Weekenduri speciale, la Festivalul Tânăr de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/weekenduri-speciale-la-festivalul-tanar-de-la-sibiu/

Cele două weekenduri cuprinse în ediţia a patra a Festivalului Tânăr de la Sibiu, care va avea loc între 2 şi 11 noiembrie, la Teatrul Gong, vor aduce evenimente speciale – spectacole de teatru din Franţa şi Italia şi ateliere de gătit pentru copii şi părinţi.

Un articol de Liliana Matei|27 octombrie 2018

Finalul de săptămână 3 – 4 noiembrie este wekendul francez, în care vor fi prezentate patru spectacole venite la Sibiu din Hexagon: „Mingea roșie/ La Balle Rouge”, „Cubix”, „Vânt din pupă/ Vent Debout” și „Zdrențe/ Frusques”. Prețul unui bilet pentru fiecare dintre cele patru spectacole este de 9 lei.

În plus, Teatrul Gong va fi luminat timp de trei seri în culorile steagului Franței, iar întreg evenimentul, susținut de Teatroskop – Institutul Francez, marchează sezonul cultural România – Franța.

Spectacolul vizual de operă „Mingea roșie” (foto) al companiei La Balle Rouge va fi prezentat celor cu vârste de peste 4 ani, pe 3 noiembrie, de la ora 11.00. O serie de forme geometrice din spumă prind viață și devin personaje reale. ,,Mingea Roşie” recreează diferite stadii ale unei relații de iubire, de la întâlnirea îndrăgostiților până la nașterea copilului.

CUBiX”, spectacol al companiei Théâtre Sans Toit, de Mathieu Enderlin, este recomandat spectatorilor cu vârste de peste 6 ani – poezii vizuale și jocuri de mâini – și va fi prezentat pe 3 noiembrie, de la ora 18.00.

Compania Des Fourmis dans la lanterne prezintă, pe 4 noiembrie, de la ora 11.00, „Vânt din pupă”, de Fabien Debrabandere, care spune povestea unei fetițe a cărei viață se întoarce cu susul în jos când descoperă o lume foarte diferită de a ei – plină de tot felul de cuvinte, sunete, scrieri și desene. Ea cunoaște doar lumea tăcerii, iar astfel, o avalanșă de trăiri înfricoșătoare, dar intrigante o învăluie. Spectacolul este recomandat celor cu vârste de peste 5 ani.

Act2 Catherine Dreyfus prezintă, pe 4 noiembrie, de la ora 18.00, spectacolul coregrafic „Zdrențe” (foto sus), recomandat copiilor cu vârste de peste 4 ani. Patru personaje se trezesc în țara hainelor nimănui, iar, rând pe rând, personalitățile lor se impun și totul devine posibil.

Weekendul 9 – 11 noiembrie este dedicat gastronomiei, cu ateliere de gătit și prezentarea spectacolelor „Să gătim cu picioarele/ Cooking with your feet” (Italia) și „Eat Me” (România).

Atelierele de gătit Mini Zucchini (foto) încep la Institutul National de Gastronomie pe 9 noiembrie, de la ora 17.00, și sunt dedicate copiilor cu vârste de peste 4 ani. Se va discuta despre ce mâncare le place cel mai mult, despre ce știu copiii despre ea, de unde provin ingredientele și cum ajută ele la dezvoltarea sănătoasă. Se va găti individual și pe echipe timp de o oră și jumătate. Alte ateliere vor avea loc pe 10 și 11 noiembrie, de la orele 10.00 și 12.00, în același spațiu.

Să gătim cu picioarele” al companiei Teatro dei Piedi, de Laura Kibel și Verónica González, va fi prezentat pe 10 noiembrie, de la orele 11.00 și 18.00, celor cu vârste de peste 5 ani. Spectacolul vorbește despre arta de a mânca bine, revelată de scriitorul Pellegrino Artusi la finalul secolului 19 în celebrul său manual. Acțiunea este plasată în Italia dintre două secole, între romantism și epoca modernă, iar pe fundal se aud arii de Rossini, Verdi și Puccini. 

Spectacolul „Eat Me”, de Alexandra Felseghi, va fi prezentat de compania Create.Act.Enjoy pe 10 noiembrie, de la ora 20.00, și este dedicat adolescenților. El vorbeşte despre plăcerea vinovată a chipsurilor ascunse în spatele canapelei și despre importanţa unui abdomen „cu pătrăţele” în raport cu fericirea şi acceptarea personală.

Biletele pentru ediţia din acest an a Festivalului Tânăr de la Sibiu pot fi achiziţionate atât de la agenţia de bilete a Teatrului Gong, cât şi online, de pe platformele entertix.ro şi myticket.ro.

Preţul unui bilet variază între 9 şi 14 lei, în funcţie de spectacol şi de locul ocupat în sală. Pentru biletele cumpărate online NU este perceput comision.

Festivalul Tânăr de la Sibiu este finanțat de Primăria Municipiului Sibiu și susținut de UNITER prin Fondul Timbrului Teatral.

Detalii pe site-ul festivalului și pe pagina oficiala de Facebook.

Bilete disponibile aici.

Foto sus: Raoul Gilibert

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.