Zilele Filmului Japonez, la Cinemateca Română
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-japonez-la-cinemateca-romana/

Producţiile nipone „Călătorie în trei”, „Brave Story”, „Soarele apune în districtul 64” şi „Roua cerului” vor fi proiectate la Zilele Filmului Japonez, în perioada 25 – 28 februarie, la Cinemateca Română, sala Jean Georgescu din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|21 februarie 2014

Producţiile nipone „Călătorie în trei”, „Brave Story”, „Soarele apune în districtul 64” şi „Roua cerului” vor fi proiectate la Zilele Filmului Japonez, în perioada 25 – 28 februarie, la Cinemateca Română, sala Jean Georgescu din Bucureşti.

În deschidere va fi proiectată creaţia lui Hideyuki Hirayama „Călătorie în trei”, în care evoluează şi Kanzaburo Nakamura, marele actor de teatru Kabuki pe care publicul român l-a aplaudat în urmă cu câţiva ani pe scena Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Zilele Filmului Japonez -

Actorul Kanzaburo Nakamura, decedat în decembrie 2012 – Zilele Filmului Japonez

De asemenea, iubitorii filmelor de animaţie vor avea ocazia să vizioneze „Brave Story”, realizat după povestirea de succes a lui Miyabe Miyuki.

Evenimentul cuprinde şi un film documentar recent premiat la mai multe festivaluri internaţionale – „Roua cerului” -, un omagiu adus venerabilei scriitoare şi specialiste în gastronomie Yoshiko Tatsumi.

În închiderea evenimentului va fi prezentată „Soarele apune în districtul 64”, o spumoasă comedie cu accente nostalgice despre Japonia anilor 1960.

Toate proiecţiile încep la ora 19.00 şi sunt subtitrate în limba engleză.

Foto cu Zilele Filmului Japonez – Cinemagia

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.