Zilele Nordului 2019: experiment electric/acustic în Poiana Teioasa, competiții sportive și tururi ghidate
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-nordului-2019-experiment-electric-acustic-in-poiana-teioasa-competitii-sportive-si-tururi-ghidate/

A şasea ediţie a festivalului Zilele Nordului debutează vineri, 15 august, la Darabani, cel mai nordic oraş al României. Iubitorii de muzică, arte, mişcare şi călătorii sunt aşteptaţi în Nord cu 40 de concerte şi evenimente culturale, educaţionale şi sportive.

Un articol de Liliana Matei|11 august 2019

Sub sloganul #RădăcinileCresc, festivalul propune concerte la Conacul Balș și în Poiana Teioasa, competiții sportive pentru cicliști, tenismeni și alergători, ateliere și conferințe pentru tineri, artă stradală, expoziții și dezbateri, precum și tururi ghidate în regiune în fiecare zi.

„Am pornit acest festival pentru a-i reconecta pe cei plecați din Nord cu viața comunităților de acasă, cu liceenii și studenții de acasă. La ZN toți acești oameni lucrează an de an împreună în proiecte îndeajuns de spectaculoase încât să atragă 1000 de turiști în cele câteva zile de festival și îndeajuns de necesare încât să contribuie la creșterea coeziunii comunităților în care activăm”, declară Ștefan Teișanu, președintele Asociaței Nord.

Premieră muzicală: concerte ON/OFF în Poiana Teioasa

Poiana Teioasa găzduiește două seri de concerte în oglindă: aceleași patru trupe cântă sâmbătă, 17 august, electric și duminică, 18 august, acustic.

Omul cu șobolani, Implant pentru Refuz, Partizan și The Kryptonite Sparks sunt trupele invitate cu show-uri speciale pentru fiecare seară. Implant pentru Refuz și Partizan sunt pentru prima dată la ZN, în timp ce OCS revin pentru a doua oară, iar TKS sunt rezidenți ai Zilelor Nordului, trupa lansându-se deodată cu festivalul, în 2014.

Conceptul ON/OFF, propus agenția bucureșteană Dark Side Entertainment, este un experiment prin care organizatorii mizează să atragă câte 2000 de participanți în fiecare seară în Poiana Teioasa de la marginea orașului, vechiul lor de spectacole din Darabani, revitalizat de festival.

Descoperim Nordul, cu locurile și oamenii săi

Zilele Nordului îi duce pe participanți în trei orașe și șapte sate din regiune. Tururile Nordului din acest an îi invită pe doritori la Botoșani pe urmele artiștilor consacrați și contemporani pe care orașul i-a dat României și lumii (Eminescu, Iorga, Luchian, dar și Marcel Mănăstireanu și Constantin Dracsin), la Dorohoi în căutarea poveștilor avangardiștilor din perioada interbelică (Benjamin Fondane, Sașa Pană, Isidor Issou) și la Darabani într-un inventar al comorilor de patrimoniu de pe malul Prutului.

Sorin Onișor, fotograful satului românesc, este gazda școlii de fotografie „Satele Nordului”, care-și are tabăra de bază în satul Horodiștea, cel mai nordic punct al României, din comuna Păltiniș. Sorin Onișor îi duce pe participanți în trei zile de călătorii în satele Nordului.

Întâlnirile Nordului, conferința de idei a festivalului, îi are în acest an ca invitați pe scriitorul Dan Lungu, jurnalista Florentina Toniță, Luca Ciubotaru – președintele Asociației Rădăuțiul Civic -, și antreprenorul în IT Radu Bichir. Întâlnirile sunt o conferință anuală care aduce înapoi acasă oameni născuți în regiune și care fac minuni prin alte părți ale lumii, pentru o dezbatere de idei pe tema comunității cu tinerii din sală.

Ciclism, alergare și tenis la Maratonul Nordului

Cel puțin 500 de participanți – cicliști, alergători, tenismeni – sunt așteptați în acest an la startul competițiilor sportive organizate în cadrul festivalului. Înscrierile pentru Maratonul Nordului (MTB Pomârla în 17 august și Teioasa Trail în 18 august) continuă online până la 11 august, apoi doritorii vor mai putea achita taxele de participare numai la startul competițiilor. Marea noutate a ediției este proba de semimaraton pe teren accidentat, care va avea loc în 18 august.

Asociația Nord a înființat în regiune și clubul sportiv omonim, care organizează Maratonul Nordului, trei echipe de amatori (cliclism, alegrare și pescuit), precum și competiția Nordul Joacă Tenis, care continuă tradiția tenisului începută în Nord acum 50 de ani.

„Așa cum cultura unește, și sportul creează punți între oameni. O comunitate sănătoasă este una preocupată de sănătatea spiritului și de sănătatea trupului, deopotrivă. Suntem încântați să vedem efectele pe care practicarea sportului le are în rândul comunităților noastre de acasă și în special în rândul celor mai tineri”, spune Alex Teioșanu, conducătorul CS Nord și directorul executiv al asociației omonime.

Camping și cazare la festival

Festivalierii și sportivii participanți la festival au la dispoziție două campinguri pregătite de organizatori la Darabani și Pomârla, ambele fiind păzite, iluminate și dotate cu dușuri și vestiare. Dacă pentru participanții la Maratonul Nordului taxa de participare le oferă deja acces în camping, prețul de acces în camping pentru ceilalți doritori este de 50 de lei de persoană, indiferent de numărul de nopți petrecute la festival. Cei care campează beneficiază și de loc de parcare păzit.

