Zilele Filmului Coreean – In Another Country deschide festivalul
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-coreean-in-another-country-deschide-festivalul/

Lungmetrajul „In Another Country” va deschide, pe 15 noiembrie, Zilele Filmului Coreean.

Un articol de Andrada Văsii|10 noiembrie 2013

Lungmetrajul „In Another Country“ va deschide, pe 15 noiembrie, Zilele Filmului Coreean la Bucureşti.

Filmul în regia lui Hong Sang-soo şi care o prezintă în rolul principal pe actriţa Isabelle Huppert, va da startul unui eveniment ce aduce în Capitală, până pe 17 noiembrie, o serie importantă de pelicule coreene de artă din 2012.

Prezent în competiţia Festivalului de la Cannes, în 2012, filmul lui Sang-soo Hong „Da-reun na-ra-e-seo/ In another country” este o colaborare inedită între regizorul coreean şi celebra actriţă franceză Isabelle Huppert, pe care publicul o va regăsi într-un triplu rol. Trei personaje, fiecare cu istoria sa personală, se întâlnesc în acelaşi loc, cu aceeaşi oameni, dar nu cu aceeaşi încărcătură emoţională şi nici cu aceleaşi implicaţii.

Citiţi şi: Zilele Filmului Coreean – proiecţie cu „Pieta“, câştigătorul Leului de Aur

Într-o ţară care nu îi aparţine, Coreea de Sud, Anne a întâlnit, întâlneşte şi va întâlni pe o plajă turistică, obişnuiţii locului, care o vor face să trăiască de fiecare dată o experienţă diferită, dar din ce în ce mai aproape de răspunsul spiritual pe care toate cele trei personaje interpretate de Huppert îl caută.

Filme inedite la Zilele Filmului Coreean

„Pieta“, semnat de controversatul regizor coreean Kim Ki-duk va fi proiectat la București, la Zilele Filmului Coreean, la Sala Elvira Popescu (sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 19.00).

Aclamat la scenă deschisă după premiera de la Veneția, Pieta de Kim Ki-duk este o relatare nuanțată despre vină, sacrificiu şi ispăşire. Filmul spune povestea unui bărbat care lucrează ca recuperator pentru o companie de împrumut financiar, amenințându-i brutal pe cei creditati, pentru rambursare.

zilele filmului coreean

,,Pieta” va fi proiectat la Zilele Filmului Coreean

Reunit pe neaşteptate cu mama sa, care îl abandonase la naştere, cruzimea protagonistului „cedează” în fața afecțiunii materne si acesta renunță la slujbă. Totuşi, faptele sale violente nu rămân fără consecinţe: în mijlocul momentelor de apropiere si fericire cu mama, aceasta este răpită.

Asemănând relația protagoniştilor cu Pietà, capodopera lui Michelangelo, filmul folosește imaginea Fecioarei Maria îmbrăţişând trupul mort al lui Iisus Hristos pentru a simboliza, după cum spune regizorul, „o îmbrățișare a durerii și suferinței inerentă în toată istoria umană, reprezentând astfel înțelegerea și împărtăşirea acelei dureri.”

Timp de trei zile, publicul bucureştean va avea ocazia unică de a viziona în cinema filme coreene de artă, greu accesibile în afara festivalurilor internaţionale de gen.

Programul festivalului

15 – 17 Noiembrie 2013 – Cinema Elvira Popescu

Vineri, 15 Noiembrie, ora 19.00

In Another Country (2012), regie Hong Sangsoo, durata 89’
Competiție – Festival de Cannes 2012
Competiție – Ghent International Film Festival 2012
Nominalizat pentru cel mai bun actor (Jun-Sang Yu) – Grand bell Awards, South Korea 2012
Nominalizat pentru cel mai bun film – Oslo Films from the South Festival 2012

Sinopsis

Filmul este o colaborare inedită între regizorul coreean Hong Sangsoo şi celebra actriţă franceză Isabelle Huppert, pe care o regăsim într-un triplu rol: trei personaje (fiecare cu istoria sa personală) toate purtând numele Anne.

Într-o ţară care nu îi aparţine, Coreea de Sud, Anne a întâlnit, întâlneşte şi va întâlni pe o plajă turistică, obișnuiții locului, care o vor face să trăiască de fiecare dată o experienţă diferită, dar din ce în ce mai aproape de răspunsul spiritual pe care toate cele trei personaje interpretate de Huppert îl caută.

Sâmbătă, 16 Noiembrie, ora 19.00

Pieta (2012), regie Kim Ki-Duk, durata 104’

Premiul publicului pentru interpretarea feminină – Asian Film Awards 2013
Premiul pentru cel mai bun film, secțiunea Directors’ Week Award – Fantasporto 2013
Nominalizat pentru regie, cel mai bun film și cea mai buna actriță – Baek Sang Art Awads 2013
Premiul juriului pentru interpretarea feminina – Asia Pacific Screen Awards 2012
Premiul pentru cel mai bun film – Blue Dragon Awards 2012
Premiul pentru regie și nominalizat la cel mai bun film – Dubai International Film festival 2012
Premiul pentru interpretarea feminina și Premiul Juriului – Grand Bell Awards, South Korea 2012
Premiul pentru cel mai bun film străin – Satellite Awards 2012
Premiul pentru cel mai bun film – Venice Film Festival 2012

Sinopsis

Filmul spune povestea unui bărbat care lucrează ca recuperator pentru o companie de împrumut financiar, amenințându-i brutal pe cei creditaţi, pentru rambursare. Reunit pe neaşteptate cu mama sa, care îl abandonase la naştere, cruzimea protagonistului cedează în fața afecțiunii materne și acesta renunță la slujbă.

