Walk and shoot: noua cultură urbană
https://www.ziarulmetropolis.ro/walk-and-shoot-noua-cultura-urbana/

A apărut în ultima vreme moda workshop-urilor. Am fost la unul de explorare şi fotografie, şi am învăţat câte ceva despre pasiune.

Un articol de Andrei Crăciun|25 iulie 2017

La sfârșitul anului 2014 am ajuns prima dată în Giulești Sârbi. Voiam să fac un reportaj despre cum vine Moș Crăciun la copiii săraci. Atunci, în Ajun, am intrat în Muzeul Culturii Romilor, la o serbare, și tot atunci mi-am făcut primii prieteni în cartier.

În primăvara lui 2015 m-am întors pentru un reportaj despre oamenii care trăiau dintr-o groapă de gunoi de lângă Mânăstira Chiajna. Dintre cei pe care i-am întâlnit pe drum, în nicio casă de om nu am mai găsit ceva comparabil cu bojdeuca doamnei Marcela. O casă care stă să cadă (pe atunci nu aveau apă curentă) în care locuiau (și locuiesc și acum) trei generații. Doamna Marcela a avut opt copii, iar numărul nepoților bate la douăzeci, iar cel al strănepoților… Nu se mai știe.

Am găsit în casa aceea ceva din marea frumusețe a mahalalelor. La rigoare, însă, situația acolo era și a continuat să rămână, cu tot ajutorul pe care am încercat să-l oferim, tragică. Copii fără acte de identitate, care nici la școală nu pot merge, o sărăcie sub-sahariană și o femeie care pleacă în zori cu personalul de Alexandria, ca să vândă napolitane și să mai trăiască o zi.

Am încercat să îi fac tot mai cunoscuți pe oamenii din Giulești, am chemat în curtea Marcelei cineaști să le propun un documentar, am dus acolo avocați și alți oameni ai legii. Am încercat, în trecerea timpului, să deschid cât mai multe priviri către acea lume abandonată și de autorități, lângă un capăt de cale ferată.

Așa am ajuns să duc în curtea doamnei Marcela și oameni de la Walk and Shoot (un proiect dezvoltat de platforma merg.in, la înființarea căreia am lucrat acum doi ani și jumătate).

Celălalt versant al realității

Am văzut mulți oameni veniți să exploreze marginile lumii și am văzut cum puțini dintre ei mai plecau acasă aceiași. Ceva se schimba pentru totdeauna în inimile lor, când vedeau acest versant al realității.

Am tot văzut Walk and Shoot crescând, am văzut clovni urcând în vagoane de marfă care nu mai duceau nicăieri, și fotomodele dansând cu păpuși însângerate, în cele mai bune cadre posibile, iar fotografii amatori explorau tot mai mult, ajungând în forturi de la marginea capitalei (cunoașteți dumneavoastră Asociația Tradiția Militară?), ba chiar aventurându-se în Delta Văcăreștilor, într-o altă poveste.

 

Și adevăr vă spun vouă: se creează o nouă cultură urbană, crește, mai degrabă neștiută, căci doar inițiații o cunosc, în sângele orașelor noastre, pe care nu le-am văzut atât de mult timp, încât ne uităm acum la ele cu dragostea și pofta de viață a unor nou-născuți.

Și puține lucruri sunt mai frumoase în cultura timpului nostru.

Foto: Adi Bulboacă, Ștefan Trăsnea. Fotografii realizate în cadrul workshop-ului Walk & Shoot #6, coordonat de Adi Bulboacă.

Am tot văzut Walk and Shoot crescând, am văzut clovni urcând în vagoane de marfă care nu mai duceau nicăieri, și fotomodele dansând cu păpuși însângerate, în cele mai bune cadre posibile.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.

19
/06
/18

Începând din 2015, cu ocazia fiecărui solstițiu, Zammorian (grupul post-psihedelic/post-rock format în 2014 din 6 artiști și designeri români) a prezentat un show sau un live streaming din studio. Joi, 21 iunie 2018, în cea mai lungă zi a anului, Zammorian le va face pe ambele când va concerta și va face streaming din terasa Have a Cigar a Echoes, Inc.

09
/06
/18

Arhiepiscopia Romano-Catolică București și Muzeul Național de Artă al României organizează în perioadă 13 iunie – 2 septembrie 2018 expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”. Lucrările, prezentate în premieră în România, vor fi expuse în Sălile Kretzulescu din Calea Victoriei nr. 49-53, din capitală. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 12 iunie, ora 17.00.

06
/06
/18

creart și Formare Culturală organizează pe 6 iunie 2018, de la ora 19:00, în offline și online, o dezbatere pe tema noilor tehnologii în creșterea și dinamizarea publicurilor culturale. Offline: Sala Teatrelli: theatre, music and more din Piața Alexandru Lahovari nr. 7, București. Online live și ulterior: Contul de Youtube Modernism.ro

31
/05
/18

Evenimentul lansării noii colecții a Corinei Boboc, absolventă a Universității de Arte București, secția Design Vestimentar si proaspăt absolventă de master, secția Scenografie, UNATC București, a avut loc la teatrul Unteatru, sub forma unei expoziții cu 19 ținute, colecția intitulându-se Jellyfish on Pluto.

28
/05
/18

Strada Mătăsari este cunoscută în capitală ca fiind strada unde prostituatele ieșeau „la lucru” pe înserat. Ideea festivalului Femei pe Mătăsari, fondat de Iulian Văcărean, a fost să facă această stradă cunoscută pentru lucruri mult mai pozitive, să invite femei și bărbați, organizații, să-și prezinte ideile și să le dea oamenilor ceva creativ în schimbul unei imagini de „strada unde totul este pierdut”.

25
/05
/18

Artistul român Hamid-Nicola Katrib își va împărtăși una dintre viziunile sale asupra artei moderne într-un cadru urban, părăsit și uitat de timp, care va anima locația într-o viziune suprarealistă plină de emoții. Amprenta artistului, atent conturată în Big Bang - vernisajul pe care îl pregătește pentru data de 7 iunie 2018, se va reflecta în 11 tablouri suprarealiste pictate de acesta în ulei, însă vedeta serii va fi instalația denumită „The End”.

24
/05
/18

Pe durata Festivalului Internaţional de Film Transilvania (25 mai - 3 iunie), Ziarul Metropolis vă va ține la curent cu cele mai importante evenimente de la Cluj.