Zece sfaturi pentru a încuraja copiii să citească în vacanţă
https://www.ziarulmetropolis.ro/zece-sfaturi-pentru-a-incuraja-copiii-sa-citeasca-in-vacanta/

Copiii asociază, deseori, obligativitatea temelor de la şcoală cu cititul şi, de aceea, nu cunosc lectura de plăcere din timpul verii. Pentru a-i sprijini în dezvoltarea imaginaţiei, a culturii generale şi a vocabularului, părinţii ar trebui să apeleze la mici „şiretlicuri”.

Un articol de Liliana Matei|3 august 2014

Asociaţia Curtea Veche prezintă, într-un comunicat remis MEDIAFAX, zece sfaturi care îi pot ajuta pe părinţi să îşi încurajeze copiii să citească în vacanţă.

1. Aduceţi cartea în preajma copilului

Este foarte important pentru copil să existe cărţi în preajma lui, fie doar şi vizual, încă din primii ani de viaţă. Astfel, curiozitatea îi va fi atrasă şi, când va creşte mare, acestea nu vor fi doar simple obiecte, ci adevărate resurse pentru imaginaţie.

2. Fiţi un exemplu

Obişnuiţi să citiţi în preajma copilului. Astfel, acesta va putea avea încredere în exemplul personal al celor mai apropiate persoane din viaţa lui: părinţii.

3. Creaţi propria carte a familiei

Orice ocazie de a petrece timp în familie poate fi subiectul unei cărţi. Dacă sunteţi plecaţi pe timp de vară într-o excursie sau petreceţi sărbătorile la bunici, căutaţi mereu elemente care ar putea da naştere unei cărţi proprii.

4. Citiţi împreună

Chiar dacă a depăşit de mult vârsta cititului de poveşti înainte de culcare, puteţi continua acest obicei drept activitate amuzantă în familie. Timp de cel puţin jumătate de oră pe zi, realizaţi un program special de lectură în care toţi membrii familiei citesc pe roluri diverse fragmente din cărţi.

5. Puneţi în scenă poveştile

Citiţi-i într-un mod mai special o poveste simpatică, cu o intonaţie sau mimică deosebită şi copilul va descoperi cât de distractive pot fi cărţile. În plus, îl puteţi provoca să deseneze personajele sau obiectele pe care le aude descrise în poveste, aşa cum şi le imaginează el.

6. Recomandaţi-i să înfiinţeze un club de lectură

Dacă a ajuns deja la o vârstă la care poate citi singur, sugeraţi-i să înfiinţeze un club de lectură împreună cu prietenii lui. Astfel, va reuşi să citească cu mai multă plăcere toate cărţile din lista de bibliografie obligatorie şi va putea face schimb de volume şi impresii cu prietenii lui.

7. Oferiţi recompense

Încercaţi să nu îl obligaţi pe cel mic să citească, ci să îi oferiţi mici recompense pentru început. Astfel de stimulente vor creşte frecvenţa cititului şi îi vor aduce la cunoştiinţă domenii diferite din care îşi poate alege apoi autorul, perioada sau stilul preferat.

8. Mergeţi în librării

De fiecare dată când vă aflaţi împreună, la cumpărături, opriţi-vă şi într-o librărie sau la un stand de cărţi. Puteţi răsfoi împreună câteva pagini sau puteţi dezbate asupra copertei.

9. Încurajaţi cititul în format digital

În cazul în care observaţi că cel mic este atras mai degrabă de cititul în format digital, încurajaţi-l.

10. Recomandaţi volume potrivite vârstei

Este foarte important ca fiecare copil să parcurgă volume potrivite vârstei şi ritmului propriu de a citi. Nu este greşit să îi recomandaţi şi câteva cărţi mai dificile, însă luaţi în considerare faptul că este în vacanţă şi-şi doreşte să citească poveşti captivante şi uşoare.

28
/03
/14

Luni, 31 martie, de ora 19.00, vă aşteptăm în librăria Humanitas de la Cişmigiu la o întâlnire cu Victor Ieronim Stoichiţă, profesor al Universităţii din Fribourg. În dezbatere, "Efectul Sherlock Holmes.Trei intrigi cinematografice", cel mai recent titlu apărut în seria de autor Victor Ieronim Stoichiţă la editura Humanitas.

28
/03
/14

Editura Allfa iniţiază un proiect nou în cadrul colecţiei sale de literatură Strada Ficţiunii: „Lista lui Alex. Ştefănescu“. Proiectul își propune promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecții cu o vastă panoplie de autori contemporani, proveniți de pe toate continentele lumii.

27
/03
/14

Astăzi, 27 martie, de la ora 17.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Apa neagră de Nicolae Stan, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autor: Dan Silviu Boerescu şi Nicolae Iliescu.

20
/03
/14

În week-end, în cadrul ediției din această primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, organizatorii le propun vizitatorilor o serie de evenimente: de la dezbateri care au ca public-țintă pe iubitorii de literatură, la lansări de carte dedicate celor interesați de cărțile de popularizare.

20
/03
/14

Miercuri, 26 martie, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, va avea loc lansarea volumului Sebastian, ceilalţi şi-un câine, romanul de debut al jurnalistului Mihai Radu - Polirom, „Ego. Proză”. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Editura Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici.

20
/03
/14

Romancierul japonez Haruki Murakami va publica în luna aprilie un volum de nuvele, prima sa lucrare aparţinând acestui gen literar din ultimii nouă ani. În Japonia şi nu numai, orice carte semnată de Murakami ajunge bestseller.

17
/03
/14

La Godot-Café, pe Blănari, la numărul 14, s-a desfășurat un prânz cu cărți în mijlocul săptămânii. S-au prezentat, în context, colecțiile de primăvară-vară ale editurilor Humanitas și Humanitas Fiction. Printre acestea, Djuvara, Patapievici, Pleșu, Cărtărescu, Kundera, Baricco, Llosa, Sabato, Vonnegut, Anais Nïn sau Ezra Pounde.

06
/03
/14

Considerată drept una dintre cele mai importante lucrări despre istoria gîndirii politice medievale, Cele două corpuri ale regelui de Ernst H. Kantorowicz este cel mai nou titlu apărut în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, în traducerea lui Andrei Sălăvăstru, cu o prefaţă semnată de William Chester Jordan şi postfaţă de Alexandru Florin Platon disponibil şi în format electronic.