Alte opțiuni de cazare în regiune sunt cele câteva pensiuni, de obicei pline în timpul festivalului, și gazdele locale dispuse să primească oaspeți, spre care organizatorii îi pot orienta pe doritori în baza unui formular de pe site-ul www.zilelenordului.ro.

Zilele Nordului este un festival de muzică, arte, sport și călătorii găzduit la Darabani, pe colțul celor trei frontiere: România, Ucraina și Republica Moldova.

Festival este organizat de către Asociația Nord, având ca parteneri principali Bergenbier, Consiliul Județean Botoșani și Radio Guerrilla. Zilele Nordului beneficiază de sprijinul Argo, Fapte, al Primăriilor și Consiliilor Locale din Darabani, Pomârla și Păltiniș, precum și al companiilor Arond, Activ Explore, Bee Swing, Betty Ice, Cadasplan, Ethic Sport, Pirania, Darex, Dorna, Koket, Miracom, Nicvitib, Sagrod și Tipografia Arta. Program detaliat și înscrieri pe www.zilelenordului.ro.

17
/11
/15

Trompetistul american Miles Davis a fost desemnat cel mai bun artist de jazz din toate timpurile, în urma voturilor exprimate de ascultătorii postului BBC Radio. Topul 10 al celor mai buni artişti de jazz cuprinde nume precum Louis Armstrong, Ella Fitzgerald şi Billie Holiday.

15
/11
/15

Vineri, 13 noiembrie: superstițioșii s-ar feri de lansări de discuri în această zi, însă, cum 3 albume importante și interesante se lansează pe 13 noiembrie 2015, se poate spune că este o zi fastă. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital susținut la Chicago, în 1986, de celebrul pianist), “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, în lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, și concerte de Brahms și Bartok înregistrate de violonista olandeză Janine Jansen găsim pe aceste trei albume.

14
/11
/15

Muzică de Oscar, Tony pentru costume, și o nemuritoare poveste Disney. În această iarnă, Broadwayul vine la București să demonstreze că iubirea învinge întotdeauna. Spectacolele se vor juca în limba engleză, cu subtitrare în limba română (4-6 decembrie, Romexpo). 

12
/11
/15

Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Mighty Business, iubitorii muzicii sunt invitaţi la un concert AG Weinberger, organizat cu ocazia lansării celui de-al 9-lea album discografic al artistului.

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a. Din program, Din program: Ciprian Porumbescu, Maurice Ravel, Franz Schubert (Simfonia nr. 6)

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat FRANCOFONIEI, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

10
/11
/15

Între 13 și 15 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui a doua ediţie a celui mai „cool” festival de jazz din Sibiu, Mozaic Jazz Festival. Poziţionat deja ca un eveniment cultural de cea mai înaltă calitate, festivalul va aduce pe aceeaşi scenă şase trupe, dintre care trei în premieră pentru România.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

Julio Iglesias transmite condoleanţe românilor în urma incendiului din clubul Colectiv, precizând că România a fost întotdeauna în inima sa şi, de aceea, este îndurerat de această tragedie. Faimosul cântăreţ spaniol a susţinut mai multe concerte sold-out în România. În această vară, artistul a fost supus unei intervenţii chirurgicale la spate, motiv pentru care ultimul său concert din Bucureşti a fost amânat.

07
/11
/15

CORUL DE COPII RADIO caută noi talente! Dirijat de VOICU POPESCU, ansamblul component al Orchestrelor şi Corurilor Radio România aniversează în acest an 70 de ani de activitate. Un moment extrem de important pentru cor îl reprezintă recenta participare în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLES SING, în cadrul căreia la Munchen, pe 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio a evoluat alături de numai alte 8 ansambluri selecționate din aproape 100 din Europa.

06
/11
/15

În această toamnă, unica instituție reprezentantă a genului operetei în România, Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă, printr-o serie de evenimente speciale unite sub titulatura ,,Opereta 65” și menite să aducă în prim-plan farmecul și complexitatea acestui gen muzical.

06
/11
/15

Unul dintre cei mai importanți pianiști români de jazz, Ion Baciu Jr., muzician stabilit în Suedia și aplaudat alături de cele mai cunoscute formații și soliști de jazz din țara sa de adopție - inclusiv alături de Stockholm Jazz Orchestra – este invitat să concerteze la Sala Radio.

05
/11
/15

Ediţia a zecea a Festivalului de Muzică Veche propune publicului său, între 9 și 13 noiembrie, o serie de recitaluri solo ce vor pune în lumină famiile celor mai frecvent utilizate instrumente cu coarde ale muzicii baroce. Instrumentele protagoniste vor fi: harpe istorice, fidel, vioară barocă, viola d’amore, viola da gamba, clavecin, spinetă, clavicord, lăută, teorbă, chitară barocă. Recitalurile vor fi însoţite de explicaţii referitoare la construcția și întreținerea acestor instrumente, oferite cu plăcere publicului de către artişti.

05
/11
/15

Ediţia Jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, marcând 20 de ani de excepţionale succese, s-a desfăşurat într-un climat entuziasmant şi la cel mai ridicat nivel artistic. Aceste manifestări sunt considerate printre cele mai importante din lume, aşa cum scria recent şi marele cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat Constantin Brâncuşi, George Enescu, Mariana Nicolesco: Cultul unei ţări pentru gloriile sale.

04
/11
/15

Paganini n-a cântat în România niciodată. Dar a fost faimos și aici, încă din timpul vieții; ziarele scriau despre el pe la 1836. Mai recent, magia muzicii sale a fost surprinsă de regizorul Mick Davis, la Teatrul Metropolis. Producția, care îl are pe Tudor Aaron Istodor în rolul principal, se joacă pe 8, 9 și 10 noiembrie.