Ziua Enescu la Radio România Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-enescu-la-radio-romania-muzical/

Astăzi, 4 mai, se împlinesc 60 de ani de la dispariţia celui care rămâne cel mai important muzician român al tuturor timpurilor: George Enescu.

Un articol de Petre Ivan|4 mai 2015

Creator de geniu, violonist de talie mondială, profesorul iubit al unora dintre cei mai importanți violoniști ai secolului XX – printre ei, Yehudi Menuhin –, creator al școlii românești moderne de compoziție, un model pentru toate generațiile care i-au urmat, interpret care cânta în tranșeele primului război mondial, unul dintre simbolurile culturale ale României, un geniu: acesta a fost George Enescu, pe care Radio România Muzical îl omagiază cu un program special chiar în ziua trecerii sale în eternitate.

George Enescu si Yehudi Menuhin

George Enescu si Yehudi Menuhin

Luni, 4 mai, între orele 10.00 și 17.00, la Radio România Muzical este Ziua Enescu. Pot fi ascultate câteva dintre cele mai semnificative lucrări lăsate de George Enescu, printre ele fragmente din opera “Oedipe”, Simfoniile I și a III-a, Sonata a III-a “în caracter popular românesc” pentru pian și vioară, Rapsodia română op.11nr.1, în interpretări care au făcut istorie.

Alături de acestea, și câteva momente înregistrate de violonistul George Enescu – maestrul cântând, printre altele, Concertul pentru două viori și orchestră de Bach într-o înregistrare realizată alături de Yehudi Menuhin.

Pe parcursul Zilei Enescu la Radio România Muzical sunt presărate momente când poate fi ascultată vocea lui Enescu însuși – povestind despre experiența compunerii operei „Oedipe”, despre viziunea sa asupra interpretării la vioară, printre altele: este un privilegiu să poți auzi, peste timp, mărturiile unui mare Om de o modestie și spiritualitate care nu pot astăzi decât să impresioneze.

Selecția muzicală pentru Ziua Enescu la Radio România Muzical a fost realizată de Monica Cengher. Cele două tronsoane ale Zilei Enescu sunt prezentate de Ioana Marghita și Lucian Haralambie.

Foto: George Enescu – wikipedia

12
/05
/23

Pe 13 mai are loc lansarea celui de-al doilea album EYEDROPS „Găsit. Rătăcit. Regăsit. Pierdut.” cu un concert „extraordinaire” în Iași, la Underground Pub. Găsirea, Rătăcirea, Regăsirea și Pierderea cuprind un turneu care îi poartă pe băieți și pe noul lor album prin 11 orașe din țară.

11
/05
/23

Asociația Castel Salbek continuă până pe 31 mai înscrierile pentru International Salbek Opera Masterclass (23-27 august), o serie de cursuri premium susţinute de soliști lirici de anvergură internațională - mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramon Vargas și soprana Leontina Văduva -, primul masterclass de acest gen din România care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.