„With A Little Help From My Friends” – un spectacol despre adolescență, la Teatrul Excelsior
https://www.ziarulmetropolis.ro/with-a-little-help-from-my-friends-un-spectacol-despre-adolescenta-la-teatrul-excelsior/

Prietenie, relaţii, iubire, mare, plajă, muzică, alcool şi poveşti ale unor adolescenţi aflaţi pe malul mării, într-un spaţiu pe atât de concret, pe atât de imaginar. Acestea sunt elementele pe care îşi consturieşte talentatul regizor Alexandru Mâzgăreanu ultimul spectacol, „With A Little Help From My Friends”, după textul Mariei Manolescu.

Un articol de Georgiana Ene|14 iunie 2016

În viziunea și concepția regizorală a spectacolului se simte strigătul unei întregi generații, dar și ale altora mai mari, care odată ajunse la maturitate își pun tot felul de întrebări: noi cum eram la 16 ani?

Piesa scrisă de Maria Manolescu spune o poveste de viață, pe bune, aflată la granița firavă dintre copilărie și adolescență și a problemelor pe care aceasta le naște. Protagoniștii își mai permit să fie copii sau își doresc cu disperare să fie adulți și să-și asume problemele pe care acest lucru îl presupune?

„With A Little Help From My Friends” sau „Un joc” pe bune începe cu muzică și patru tineri care beau vodcă, pe malul mării. Miki, Andi, Ada și Radu sunt adolescenții, care au venit la mare să se distreze, fiecare având câte un interes, ca în final trei dintre ei să aibă același interes. Povestea este simplă și tristă: dezmăgit în dragoste, Miki alege marea să se sinucidă. Celelalte personaje devin complicii acestuia, dar își urmăresc și propriile interese, întreaga poveste fiind sumarizată foarte bine de personajul principal, Miki, la final: “Deci Andi mă iubeşte pe mine. Şi eu o iubesc pe Ruxandra. Şi Ruxandra îl iubeşte pe Radu. Şi Radu s-a culcat cu Ada […]. Am putea să facem o horă. Sau un şir indian. Numai că n-am chef. Lanţul slăbiciunilor a ruginit. Cine e veriga slabă? Miki e veriga slabă! Miki să părăsească jocul”. Sunt patru caractere diferite, cu o onestitate brutală pe alocuri, dar și cu umor inteligent și care vor explora linia dintre ambiția personală și loialitățile personale, ajungandu-se până la interviuri intime în așteptarea dimineții și al finalului poveștii.

With-a-little-help_foto_romulus_boicu-293

Spectacolul are forță de generalizare și are, totodată, valoare de reprezentativitate. Are de asemenea, structură dramatică și tensiunea de rigoare a unei scene de teatru. Deși este făcut din clișeele pe care spectatorul deja le recunoște: relații, iubire, gânduri de suicid sau bani, acesta are o latură emoțională, înduioșătoare, copilărească, aproape naivă, și tocmai această latură îl scoate din anoninmat și îl face credibil.

“Spectacolul meu vorbește despre lucrurile ascunse ce se află în adâncul personajelor și care, prin intermediul jocului, ies la suprafață, făcând astfel ca situația să scape de sub control”. (Alexandru Mâzgăreanu, regizor).

Plaja sălbatică, ingenios gândită de Romulus Boicu, așteaptă spectatorul cu acorduri de Beatles și muzica originală a lui Alexandru Suciu, și îl pune în valoare pe carismaticul Miki – interpretat cu o forță extrordinară de Alexandru Voicu, o revelație din punct de vedere actoricesc -, dar și pe fermecătoarea-naivă Ada, interpretată de Irina Antonie, care aduce cu dăruire maximă în scenă un pic de feminitate și forță personajului, alături de maturitatea și vulnerabilitatea celorlalți, interpretați de: Vlad Bălan, Andrei Cătălin și Beatrice Rubică.

La bun sfarșit, și la propriu și la figurat, finalul surprinde, regizorul construind un deznodământ în care toți își găsesc mântuirea în iubire. A fost sau nu a fost?

