Yuval Noah Harari este invitatul lui Cătălin Ştefănescu în studioul Garantat 100%
https://www.ziarulmetropolis.ro/yuval-noah-harari-este-invitatul-lui-catalin-stefanescu-in-studioul-garantat-100/

Scrie cărţi care se vând în milioane de exemplare, este tradus în peste 50 de limbi. Are 43 de ani, e istoric, filosof şi autorul celebrelor „Sapiens”, „Homo Deus”, „21 de lecţii pentru secolul XXI”. Scriitorul şi profesorul Yuval Noah Harari este invitatul lui Cătălin Ştefănescu în studioul Garantat 100%. Puteţi vedea interviul acordat în exclusivitate Televiziunii Române duminică, 9 iunie, de la 23.00.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2019

La sfârşitul lui 2018, cărţile lui au ajuns la 19 milioane de exemplare vândute în întreaga lume. Yuval Noah Harari, istoricul, filosoful şi autorul cu cel mai mare succes la vânzări de carte*, a acordat un interviu, în exclusivitate, Televiziunii Române. Realizatorul interviului, Cătălin Ştefănescu, ne invită să-l urmărim duminică, 9 iunie, de la ora 23.00, la Garantat 100%, de la TVR 1.

Sapiens, Homo Deus, 21 de lecţii pentru secolul XXI sunt volume traduse în zeci de limbi, publicate în întreaga lume şi parcurse de milioane de cititori. Invitatul lui Cătălin Ştefănescu, profesorul Harari, ne poartă într-o călătorie palpitantă prin temele care frământă omenirea la această oră şi vorbeşte la Garantat 100%, despre felul în care vede viitorul lumii în care trăim, despre meserii care dispar, despre înlocuirea oamenilor cu maşini, prelungirea duratei de viaţă a fiinţei umane, relaţia între naţiuni şi guverne, ascensiunea populismului, schimbările de sistem, revoluţia tehnologică.

Unul dintre subiectele cel mai mult dezvoltate în această ediţie specială a emisiunii Garantat 100% este stresul contemporan. „Invitatul nostru vorbeşte despre presiunea imensă pusă de obsesia „schimbării”, a „reinventării”, a „adecvării la vremurile pe care le trăim”, presiune care se exercită asupra psihicului fiecăruia dintre noi. Profesorul Harari atrage atenţia şi asupra necesităţii de a elabora, pe plan mondial, o legislație cât se poate de clară în privinţa armelor inteligente”, ne-a povestit Cătălin Ştefănescu.

Felul în care înţelegem azi democraţia sau noţiunile de „bine” şi „rău”, dar şi dialogul care a avut loc în luna aprilie, anul acesta, între Yuval Noah Harari şi Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook sunt alte momente de interes ale discuţiei dintre autorul israelian şi gazda emisiunii Garantat 100%. Despre toate acestea şi despre multe alte subiecte de maxim interes la nivel global vom afla duminică seara, de la 23.00, la TVR 1, într-o ediţie de colecţie a emisiunii Garantat 100%.

În prezent, Harari este conferenţiar la Departamentul de Istorie al Universităţii din Ierusalim, iar în ultimii ani a avut întâlniri cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei – Angela Merkel, preşedintele Argentinei – Mauricio Macri, preşedintele Germaniei – Frank-Walter Steinmeier, premierul din Shanhai – Ying Yong. În 2019, Yuval a participat la dialoguri publice cu cancelarul Austriei, Sebastian Kurz (pe tema viitorului Europei), precum şi cu fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg (despre societate şi viitorul inteligenţei artificiale).

Din 21 aprilie, duminica, la TVR 1, Cătălin Ştefănescu ne aduce o nouă serie de emisiuni Garantat 100%, „sperăm noi, memorabile” (Cătălin Ştefănescu), cu personalităţi cu poveşti de viaţă extraordinare şi contribuţii excepţionale la valorile comunităţilor în care trăiesc”. Garantat 100% este duminica seara, la TVR 1.

