Ziua Copilului la Teatrul Țăndărică
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-copilului-la-teatrul-tandarica/

Vineri, 28 mai, Teatrul Țăndărică va da startul unei microstagiuni cu spectacole şi evenimente dedicate copiilor cu ocazia zilei de 1 iunie. După un an dificil, în care aţi fost alături de noi într-un număr foarte mare în activitatea online şi în sala de spectacole, am pregătit un program special dedicat tuturor copiilor.

Un articol de Liliana Matei|26 mai 2021

Tot cu ocazia Zilei Copilului, Teatrul Țăndărică a pregătit pentru data de  1 iunie, ora 18:00, premiera spectacolului „Mateiaș gâscarul”, regia Baczó Tünde, proiect câștigător al concursului, SALT, platforma care susține artiștii emergenți din domeniul teatrului de animație și vizual, prin realizarea și producția de la idee la spectacol a proiectelor propuse.

Mateiaș este un flăcău leneș, care nu pare să-și dorească prea multe în viață. În loc să-și ajute mama, care muncește din greu de dimineața până seara, el lenevește. Într-o zi, află de târgul lui Döbrögi și îi vine ideea să meargă să vândă ceva, ca să câștige un ban. Cum sunt mult prea săraci ca să aibă multe de vândut, mama îi dă gâscanul, singura lor avere, să-l ducă la târg. Pe drum, între cei doi se leagă o frumoasă prietenie. Ajunși la târg, Döbrögi se oferă să cumpere gâscanul pe un preț de nimic, dar Mateiaș nu mai vrea să-și vândă prietenul. Aceasta însă nu înseamnă prea mult pentru Döbrögi. Om bogat și puternic, obișnuit să facă ce vrea fără să sufere vreo consecință, confiscă gâscanul și dă ordin ca Mateiaș să fie bătut cu 50 de lovituri. Nedreptățit, flăcăul promite să-i dea lui Döbrögi bătaia înapoi întreit. După această întâmplare, Mateiaș decide să plece în lume unde muncește, studiază și învață limbi străine. Revine deghizat într-un arhitect italian care, prin vicleșug, îi dă prima lecție lui Döbrögi. Deghizat apoi într-un medic celebru, îi dă a doua lecție puternicului bogătaș. Pentru cea de-a treia și ultima lecție, Mateiaș nu se mai ascunde sub alt chip. În cele din urmă, Döbrögi se schimbă și devine un om bun.

Povestea originală este un comentariu puternic asupra vremurilor în care a fost scrisă, când nobilii puteau face orice, fără consecințe și schimbau legile după nevoile lor. La rândul lor, oamenii săraci nu aveau nici un fel de drepturi. Lucrurile, din păcate, nu s-au schimbat mult de atunci. Luptăm pentru drepturile noastre, luptăm împotriva corupției, luptăm pentru normalitate – care e încă departe de noi. Toți știm ce este binele și ce este răul, cu toate acestea uităm să acționăm corect în cele mai multe cazuri. Muzica spectacolului este semnată de Cári Tibor, iar scenografia de Marian Sandu. Spectacolul se adresează copiilor cu vârsta peste 5 ani. Distribuția: Florin Mititelu, George Simian, Ioan Brancu, Cristina Țane, Daniela Ruxandra Mihai, Mona Toncu, Ștefan Craiu

Programul microstagiunii de 1 iunie

28 mai 2021

18:00 ”Motanul încălțat”, regia: Cristian Pepino, 3+, 55 min. (Sala Țăndărică)

19:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Sala Țăndărică)

19:00 Urban Impro  – spectacol de improvizație (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

29 mai 2021

10:00 ”Tom degețel”, regia: Daniel Stanciu, 3+, 60 min. (Sala Țăndărică)

11:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

12:00 ”Tom degețel” regia: Daniel Stanciu, 3+, 60 min. (Sala Țăndărică)

13:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

30 mai 2021

10:00 ”Mica sirenă”, regia Gabriel Apostol, 3+, 50 min. (Sala Țăndărică)

11:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

12:00 ”Mica sirenă”, regia Gabriel Apostol, 3+, 50 min. (Sala Țăndărică)

13:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

1 iunie  2021

09:00 – 21:00 „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele” de Matei Vișniec – spectacol online difuzat pe pagina oficială de Facebook a Institutului Cultural Român, inclus în cadrul programului de promovare a dramaturgiei contemporane al Teatrului Țăndărică, regia Ioan Brancu, 4+, 60 min.

10:00 „Păcală”, regia Ioan Brancu, 4+, 55 min. (Curtea Palatului Parlamentului)

11:00 – 21:00 Atelier interactiv de construcție de marionete (Curtea Palatului Parlamentului)

10:00 „Punguța cu doi bani”, regia Decebal Marin, 4+, 60 min. (Sala Țăndărică)

11:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

18:00 „Mateiaș gâscarul”, regia Baczo Tunde, 5+, 60 min.– premieră oficială (Sala Țăndărică)

19:15 Meet the artists – întâlniri informale între creatorii și consumatorii de artă (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

2 iunie 2021

18:00 „Fata babei și fata moșneagului”, regia Daniel Stanciu, 3+, 70 min. (Sala Țăndărică)

19:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Sala Țăndărică)

19:00 Urban Impro  – spectacol de improvizație (Teatrul din Nori)

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.