Zilele Filmului Croat, la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-croat-la-bucuresti/

În perioada 28 noiembrie – 1 decembrie, Bucureştiul va găzdui a doua ediţie Zilele Filmului Croat. Evenimentul se va desfăşura la Cinema Elvira Popescu din cadrul Institutului Francez.

Un articol de Andrada Văsii|17 octombrie 2013

În perioada 28 noiembrie – 1 decembrie, Bucureștiul va găzdui a doua ediție Zilele Filmului Croat. Evenimentul se va desfășura la Cinema Elvira Popescu din cadrul Institutului Francez.

Zilele Filmului Croat (ZFC) vor aduce în România o selecție de titluri premiate la festivalurile internaționale, precum și filme care au avut mare succes la publicul din Croația.

Selecția a fost realizată de către Daniel Rafaelić, istoric de film și regizor croat, fostul Președinte al Asociației de Păstrare și Restaurare a Filmelor Croate în cadrul Cinematecii Croate.

Daniel Rafaelić a semnat scenariul și regia documentarul intitulat „The Other Side of Welles”, a regizat scurtmetrajul „Let’s give it a try” și a susținut cursuri despre Antichitatea în Filme, Evul Mediu în Filme și Film și Propagandă în cadrul Departamentului de Istorie al Facultății de Filosofie din Zagreb.

Filme în exclusivitate, la Zilele Filmului Croat

Printre titlurile selecționate de Daniel Rafaelić se numără și „Nije kraj/Will not end here” (2008) al controversatului regizor Vinko Brešan (câștigător a patru premii în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin).

Filmul este o poveste de dragoste tragicomică dintre un veteran de război, actualmente detectiv, și o prostituată, văzută din perspectiva unui actor porno.

Zilele Filmului Croat

Vinko Brešan, regizorul filmului Nije kraj, selecţionat la Zilele Filmului Croat

„Nije kraj” a câștigat Premiul FIPRESCI la Karlovy Vary International Film Festival, Premiul Publicului „Golden Gate” și alte patru premii „Golden Arena” la Pula Film Festival (Croația).

Evenimentul organizat de către Ambasada Croației la București în parteneriat cu Institutului Francez, cu sprijinul Comisiei Europene.

Publicul românesc este mai puţin obişnuit cu cinematografia croată, de aceea organizatorii vor aduce la Bucureşti filme relevante pentru această zonă a Europei.

Foto credit: Ionut Dobre (Anim’est), Zilele Filmului Croat

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.