Zilele Culturii Turce se vor desfășura la București, între 3 și 7 aprilie
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-culturii-turce-se-vor-desfasura-la-bucuresti-intre-3-si-7-aprilie/

Săptămâna Culturii Turce aduce muzică, expoziţii de fotografie şi artă ceramică, masterclass-uri, film şi gastronomie.

Un articol de Liliana Matei|26 martie 2019

Cu ocazia celebrării internaționale a Săptămânii Culturii Turce, Institutul Yunus Emre organizează în București Zilele Culturii Turce, o suită de evenimente ce au ca scop consolidarea interacțiunii reciproce dintre societatea actuală și patrimoniul artistic și cultural moștenit. Între 3 și 7 aprilie vor avea loc expoziții de fotografie și ceramică turcească, recitale de vioară și de violoncel, prezentări și ateliere de ceramică, un masterclass gastronomic și un spațiu de expoziție deschis publicului larg.

Săptămâna Culturii Turce își propune ca, anual să aducă în prim plan câte un sit de importanță istorică deosebită în atenția internațională, organizând expoziții, seminarii și ateliere în mai multe țări. În anul 2019, situl în focus este Göbeklitepe, un sanctuar neolitic din sud-estul Anatoliei, cea mai veche structură religioasă cunoscută realizată vreodată de om.

Programul ediției 2019 este:

3 aprilie

19:00 – Deschidere Zilele Culturii Turce la București și recital de vioară susținut de artista Alina Horez (Casa Diham Tineretului)

4 aprilie

13:00 – Recital de vioară cu Alina Horez și expoziție de fotografie din regiunea Anatolia de sud-est și din situl Göbeklitepe (Biblioteca Națională București)

14:00 – Conferința Göbeklitepe (Biblioteca Națională București)

19:00 – Expoziție de ceramică turcească Civilizații anatoliene și cocktail cu preparate tradiționale turcești și cafea (Muzeul de Istorie)

20:00 – Proiecție de film – O poveste lungă, r. Osman Sınav (Cinema PRO)

5 aprilie

11:00 – Masterclass de violoncel cu artistul Uğur Işık (Universitatea Națională de Muzică Bucureşti)

12:00 – Prezentare Arta ceramică turcească (Universitatea din București – Facultatea de Istorie)

13:00 – Atelier de ceramică turcească cu prof. Sibel Sevim, membră a Academiei Internaționale de Ceramică IAC și al NCECA din SUA (Universitatea din București – Facultatea de Istorie)

15:00 – Masterclass de gastronomie turcească (Restaurant Aperto)

18:00 – Seminar – Săpăturile arheologice de la Gobeklitepe. Invitat Celal Uludağ, arheolog, director Muzeul de Arheologie Şanlıurfa, coordonator ştiințific al şantierului arheologic Göbeklitepe (Universitatea din București – Facultatea de Istorie)

6 aprilie – Muzeul de Artă – Auditorium

11:00 – 20:00

Expoziție: zonă Food – cafea turcească, ceai turcesc, preparate culinare turcești; zona turistică; zona Business.

Kids Corner (jocuri tradiționale turcești pentru copii, ateliere de Ebru, ceramică, teatru de umbre)

13:00 – Intâlniri Business to Business

19:00 – Concert Uğur Işık

7 aprilie – Muzeul de Artă – Auditorium

11:00 – 17:00

Expoziție: zonă Food – cafea turcească, ceai turcesc, preparate culinare turcești; zona turistică; zona Business.

Kids Corner (jocuri tradiționale turcești pentru copii, ateliere de Ebru, ceramică, teatru de umbre)

13:00 – Întâlniri Business to Business

La evenimentele din 4 – 5 aprilie intrarea este liberă, iar locurile sunt limitate și se pot rezerva la nr. 021.211.13.16. Intrarea este liberă pentru expoziția din 6 – 7 aprilie.

Detalii despre eveniment pe Facebook.

Institutul Yunus Emre, prin Zilele Culturii Turce, plasează Göbeklitepe, cel mai vechi monument istoric cunoscut, într-o poziție centrală, ca simbol al trecerii de la viața nomadă la cea sedentară. Göbeklitepe reprezintă punctul inițial al civilizației, unde se află primele așezări urbane şi unde au luat naştere primele forme de birocrație şi statale din Orientul Apropiat.

Evenimente ce au ca temă principală „Göbeklitepe: Viața și Ființa” se vor desfășura simultan și în Zagreb – Croația, Madrid – Spania, Tirana – Albania, Beirut – Libia, Belgrad – Serbia, Kiev – Ucraina, Sankt Petersburg – Rusia și Tunis – Tunisia.

Intrat în activitate în anul 2009, Institutul Yunus Emre deţine mai mult de 58 de centre culturale în străinătate. Institutul efectuează studii pentru predarea limbii turce în centrele culturale din străinătate, desfăşoară activităţi culturale şi artistice în scopul promovării Turciei şi oferă sprijin pentru cercetările ştiinţifice.

Foto: imagini din expoziția de fotografie din regiunea Anatolia de sud-est și din situl Göbeklitepe

07
/03
/23

AnnArt Gallery găzduiește, în perioada 28 februarie - 25 martie 2023, expoziția „Treasury of forgotten places”, născută în urma unei rezidențe de artă în județul Bihor, initiață de creatorul de modă Dorin Negrău și care are ca scop principal conservarea patrimoniului unei lumi arhaice, ilustrând astfel firescul vieții simple.

06
/03
/23

Muzeul Național de Artă al României organizează în perioada 10- 20 martie o serie de tururi ghidate gratuite dedicate aniversării a 30 de ani de la aderarea României cu drepturi depline la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

03
/03
/23

Cu ocazia venirii primăverii, Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino din Bușteni inaugurează expoziția de artă contemporană „Dream On” a artistei Mirela Trăistaru, al cărei curator este Excelența Sa, Prințul Șerban Dimitrie Sturdza. Vizitatorii vor putea admira picturi și desene, completate de o instalație video ce redă o parte din lumea Mirelei Trăistaru. „Dream On” va fi deschisă în perioada 02 martie - 28 mai 2023.

20
/02
/23

Muzeul de Artă din Constanța găzduiește, în perioada 22 februarie - 18 aprilie 2023, expoziția “Pursuit of Happiness”, reunind lucrări ale unuia dintre cei mai apreciați artiști ai noului val hiperrealist, pictorul de origine basarabeană Roman Tolici.

17
/02
/23

Dominic Fritz, Primarul Timișoarei, Comisarul European Adina Vălean, Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, Alin Nica, Președintele Consiliului Județean Timișoara și Ramona Laczko-David, coordonatoarea Proiectului Cultural Național Timișoara 2023 au participat la o conferință de presă internațională care a marcat lansarea programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

16
/02
/23

La un an de când Rusia a invadat Ucraina și a aruncat în aer stabilitatea din regiune, rețeaua EUNIC România și Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania invită publicul la o proiecție de film, urmată de o dezbatere despre rolul artei în procesarea traumei, respectiv în înțelegerea și fixarea realității.

14
/02
/23

Institutul Cultural Român din Budapesta celebrează Ziua Națională Constantin Brâncuși cu expoziția de etnosculptură „înainte de BRÂNCUȘI előtt”, solo -show M.C Donici. Evenimentul ”înainte de BRÂNCUȘI előtt” începe concomitent cu Deschiderea Timișoara 2023 Capitală Culturală Europeană, program pe care ICR Budapesta îl susține și promovează în acest fel, pentru a amplifica interesul publicului budapestan.