Whiplash – de la Sundance la Oscar, via România
https://www.ziarulmetropolis.ro/whiplash-de-la-sundance-la-oscar-via-romania/

Unul dintre cele mai discutate titluri în competiţia Oscarurilor din acest an este Whiplash, drama unui student aflat la începutul unei anevoioase experienţe: transformarea în bateristul central al celei mai bune orchestre de jazz din ţară. Filmul intră în cinematografele din România pe 6 februarie.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2015

Lansat în deschiderea festivalului de la Sundance, anul trecut, Whiplash a cucerit atunci atât juriul (care i-a decernat Marele Premiu al Juriului, categoria Dramă), cât și publicul, fiind votat cel mai bun film din festival (Premiului Publicului de Dramă).

La ediția din acest an a Oscarurilor, Whiplash se înscrie cu 5 șanse, printre care și șansa la cel mai râvnit premiu: “Cel mai bun film”.

Whiplash a mai obținut nominalizări la categoria “Cel mai bun actor în rol secundar” – J. K. Simmons (deținătorul Globului de Aur pentru aceeași categorie anul acesta), “Cel mai bun scenariu adaptat” (semnat de regizorul și scenaristul Damien Chazelle), “Cel mai bun montaj”Whiplash (Tom Cross) și “Cel mai bun mixaj de sunet”.

Filmul îl are în centrul atenției pe Andrew Neiman (Miles Teller – “Project X”, “Divergent”, “Two Night Stand”), un baterist de jazz, care, la 19 ani, visează să devină star. Obsedat de cariera ratată a tatălui său, Andrew se ambiţionează să se ridice la nivelul elitei naţionale a muzicienilor proveniţi din Conservatorul de muzică.

Într-o seară, Terence Fletcher (J.K. Simmons – “The Men Who Stare at Goats”, “The Words”), un dirijor renumit atât pentru talentul său pedagogic cât şi pentru metoda sa ciudată de predare, îl aude pe Andrew exersând la tobe. În ziua următoare, Fletcher solicită ca el să fie transferat în orchestra sa. Această decizie va schimba viaţa tânărului Andrew pentru totdeauna.

La început, Andrew joacă rolul de “rezervă,” fiind obligat să întoarcă paginile bateristului titular. Dar la următorul concurs la care participă orchestra, ca urmare a unei manifestări a hazardului sau a unui act de sabotaj, partitura bateristului un mai e de găsit.

Pentru că ştia pe dinafară muzica, Andrew are acum ocazia să cânte. Deşi întâmplarea stârneşte resentimente din partea colegilor săi instrumentişti, orchestra câştigă competiţia iar Andrew devine noul “fiu favorit” al lui Fletcher.

Whiplash a fost cel mai bine vândut titlu de la Sundance, achiziționat de către Sony Pictures Classics la scurtă vreme după premieră. Are un scor de 8,6 pe metacritic.com, o notă de 8,7 pe IMDB și 95% pe rottentomatoes.com.

Din 6 februarie, Whiplash va fi distribuit în cinematografele din toată țara de către InterComFilm Distribution.

Foto: Whiplash – InterComFilm Distribution

16
/08
/23

CULMEA: Film și educație de mediu are loc între 6 și 10 septembrie, la Brașov, și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare în aceste domenii.

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?

10
/08
/23

• 15 zile, peste 120 de evenimente, peste 100 de artiști și invitaţi speciali la Râşnov, Braşov, Codlea, Feldioara şi Bran • Un festival la ediţia a 15-a: filme, proiecte artistice, concerte, dezbateri, teatru, cărţi, şcoală de vară ş.a. • Vorbitorincii (Cătălin Striblea & Radu Paraschivescu), Maia Morgenstern, Nicu Alifantis, Pasărea Rock, Ada Milea, Mădălina Pavăl, Irina Margareta Nistor, Robin and the Backstabbers, Adrian Cioroianu, Gelu Duminică alături de mulţi alţi invitaţi speciali. • Cultură de calitate într-un cadru natural deosebit fără „zgomote” inutile • Un spaţiu al dialogului civilizat, nu al talibanismului

09
/08
/23

Cinema in aer liber se intoarce pe Insula Artelor din Parcul Titan cu 21 dintre dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, care acopera toata paleta de genuri cinematografice, de la drama si thriller la comedie si chiar animatie. Acestea vor putea fi urmarite la Bucuresti, timp de 4 saptamani, de marti pana duminica, in perioada 15 august – 10 septembrie. Intrarea la proiectii este libera.