Despre Garantat 100%

Ajunsă la cel de-al 39-lea sezon, emisiunea „Garantat 100%” ne-a oferit întâlniri memorabile cu mari personalităţi ale României şi ale lumii, de la actori şi muzicieni celebri, la scriitori de talie mondială, oameni de cultură sau ştiinţă, militanţi ai societăţii civile, sportivi cu care ne mândrim etc. De-a lungul celor aproape 20 de ani de „Garantat 100%”, printre interlocutorii lui Cătălin Ştefănescu s-au numărat: Ethan Hawke, Robert Wilson, Armand Assante, Amos Oz, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Marcel Iureş, Gică Hagi, Simona Halep, Cristina Neagu etc.

*Amazon Best Sellers/Biological Sciencies

24
/02
/22

CARTEA DE CINEMA Cinefilii care au îndrăgit celebra autobiografie a lui Ingmar Bergman, “Lanterna magică”, apărută şi în română la Editura Meridiane în 1994, s-ar putea să fie puţin dezamăgiţi sau măcar surprinşi de continuarea volumului, lansată la noi cu titlul “Imagini. Viaţa mea în film” şi scoasă recent de Editura Nemira (în traducerea Ioanei Ghişa şi cu o prefaţă de Andrei Gorzo).

18
/02
/22

Inspirată de prietenia dintre Constantin Brâncuși și James Joyce, pianista Ana Silvestru a pus în scenă un concert de muzică clasică. Acesta va avea loc la Sala Radio de la București chiar de ziua lui Constantin Brâncuși, pe 19 februarie, de la ora 19:00.

15
/02
/22

Editura Humanitas Fiction și Institutul Cervantes din București vă invită miercuri, 16 februarie, ora 19.30 la o întâlnire online cu scriitorii Francesc Miralles și Ángeles Doñate prilejuită de lansarea romanului Un ceai la capătul lumii – recent apărut în traducerea Tudorei Șandru Mehedinți în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – un roman memorabil despre aventura vieții, inspirat de povestea reală, relatată în 2009 de revista Time, a japonezului Yukio Shige, care a salvat de la sinucidere aproape 700 de persoane. Participă: Scriitorii Francesc Miralles și Ángeles Doñate, Tudora Șandru Mehedinți, traducătoarea romanului, Ana Maria Onisei, scriitoare și jurnalist cultural și Dana Pîrvan, critic literar. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

14
/02
/22

Școala Gimnazială Nr. 194, București, în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat, cu sprijinul Inspectoratul Școlar al Municipiului București organizează marți, 15 februarie, de la ora 10.00, evenimentul on-line ”Cu cărțile deschise...”, cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii.

10
/02
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București, sărbătorește Ziua Națională a Lecturii printr-o serie de activități online si offline. Astfel, la Palatul Parlamentului, scriitorul Petre Crăciun va susține un atelier de lectură pentru copii.

09
/02
/22

Pe 10 februarie, actorul Victor Rebengiuc împlinește 89 de ani. În rândurile care urmează, vă propunem o scurtă incursiune în biografia artistului care de-a lungul timpului a știut să se arate atât de generos pe scenă și atât de discret în afara ei. Din 2011, numele său se regăsește și pe Aleea Celebrităților din București, proiect inițiat de Teatrul Metropolis pentru a celebra valoarea artistică.

08
/02
/22

Premisa proiectului habits by Republica cultural, inițiat de Societatea Omului Sănătos, o serie de conversații despre impactul artei asupra psihicului și spiritului uman moderate de psihoterapeutul Gabriel Cicu (fondator al clinicii Color Mind din București) alături de patru artiști: scriitoarea Adela Greceanu, muzicianul Răzvan Popovici, coregrafa Judith State și pictorul Roman Tolici.

08
/02
/22

Una dintre cele mai așteptate traduceri ale acestui început de an, Numele celălalt. Septologie I-II – primul roman în ediție românească al lui Jon Fosse, cel mai jucat dramaturg european în viață – se află de scurt timp în librăriile fizice și online din întreaga țară. Cartea a apărut în traducere din limba norvegiană, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.

08
/02
/22

În iarna și primăvara anului 2022, Editura Humanitas Fiction așază pe rafturile cititorilor săi peste 20 de titluri dintre cele mai frumoase ficțiuni din literaturile lumii, toate selectate de Denisa Comănescu: bestselleruri internaționale de neratat și apariții editoriale de excepție din colecția „Raftul Denisei“, proiecte de portofoliu și noi cărți din seriile de autori străini, precum și reeditări mult așteptate.