Totuşi, faptele sale violente nu rămân fără consecinţe: în mijlocul momentelor de apropiere și fericire cu mama, aceasta este răpită. Presupunând că făptaşul este una dintre victimele lui din trecut, el porneşte pe urma tuturor oamenilor pe care i-a vătămat. În cele din urmă, bărbatul găseşte ce căuta, dar află că uneori este mai bine ca unele secrete să rămână nedescoperite.

Duminică, 17 Noiembrie, ora 18.00

The Weight (2012), regie Jeon Kyu-hwan, 107’

Premiul Special în secțiunea Orient Express – Fantasporto 2013
Nominalizat la cel mai bun film – Deauville Asian Film Festival 2013
Premiul Queer Lion – Venice Film Festival 2012
Premiul pentru regie – International Film Festival of India 2012 & Tallin Black Nights Film Festival

Sinopsis

Jung este un orfan care lucrează la morgă. Cultivând o mare pasiune și dedicație pentru munca sa deloc simplă, Jung duce în același timp o luptă continuă cu tuberculoza şi artrita, boli de care suferă. Doza mare de medicamente pe care trebuie să și-o administreze zilnic, combinată cu pasiunea față de job, îi transformă viața într-un amalgam de evenimente la granița dintre realitate și ficțiune.

Info:

Biletele vor fi disponibile la casieria cinematografului Elvira Popescu.

Zilele Filmului Coreean sunt organizate la Bucureşti de Ambasada Coreei în România.

Foto credit: Cinemagia, Zilele Filmului Coreean

27
/08
/14

CRONICĂ DE FILM. „Camera groazei”, un film danez cu succes la publicul din țara sa, este un thriller care bifează corect, dar fără vervă și originalitate, mărcile genului. Filmul lui Mikkel Norgaard se păstrează într-o zonă mainstream și afișează o sfioșenie surprinzătoare, atât narativ, cât și vizual.

27
/08
/14

Formaţiile Fără Zahăr, Ţapinarii şi Timpuri Noi vor concerta, între 26 şi 28 septembrie, la Bucharest Comedy Week, urmând ca serile din Piaţa Enescu să se încheie cu o proiecţie de film, precum "Pantera roz", din 1963, şi "Unora le place jazz-ul", din 1959.

27
/08
/14

Programul MECEFF „7+1” va oferi publicului spectator o serie de producții din spațiul geografic central-european, în cadrul unor secţiuni necompetiţionale. Este vorba de filme realizate înainte de 1989, cu un puternic mesaj anti statul comunist și regizate de câțiva dintre cei mai mari regizori europeni ai secolului XX.

26
/08
/14

Comedia "#Selfie", de Cristina Iacob, a atins cifra de 90.703 spectatori şi încasări de 1.136.889 de lei, devenind astfel unul dintre cele mai de succes filme româneşti din ultimii ani.

26
/08
/14

Astăzi începe cea de-a cincea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, ediție care este dedicată temei “Eroi și antieroi din Balcani”. Timp de șase zile, în perioada 26 – 31 august, în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), în cadrul Divanului vor fi proiectate 63 de filme: 12 lungmetraje și 51 de scurtmetraje.

25
/08
/14

Comedia “America, venim!”, debutul în lungmetraj al regizorului Răzvan Săvescu, a cărei premieră va avea loc pe 19 septembrie, pune accentul pe întâmplările amuzante şi neprevăzute prin care trece trupa unui teatru de provincie ajuns la New York.

25
/08
/14

Actorul şi regizorul britanic Richard Attenborough, născut pe 29 august 1923, în Cambridge, Marea Britanie. s-a stins din viaţă duminică, la vârsta de 90 de ani. Attenborough a primit titlul de cavaler al Ordinului Marii Britanii în 1976 şi pe cel de baron în iunie 1993.

22
/08
/14

Jackie Chan, care va veni pentru prima dată în România pe 11 septembrie, pentru a deschide evenimentul Zilele Filmului Chinezesc, va fi numit de Casa Româno-Chineză ambasador cultural al relaţiilor româno-chineze, pentru a promova produsele culturale româneşti în ţara sa.

21
/08
/14

Occupation in 26 Pictures - povestea a trei prieteni (un croat, un sârb şi un evreu) cărora războiul le va oferi destine diferite – un film celebru pentru unele dintre cele mai violente şi pline de sex scene din cinematograful ex-iugoslav, va fi proiectat sâmbătă, 30 august, în închiderea Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară.

20
/08
/14

Nici un actor român n-a cunoscut după al Doilea Război Mondial o asemenea popularitate uriaşă. N-a lansat un personaj, ca apoi, popularitatea să-i crească în rândul publicului, așa cum a fost Grigore Vasiliu care a devenit peste noapte şi “Birlic”; sau Amza Pellea care l-a zămislit pe “Nea Mărin”, cu mare succes la public.

20
/08
/14

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor de filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se va desfăşura în acest an în două etape - între 21-31 august, în Vama Veche, iar în Bucureşti, între 21-28 noiembrie.