„Zilele culturii române la Munchen”, din 5 octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-culturii-romane-la-munchen-din-5-octombrie/

Cea de-a opta ediţie a „Zilelor culturii române la Munchen” va fi organizată de Institutul Cultural Român de la Berlin în perioada 5 octombrie – 2 decembrie. Potrivit unui comunicat al instituţiei, „Zilele culturii române la Munchen” reprezintă una dintre cele mai importante manifestări culturale şi de diplomaţie publică realizată de asociaţii ale românilor din […]

Un articol de |2 octombrie 2012

Cea de-a opta ediţie a „Zilelor culturii române la Munchen” va fi organizată de Institutul Cultural Român de la Berlin în perioada 5 octombrie – 2 decembrie.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, „Zilele culturii române la Munchen” reprezintă una dintre cele mai importante manifestări culturale şi de diplomaţie publică realizată de asociaţii ale românilor din Germania.

Evenimentul debutează pe 5 octombrie cu un omagiu adus compozitorului Sergiu Celibidache, la 100 de ani de la naşterea acestuia, şi va cuprinde o prelegere susţinută de Agnes Blanche Marc despre viaţa şi activitatea maestrului.

Totodată, din program mai face parte şi o expoziţie cu schiţe şi portrete cu Celibidache realizate de Liviu Leuca în timpul repetiţiilor de concert ale acestuia din Gasteig în anii 1987-1988.
 
Şi în acest an, Festivalul filmului românesc desfăşurat în celebra sală de cinema Filmmuseum din Munchen prezintă cele mai noi şi premiate producţii româneşti, printre care: „După dealuri”, regia Cristian Mungiu, „Pescuit sportiv”, regia Adrian Sitaru, „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” regia Adrian Sitaru, „Visul lui Adalbert”, regia Gabriel Achim, „Toată lumea din familia noastră” regia Radu Jude şi „Film pentru prieteni”, regia R. Jude.
 
În cadrul Festivalului de film vor fi acordate pentru prima dată două premii importante unor personalităţi marcante ale cinematografiei româneşti. Astfel, în data de 11 octombrie, regizoarea Anca Damian va primi distincţia pentru activitate inovativă în cinematografia românească, iar pe 12 octombrie actorul Dan Nuţu va primi distincţia pentru întreaga activitate cinematografică şi pentru susţinerea noilor talente din România.
 
„Zilele Culturii Române la Munchen” sunt organizate de Asociaţia pentru promovarea culturii şi a tradiţiilor române din München ”Ge-fo-rum”, manifestarea desfăşurându-se – la fel ca şi în ediţiile anterioare – cu suportul Consulatului General al României la Munchen, al Institutului Cultural Român de la Berlin, al Cancelariei landului Bavaria, al Biroului Cultural al oraşului Munchen şi al Filmmuseum Munchen.

 

Sursa: Agerpres

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.