“Văzând acest spectacol cu «With a Little Help from my friend» la aproape zece ani după ce am scris piesa, îmi dau seama că vârsta nu ne face neapărat mai înțelepți. Cel puțin nu în privința prieteniei și îmi dau seama că niciodată n-am trăit atât de mult pentru și prin prieteni ca atunci când eram în liceu. Mi-ar plăcea să mă întâlnesc cu mine cea de la 16 ani și  să stăm puțin de vorbă. Și asta mi-ar plăcea să se întâmple cu toți cei care văd spectacolul acesta: să stea puțin de vorbă, la sfârșit, despre cum ne putem ajuta pe bune unii pe alții, fie că suntem adolescenți sau prietenii lor mai mari”. (Maria Manolescu, dramaturg).

WITH A LITTLE HELP FROM MY FRIENDS,  de Maria Manolescu

Regia: Alexandru Mâzgăreanu
Scenografia: Romulus Boicu
Muzica: Alexandru Suciu
Video mapping & design: Luca Achim și Cristian Niculescu

Distribuție: Alexandru Voicu / Bogdan Florea, Irina Antonie, Andrei Cătălin, Vlad Bălan, Beatrice Rubică.
Foto: Romulus Boicu

28
/10
/16

Schimbatul unei baterii la ceas nu e o chestiune deloc simplă dacă vrei să apelezi la un profesionist. De cele mai multe ori cu acest lucru mă ocup eu, dar cum în colecție am și piese care au nevoie de o presă pentru refixarea capacului sunt nevoit să apelez la oameni pricepuți.

28
/10
/16

O ofertă impresionantă de cărți la prețuri „de kilipir” îi așteaptă pe cititori la ediția din această toamnă a celui mai important târg de carte cu discount, Kilipirim. Cărți pentru copii și tineret, dar și pentru cititorii experimentați pot fi achiziționate pe parcursul celor 5 zile de târg (26-30 octombrie 2016, zilnic între orele 10.00 și 21.30), la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călărași.

28
/10
/16

Noaptea de 28 spre 29 octombrie 1952. În infirmeria penitenciarului din Aiud, Mircea Vulcănescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României, murea în frig, cu o „cavernă la plămânul stâng”, după ce încercase să salveze viața unui tânăr, pe care-l protejase cu propriul lui corp.

27
/10
/16

Fiecare epocă şi-a avut artera preferată de plimbare, pe jos, cu trăsura ori cu automobilul. Pe la 1800, bucureştenii se înghesuiau duminica la iarbă verde spre Dobroteasa sau Băneasa; la mijlocul sec. XIX, s-au îndreptat spre locul ajuns repede la modă: Şoseaua Kiselev.

27
/10
/16

La zece ani de la debutul editorial cu romanul Băiuțeii, scris împreună cu Filip Florian, și la șapte ani de la publicarea primului său roman, Şi Hams Şi Regretel, Matei Florian revine cu o nouă carte, îndelung așteptată de cititorii săi, Cexina Catapuxina, cea mai recentă apariție din colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

27
/10
/16

Noiembrie 1938. Kristallnacht. Pogromul anti-evreiesc lansat de naziști lasă în urma lui, pe ruinele sinagogilor, un nou tip de ură. Mor oameni, se nasc obsesii – e începutul Holocaustului, sfârșitul umanității, propagarea răului.

27
/10
/16

Cea de-a doua ediție a celui mai antrenant eveniment cinematografic al toamnei, Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 9-13 noiembrie 2016. Evenimentul este dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume.

27
/10
/16

Cea de-a treia ediție a HipTrip Travel Film Festival debutează în această seară, de la ora 19,00, la Cinemateca Eforie cu filmul El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017. Prezentat în mai multe festivaluri din întreaga lume, El Clasico a primit anul acesta două trofee la Tribeca Film Festival și trofeul pentru cel mai bun film străin la Traverse City Film Festival. Proiecția de la București a filmului va avea loc în prezența regizorului Halkawt Mustafa.

27
/10
/16

„La Muse et le Poète”, „Pour un tombeau sans nom” și seria de concerte aMUSE bouche sunt cele care deschid săptămâna aceasta cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, o ediție în care este celebrată eterna muză și eternul poet, o ediție tribut poeziei pe care arta o aduce în viețile noastre.

27
/10
/16

Cea de treia ediție a UrbanEye Film Festival va avea loc în București, între 16 – 20 noiembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie.

26
/10
/16

Cea de-a patra ediţie a Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, care a debutat astăzi, 26 octombrie, aduce în faţa publicului, până pe 30 octombrie, profesionişti din domeniul cărţii, atât din ţară cât şi din străinătate. În cele cinci zile de FILIT, la Iaşi vor fi prezenţi scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali.