie în România, în concert 100% HAYDN!
https://www.ziarulmetropolis.ro/voces-cvartetul-cu-cea-mai-lunga-traditie-in-romania-in-concert-100-haydn/

Miercuri, 19 noiembrie (19.00), Sala Radio va fi gazda unui recital 100% HAYDN susţinut de VOCES – cvartetul de coarde cu cea mai lungă tradiţie în România, o activitate extrem de bogată şi un palmares pe măsură în ţară şi peste hotare.

Un articol de Liliana Matei|12 noiembrie 2014

Parte a Orchestrelor şi Corurilor Radio România, ansamblul VOCES a aniversat în 2013 patruzeci de ani de activitate şi reuneşte astăzi patru muzicieni de valoare: Bujor Prelipcean – vioara I, Vlad Hrubaru – vioara a II-a, Constantin Stanciu – violă şi Dan Prelipcean – violoncel.

Repertoriul recitalului VOCES va fi unul dedicat în exclusivitate celebrului compozitor austriac Joseph HAYDN, un geniu al formelor perfecte în muzică. Deşi este supranumit adesea „părintele simfoniei” – a compus 104 simfonii! – Haydn este de asemenea privit ca cel mai important compozitor pentru cvartet de coarde, fiind cel care a semnat 83 de partituri de acest gen. Se spune că cvartetele lui Haydn au fost atent studiate de mai tânărul său prieten, Mozart. În evenimentul de la Sala Radio veţi asculta Cvartelele op. 2, nr.4, 6 și op. 3 nr. 5.

În 1973, absolvenţi ai Conservatorului “George Enescu” din Iaşi au început frumoasa poveste a Cvartetului VOCES, formaţia impunându-se imediat prin valoarea sa. Membrii ansamblului au urmat studii de specializare în ţară cu W.G. Berger şi peste hotare în Israel, Italia, Ungaria, Germania. Premii prestigioase au confirmat nivelul artistic înalt al formaţiei muzicale: Colmar-Franţa (1974), Bordeaux-Franţa (1976), ”Karl Klinger” Hanovra-Germania (1979). Repertoriul deosebit de vast al Cvartetului Voces reuneşte integrale clasice, romantice, opusuri româneşti şi universale ale compozitorilor secolului XX şi creaţii recente.

Cvartetul este adesea prezent la festivalurile de la Bratislava, Torino, Siena, Salzburg, Salonic, Istanbul, Bucureşti, Bayreuth etc. Făcând parte din sistemul naţional al formaţiilor Societăţii Române de Radiodifuziune, VOCES susţine stagiuni permanente la Bucureşti, efectuează înregistrări radio şi de disc (Electrecord, Marco-Polo, EMI-Electrola). Cvartetul a fost distins cu Premiul Criticii Muzicale în anul 1997. Membrii săi susţin şi o importantă activitate didactică în cadrul Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi, fiind şi profesori de onoare ai Academiei de Muzică din Cluj.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

INFO

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

10
/02
/16

Orchestra Filarmonicii din Berlin, situată în top zece al celor mai bine cotate orchestre din lume și desemnată în anul 2008 drept “cea mai bună orchestră din lume” (The Gramophone) deschide ediția 2019 a Festivalului Internațional George Enescu, cu două concerte care vor avea loc pe 31 august și pe 1 septembrie 2019.

09
/02
/16

Nominalizat de șapte ori la Premiile Grammy, Omar Sosa este un artist exact așa cum e Cuba. O insulă între trei continente ale muzicii, care reușește să-și definească o identitate distinctă. Va concerta pe 30 iunie, la București, în cadrul Jazz Night Out.

05
/02
/16

Cea dintâi premieră a anului 2016, "Hapciu în RE major", adaptare după celebra operetă "Mam'zelle Nitouche" (de F.R. Hervé, libret de Henri Meilhac și Albert Millaud), marchează un moment unic în istoria Operei Comice pentru Copii: este pentru prima dată când pe scena instituției se montează un spectacol de operetă. Premiera are loc sâmbătă, 20 februarie, de la ora 17.00, și duminică, 21 februarie, de la ora 11.00.

05
/02
/16

Un frumos recital conceput în jurul a doi mari compozitori ai repertoriului german – Beethoven și Brahms – este ceea ce ne propun miercuri, 10 februarie (19.00) la Sala Radio violonista Cristina Anghelescu (solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio) și pianistul Daniel Goiţi.

05
/02
/16

„Aphonopelma johnnycashi” se va numi păianjenul care a împrumutat numele cântăreţului Johnny Cash. Creatura cu opt picioare este neagră în întregime, așa cum se îmbrăca regretatul artist, decedat în 2003 și care cânta cu chitara sa mai ales "Man in Black", unul din hiturile sale.

02
/02
/16

Filarmonica “George Enescu”  şi  asociaţia “Clasic e fantastic” anunţă cel de-al doilea concert al anului 2016, din ciclul educativ „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”. Duminică, 21 februarie, la orele 10 şi 12.30, copiii sunt invitaţi să afle povestea Bărbierului din Sevilia, capodopera de teatru muzical semnată  de compozitorul Italian Gioacchino Rossini.

01
/02
/16

Așa cum și-a obișnuit publicul și în stagiunile precedente, Orchestra de Cameră Radio îi aduce în fața publicului pe câțiva dintre tinerii muzicieni români care vor „scrie” mai departe istoria scenelor de concert din țară și din străinătate: laureaţii competiţiei naţionale anuale „DRUMUL SPRE CELEBRITATE”. 

23
/01
/16

Mai este loc de noi interpretări pentru Brahms și Beethoven? Mi-am pus întrebarea înainte de a asculta două discuri apărute recent pe piață, semnate de nume importante ale artei interpretative contemporane: violonista olandeză Janine Jansen și dirijorul austriac Manfred Honeck, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh. Și am descoperit, nu neapărat cu surprindere, ci cu încântare, că Brahms și Beethoven au încă (foarte) multe de spus.

22
/01
/16

Super! Pet Shop Boys lansează un nou album, cel de-al 13-lea al grupului care a cunoscut gloria cu hituri ca "West end girls", "It's a sin", "Domino Dancing" sau "Go west". Noul album, ce urmează să apară pe piaţă pe 1 aprilie, se numeşte, desigur, "Super".