Weekend la Castel: cine-concert „Metropolis” și cel mai periculos film făcut vreodată. TIFF 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/weekend-la-castel-cine-concert-metropolis-si-cel-mai-periculos-film-facut-vreodata-tiff-2017/

În primul weekend al celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (2-11 iunie), programul Week-end la Castel revine la Bonţida cu ateliere creative, jocuri şi spectacole pentru cei mici în timpul zilei şi evenimente speciale pentru cei mari după lăsarea serii.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2017

Pe 3 și 4 iunie, Castelul Banffy va găzdui proiecția unui film cult care a pus în pericol viețile actorilor și ale echipei, inclasabilul Roar (1981), și cine-concertul Metropolis (1927), o capodoperă a filmului mut, de la a cărei lansare se împlinesc 90 de ani, acompaniată live de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca.

Sâmbătă, pe 3 iunie, de la 21.45, spectatorii vor urmări pe ecran mare Roar, primul și ultimul film regizat de Noel Marshall, producătorul executiv al horror-ului Exorcistul (1973). Producția „celui mai periculos film făcut vreodată”a durat nu mai puțin de 11 ani, iar proiectul aproape i-a ucis pe regizor și pe întreaga lui familie. Se spune că niciunul din cele peste 150 de animale nu a suferit în tot acest proces, însă peste70 dintre membrii echipei și actori, da. Imaginile din film surprind atacuri reale, care au cauzat leziuni pentru care au fost necesare multe intervenții chirurgicale.TRAILERtiff 2017

Filmul urmărește povestea unei familii atacate de animale sălbatice, iar unul dintre rolurile principale este interpretat chiar de către Noel Marshall.Alături de el apare și soția lui la acea vreme, actrița TippiHedren, renumită pentru rolul dinPăsările(r. Alfred Hitchcock), și Melanie Griffith, fiica acesteia. „E un fel de Jawsîn junglă”, scria Variety despre filmul lansat în SUA abia în 2015, film care completează perfect ideea campaniei de imagine TIFF 2017, ce va fi devoalată în această perioadă.

Unul dintre evenimentele de neratat ale ediției va fi cine-concertul Metropolis, capodopera lui Fritz Lang din 1927, cu acompaniamentul live al orchestrei Filarmoniciide Stat Transilvania din Cluj-Napoca, pe muzica originală compusă de Gottfried Huppertz, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger. Duminică, 4 iunie, de la ora 21:45, în decorul fantastic al Castelului Banffy, distopia futuristă creată de regizorul expresionist Fritz Lang va căpăta noi valențe prin interpretarea grandioasă a orchestrei clujene.

Lansat în 1927, Metropolis a influențat nu numai cinematografia modernă, ci și cultura pop, care de-a lungul timpului a împrumutat și reinterpretat multe dintre elementele simbolice utilizate de Fritz Lang pentru a ilustra societatea anului 2026.

Dirijorul Stefan Geiger are în portofoliu zeci de proiecte de ilustrare sonoră a unor capodopere ale cinematografiei. Conduce din 2002 Orchestra de Tineret din Bremen, iar pentru stagiunea 2016/2017, a fost ales dirijor principal al Orchestrei Simfonice Parana, din Brazilia. A dirijat la Cluj cine-concertele Aventurile Prințului Achmed, în 2013, și Cutia Pandorei, în 2015.

Foto: TIFF 2017 – tiff.ro

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.