Zilele unteatru pentru unpublic. 8 ani de unteatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-unteatru-pentru-unpublic-8-ani-de-unteatru/

„Zilele unteatru”, evenimentul teatral al verii în capitală, se află în 2018 la ediţia a patra. Festivalul are loc la unteatru şi începe pe 25 iulie, chiar în ziua în care teatrul aniversează opt ani. Sărbătoarea continuă până pe 29 iulie cu spectacolele noi ale unteatru din acest an, concerte şi vizionări de filme de scurt metraj.

Un articol de Petre Ivan|12 iulie 2018

Cu ocazia festivalului, unteatru deschide oficial Sala Mică.

Aici se va juca atât primul spectacol din „Zilele unteatru”: „Conu’ Leonida față cu reacțiunea” de I.L. Caragiale, în regia lui Florin Liță, cât și „Chelnerul mut” de Harold Pinter, în regia Sânzianei Stoican, în ultima zi de festival.

Programul propune publicului unteatru un mix de talent, profesionalism și voie bună, adică șaisprezece evenimente, spectacolele anului 2018 la unteatru, din care trei premiere („Persona”, „Chelnerul mut” și „Conu’ Leonida față cu reacțiunea” văd pentru prima dată lumina reflectoarelor în prezența publicului); două concerte live, trei ediții de socializare la Serile unteatru, două evenimente rompop marca Discotecă și o seară de proiecții Best of Bucharest Film Awards, mai precis:

Miercuri, 25 iulie

19:00 „Conu’ Leonida față cu reacțiunea” de I.L. Caragiale / regia Florin Liță / Sala Mică / Durata 1h

20:30 „Vârstele lunii” de Sam Shepard / regia Toma Dănilă / Sala Mare / Durata 1h10min

Joi, 26 iulie

20:00 „Pescărușul” de A. P. Cehov / regia Andrei Șerban / Sala Mare / Durata 2h30min

22:00 Serile unteatru / terasa unteatru

Vineri, 27 iulie

19:00 „Tot ce-i minunat în lume” de Duncan Macmillan și Jonny Donahoe / regia Nicolae Constantin Tănase / Sala Mică / Durata 1h30min

20:30 „Pescărușul” de A. P. Cehov / regia Andrei Șerban / Sala Mare / Durata 2h30min

20:30 Serile unteatru & Discotecă / muzică ’60s rompop tropical latino twist pe terasa unteatru

21:00 Best of Bucharest Film Awards / Hub 44 / Durata 4h

Sâmbătă, 28 iulie

15:00 „Nora” de Henrik Ibsen / regia Zsuzsánna Kovács / Sala mare / Durata 2h

19:00 „Persona” după un film de Ingmar Bergman / regia Peter Kerek / Sala mare / Durata 1h15min

20:00 „9 piese de teatru remixate” cu Alex Ștefănescu / Terasa unteatru / Durata 50min

21:00 Serile unteatru & Discotecă / muzică ’70s rompop funky disco pe terasa unteatru

22:00 „Pluto” de Sam Shepard / regia Cristian Balint / Sala mare / Durata 1h30min

Duminică, 29 iulie

Zilele unteatru

N (A U M)

17:30 „Chelnerul mut” de Harold Pinter – repetiție cu public / regia Sânziana Stoican / Sala Mică / Durata 1h10min

19:30 „N (A U M)” după texte de Gellu Naum / regia Mariana Cămărășan / Sala Mare / Durata 1h30min

21:00 Concert Byron / Bar / Durata 1h15min

*

Cu această ocazie, mesajul „gazdelor” de la unteatru, Andreea și Andrei Grosu, este:

„Ai crescut. Am crescut și noi odată cu tine. Avem opt ani. Toți buni, toți nebuni, unul mai plin decât altul. Fie ca și anul ăsta: 1. să fim prea îndrăgostiți de ce facem, 2. să credem prea tare, 3. să ne supăram prea des, 4. să fim imposibil de fericiți, 5. să mergem prea departe, 6. să îndrăznim nepermis de mult, 7. să ne iubim prea de tot, 8. să fim prea curajoși. La mulți ani, prieten drag, sperăm să îmbătrânim împreună „în orașu-n care plouă de trei ori pe săptămână, un bătrân și o bătrână – două jucării stricate – merg ținându-se de mână.”* Te iubim, unteatrule.” Iar pentru publicul unteatru cei doi adaugă: ”vă așteptăm să ne bucurăm împreună”.

Biletele s-au pus în vânzare pe platformele specializate, iar detaliile sunt disponibile pe unteatru.ro.

*Acuarelă de Ion Minulescu

Foto: Zilele unteatru, Pescărușul – facebook, unteatru.ro

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.