Zilele Filmului Japonez, la Cinemateca Română
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-japonez-la-cinemateca-romana/

Producţiile nipone „Călătorie în trei”, „Brave Story”, „Soarele apune în districtul 64” şi „Roua cerului” vor fi proiectate la Zilele Filmului Japonez, în perioada 25 – 28 februarie, la Cinemateca Română, sala Jean Georgescu din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|21 februarie 2014

Producţiile nipone „Călătorie în trei”, „Brave Story”, „Soarele apune în districtul 64” şi „Roua cerului” vor fi proiectate la Zilele Filmului Japonez, în perioada 25 – 28 februarie, la Cinemateca Română, sala Jean Georgescu din Bucureşti.

În deschidere va fi proiectată creaţia lui Hideyuki Hirayama „Călătorie în trei”, în care evoluează şi Kanzaburo Nakamura, marele actor de teatru Kabuki pe care publicul român l-a aplaudat în urmă cu câţiva ani pe scena Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Zilele Filmului Japonez -

Actorul Kanzaburo Nakamura, decedat în decembrie 2012 – Zilele Filmului Japonez

De asemenea, iubitorii filmelor de animaţie vor avea ocazia să vizioneze „Brave Story”, realizat după povestirea de succes a lui Miyabe Miyuki.

Evenimentul cuprinde şi un film documentar recent premiat la mai multe festivaluri internaţionale – „Roua cerului” -, un omagiu adus venerabilei scriitoare şi specialiste în gastronomie Yoshiko Tatsumi.

În închiderea evenimentului va fi prezentată „Soarele apune în districtul 64”, o spumoasă comedie cu accente nostalgice despre Japonia anilor 1960.

Toate proiecţiile încep la ora 19.00 şi sunt subtitrate în limba engleză.

Foto cu Zilele Filmului Japonez – Cinemagia

29
/07
/13

CRONICĂ DE FILM „Deturnarea”, regizat de danezul Tobias Lindholm, este cronica neromanţată şi anti-eroică a unui tensionat război psihologic între două lumi. Pretextul îl constituie capturarea unei nave daneze de către piraţi.

27
/07
/13

Peste 5.000 de filme documentare din întreaga lume, aflate în arhiva Studioului Astra Film Sibiu, pot fi vizionate la cerere de turişti, cercetători sau cinefili, în cadrul unui program estival. Un bilet costă șase lei, iar filmele pot fi văzute de luni până vineri între orele 9 și 15, la sediul Studioului Astra Film.

25
/07
/13

Căderea comunismului a însemnat şi desfiinţarea cenzurii oficiale şi intrarea într-o nouă estetică cinematografică. Dacă puţinii rebeli din filmul românesc al anilor `90 mai aveau de luptat cu trecutul şi prezentul, cei ai Noului Cinema sunt mai degrabă apărătorii unor cauze personale.

24
/07
/13

Cinematografia mondială a oferit în istoria sa numeroase portrete remarcabile de rebeli. Însă şi filmul românesc din timpul comunismului a avut propriii tineri nonconformişti, spirite libere şi periculoase pentru un întreg sistem.

24
/07
/13

Cei care au zilele astea drum prin Ungaria, aproape de graniţa cu România, la câţiva kilometri vest de Debreţin, încă îl mai pot întâlni pe actorul român Dragoş Bucur pe platoul de filmare al unui western foarte modern, „Mirage“.