Rezidența BRD / Scena9 prezintă evenimentul anual Where ART thou? (iulie – septembrie 2021)
https://www.ziarulmetropolis.ro/where-art-thou-iulie-septembrie-2021/

Cum putem să înţelegem mai bine artele, societatea şi cultura în care trăim şi cum pot fi ele remodelate cu ajutorul tehnologiei? Acestea sunt parte din întrebările la care încearcă să răspundă programul transdisciplinar Where ART thou?, printr-o serie de conferinţe şi discuţii cu invitaţi internaţionali care sunt vârfuri de lance în domeniile lor.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2021

Aflat la prima ediție, Where ART Thou? a fost creat la inițiativa Rezidenței BRD Scena9, în parteneriat cu festivalurile Amural din Brașov și Simultan din Timișoara și se desfășoară între iulie și septembrie 2021, la București, Brașov și Timișoara. Invitații de anul acesta sunt: Daniel Gontz – artist vizual din România, Alain Bieber – curator și manager cultural din Germania, Nonotak Studio din Franța, László Zsolt Bordos – artist vizual din Ungaria, Erik Bünger – artist vizual din Suedia, Ewa Justka – muzician din Polonia, Klaus Obermeier – artist media din Austria și Răzvan Pascu – artist și manager cultural din România.

Where ART thou? este conceput ca un eveniment anual în jurul artelor, umanismului și tehnologiilor în care tehnologia este văzută deopotrivă ca metodă, instrument de creație și comunicare, producție artistică și sursă de inspirație. Interacționând cu practicieni și artiști internaționali din arte vizuale, cinema, video mapping, tehnologie și industriile creative în sensul larg, WhAt? încearcă să formuleze o serie de răspunsuri la provocările cu care se confruntă artiștii și managerii culturali în trecerea către cea de-a 4 revoluție.

Prima ediție a programului din acest an propune un proiect pilot -Tranziții între lumile virtuale și cele non virtuale, care plănuiește să abordeze trei piloni de discuție: cercetarea și teoretizarea legăturile conceptuale dintre cultură și tehnologie, studii de caz și de bune practici privind modul în care tehnologia și instrumentele digitale pot fi integrate în viața și programarea organizațiilor culturale (de la idee la design, de la obstacole și provocări la rezultate și impact) și modele și tipuri de experiențe despre cum arta, societatea și cultura pot fi mai bine înțelese și remodelate prin tehnologie.

PROGRAM

București, iulie 2021
Luni, 26 iulie, ora 18:00, Rezidența BRD Scena9
De la VHS la A.I., Daniel Gontz (România- Spania) – evenimentul se va transmite live și pe Facebook

Marți, 27 iulie, ora 18:00, Rezidența BRD Scena9
Crearea experiențelor de artă digitală, Alain Bieber (Germania) – evenimentul se va transmite live și pe Facebook

Brașov, august 2021
Sâmbătă, 28 august: Nonotak Studio (Franța) – eveniment în cadrul Amural 7

Duminică, 29 august: László Zsolt Bordos (Ungaria) – eveniment în cadrul Amural 7

Timișoara, septembrie 2021
Sâmbătă 11 – duminică 19 septembrie, în cadrul Simultan Festival: Erik Bünger (Suedia), Ewa Justka (Polonia)

București, septembrie 2021
Marți, 14 septembrie, Rezidența BRD Scena9
INTERACTIVE SPACE, Klaus Obermaier (Austria)- eveniment în cadrul New Regional Cultural Cooperation: Together, We Matter

Joi, 16 septembrie, Pavilion 32, Goethe-Institut București
The Shape of Light, Răzvan Pascu (România) – eveniment în cadrul New Regional Cultural Cooperation: Together, We Matter

Curatorii proiectului sunt Suzana Dan (manager Rezidența BRD Scena9), Levente Kozma (director artistic Festivalul Simultan din Timișoara), Răzvan Pascu (director artistic Festivalul Amural din Brașov).

 

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.

20
/06
/16

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecționar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană și cele mai iscusite meșterițe de la Săpânța, cu toții au fost prezenți la prima ediție Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți din Maramureș.

17
/06
/16

Începând cu 23 iunie 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București va deschide în sediul din Gabroveni o expoziție inedită, dedicată aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

15
/06
/16

În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare, și Miguel de Cervantes, Noaptea Institutelor Culturale (24 iunie) include un spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, proiecții, lecturi și o dezbatere dedicate marelui dramaturg britanic, o expoziție de benzi desenate și de ilustrație pornind de la o piesă scrisă de Cervantes, precum și un spectacol-lectură bazat pe fragmente din „entremeses" ale îndrăgitului scriitor spaniol.

10
/06
/16

Admiratorii lui Horaţiu Mălăele pot fi alături de îndrăgitul actor, regizor, caricaturist și scriitor român, joi, 16 Iunie, de la ora 18.30, la vernisajul expoziției Retrospectivă Horațiu Mălăele. Evenimentul, care va avea loc la sediul Casei de Licitații Goldart din București, Intrarea I.L. Caragiale nr. 1, reuneşte peste 50 de lucrări de desen, acuarelă, serigrafie, pictură și grafică umoristică ale artistului.

07
/06
/16

Cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Statui Vivante, organizat de Teatrul Masca, se va desfășura în perioada 16 - 20 iunie în Grădina Casei Filipescu-Cesianu, Parcul Crângași și Parcul Alexandru Ioan Cuza. „Ediția din acest an îl va omagia pe Constantin Brâncuşi, adus în atenția publicului prin două statui vivante: prima reprezentându-l în atelierul din Paris și a doua, prin Rugăciune, una dintre celebrele sale opere”, spune Mihai Mălaimare, fondatorul Teatrului Masca

03
/06
/16

Muzeul Luvru din Paris va fi închis astăzi (vineri) pentru a permite evacuarea "cu titlu preventiv" a operelor aflate în zone amenințate de inundații în urma creșterii nivelului Senei.

29
/05
/16

Pavilionul României la cea de-a 15-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - La Biennale di Venezia, desfășurată între 28 mai și 27 noiembrie 2016, găzduiește „Selfie Automaton”, o expoziție sub forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate și un rol liber, rezervat vizitatorului.

25
/05
/16

Castelul Pelișor din Sinaia va putea fi vizitat gratuit, astazi, 25 mai, în contextul împlinirii a 113 ani de când acesta a fost inaugurat ca reședință de vară a perechii princiare Ferdinand și Maria. Turiștii vor beneficia de intrare liberă între orele 11,15—16,15.

20
/05
/16

Corina Șuteu, actualul Ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, fostul ministru și inițiatorul subscripției publice pentru scultura Cumințenia Pământului a lui Brâncuși și Dragoș Neamu, managerul interimar al Muzeului Național de Artă, se află printre invitații emisiunii speciale dedicate Nopții Muzeelor, pe care Radio România Cultural o va transmite în direct (audio și video) din Sala Tronului de la Muzeul Național de Artă al României din București, fostul Palat Regal.