Weekenduri speciale, la Festivalul Tânăr de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/weekenduri-speciale-la-festivalul-tanar-de-la-sibiu/

Cele două weekenduri cuprinse în ediţia a patra a Festivalului Tânăr de la Sibiu, care va avea loc între 2 şi 11 noiembrie, la Teatrul Gong, vor aduce evenimente speciale – spectacole de teatru din Franţa şi Italia şi ateliere de gătit pentru copii şi părinţi.

Un articol de Liliana Matei|27 octombrie 2018

Finalul de săptămână 3 – 4 noiembrie este wekendul francez, în care vor fi prezentate patru spectacole venite la Sibiu din Hexagon: „Mingea roșie/ La Balle Rouge”, „Cubix”, „Vânt din pupă/ Vent Debout” și „Zdrențe/ Frusques”. Prețul unui bilet pentru fiecare dintre cele patru spectacole este de 9 lei.

În plus, Teatrul Gong va fi luminat timp de trei seri în culorile steagului Franței, iar întreg evenimentul, susținut de Teatroskop – Institutul Francez, marchează sezonul cultural România – Franța.

Spectacolul vizual de operă „Mingea roșie” (foto) al companiei La Balle Rouge va fi prezentat celor cu vârste de peste 4 ani, pe 3 noiembrie, de la ora 11.00. O serie de forme geometrice din spumă prind viață și devin personaje reale. ,,Mingea Roşie” recreează diferite stadii ale unei relații de iubire, de la întâlnirea îndrăgostiților până la nașterea copilului.

CUBiX”, spectacol al companiei Théâtre Sans Toit, de Mathieu Enderlin, este recomandat spectatorilor cu vârste de peste 6 ani – poezii vizuale și jocuri de mâini – și va fi prezentat pe 3 noiembrie, de la ora 18.00.

Compania Des Fourmis dans la lanterne prezintă, pe 4 noiembrie, de la ora 11.00, „Vânt din pupă”, de Fabien Debrabandere, care spune povestea unei fetițe a cărei viață se întoarce cu susul în jos când descoperă o lume foarte diferită de a ei – plină de tot felul de cuvinte, sunete, scrieri și desene. Ea cunoaște doar lumea tăcerii, iar astfel, o avalanșă de trăiri înfricoșătoare, dar intrigante o învăluie. Spectacolul este recomandat celor cu vârste de peste 5 ani.

Act2 Catherine Dreyfus prezintă, pe 4 noiembrie, de la ora 18.00, spectacolul coregrafic „Zdrențe” (foto sus), recomandat copiilor cu vârste de peste 4 ani. Patru personaje se trezesc în țara hainelor nimănui, iar, rând pe rând, personalitățile lor se impun și totul devine posibil.

Weekendul 9 – 11 noiembrie este dedicat gastronomiei, cu ateliere de gătit și prezentarea spectacolelor „Să gătim cu picioarele/ Cooking with your feet” (Italia) și „Eat Me” (România).

Atelierele de gătit Mini Zucchini (foto) încep la Institutul National de Gastronomie pe 9 noiembrie, de la ora 17.00, și sunt dedicate copiilor cu vârste de peste 4 ani. Se va discuta despre ce mâncare le place cel mai mult, despre ce știu copiii despre ea, de unde provin ingredientele și cum ajută ele la dezvoltarea sănătoasă. Se va găti individual și pe echipe timp de o oră și jumătate. Alte ateliere vor avea loc pe 10 și 11 noiembrie, de la orele 10.00 și 12.00, în același spațiu.

Să gătim cu picioarele” al companiei Teatro dei Piedi, de Laura Kibel și Verónica González, va fi prezentat pe 10 noiembrie, de la orele 11.00 și 18.00, celor cu vârste de peste 5 ani. Spectacolul vorbește despre arta de a mânca bine, revelată de scriitorul Pellegrino Artusi la finalul secolului 19 în celebrul său manual. Acțiunea este plasată în Italia dintre două secole, între romantism și epoca modernă, iar pe fundal se aud arii de Rossini, Verdi și Puccini. 

Spectacolul „Eat Me”, de Alexandra Felseghi, va fi prezentat de compania Create.Act.Enjoy pe 10 noiembrie, de la ora 20.00, și este dedicat adolescenților. El vorbeşte despre plăcerea vinovată a chipsurilor ascunse în spatele canapelei și despre importanţa unui abdomen „cu pătrăţele” în raport cu fericirea şi acceptarea personală.

Biletele pentru ediţia din acest an a Festivalului Tânăr de la Sibiu pot fi achiziţionate atât de la agenţia de bilete a Teatrului Gong, cât şi online, de pe platformele entertix.ro şi myticket.ro.

Preţul unui bilet variază între 9 şi 14 lei, în funcţie de spectacol şi de locul ocupat în sală. Pentru biletele cumpărate online NU este perceput comision.

Festivalul Tânăr de la Sibiu este finanțat de Primăria Municipiului Sibiu și susținut de UNITER prin Fondul Timbrului Teatral.

Detalii pe site-ul festivalului și pe pagina oficiala de Facebook.

Bilete disponibile aici.

Foto sus: Raoul Gilibert

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.