Wim Wenders – Sarea Pământului: Descoperind paradisul
https://www.ziarulmetropolis.ro/wim-wenders-sarea-pamantului-descoperind-paradisul/

Le Sel de la terre / Sarea pământului (engl. The Salt Of The Earth) este nu numai o uluitoare odă vizuală dedicată frumuseţii pământului, laolaltă cu portretul fotografului Sebastião Salgado şi a operei sale, dar este şi un studiu emoţionant despre relaţia tată-fiu.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2015

Wim Wenders – Sarea Pământului: Descoperind paradisul / “Cred că, fără să-mi dau seama, tot timpul mi-am dorit acelaşi gen de viaţă ca cea a tatălui meu” –  Juliano Ribeiro Salgado.

În opinia lui Wim Wenders, care a coregizat filmul împreună cu Juliano Ribeiro Salgado, fiul fotografului, lungmetrajul are mai multe planuri. Relaţia dintre tată şi fiu – unul dintre planuri – s-ar fi putut transforma într-un obstacol pentru film.

De fapt, eu cred că cei doi Salgado de aceea au şi apelat la mine. Pentru a evita eventuale riscuri. Dar, oricum ar fi, această relaţie este una dintre dimensiunile emoţionante ale filmului –  Wim Wenders.

Sarea pământului / The Salt Of The Earth (2014) / Sinopsis

În ultimii 40 de ani, Sebastião Salgado a străbătut continentele în căutarea umanităţii în continuă schimbare. A fost martorul câtorva evenimente majore ale istoriei noastre recente: conflicte internaţionale, foamete şi exod.

De data aceasta, el pleacă în descoperirea unor teritorii virgine, a unei faune şi flore sălbatice, şi a unor peisaje grandioase, ca parte a unui proiect fotografic tribut pentru frumuseţea planetei.

Sarea pământului / The Salt Of The Earth (2014) este adus în România de Independenţa Film.

Foto: Wim Wenders – Sarea Pământului – cinemagia

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.