Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-mondiala-a-teatrului-de-papusi/

Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi (“Puppet World Theatre Day”) se aniversează, începând din 2003, în fiecare an la 21 martie. Această zi reprezintă şi un prilej pentru a-i sărbătorii pe artiştii din acest domeniu, din întreaga lume.

Un articol de Petre Ivan|21 Martie 2016

Păpușa își are originile în una dintre formele cele mai primitive și originale ale artei. S-a născut din jocul dezinteresat, spontan, transparent și care, în mod natural, a devenit din ce în ce mai complex, adoptând mai multe forme și conținuturi. Artiștii păpușari, prin măestrie și îndemânare, dau viață păpușilor, transmițând din generație în generație cele mai frumoase povești și basme.

România are o lungă tradiție în domeniul teatrelor de păpuși, în țară existând numeroase instituții de acest gen.

Cel mai cunoscut teatru de păpuși din țara noastră este Teatrul ”Țăndărică” din București, care a fost fondat în 1945, iar prima sa secție, de marionete, a fost condusă de actrița Lucia Calomeri. În 1949, Margareta Niculescu, noul director al instituției, a pus bazele secției de păpuși a teatrului.

În 2016, pentru a marca Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși, trupa ”Arcadia” a Teatrului ”Regina Maria” din Oradea, invită copiii să devină creatori de păpuși și scenete la concursul ”Teatrul meu de păpuși”.

Copiii orădeni, cu vârste între 6 și 12 ani, sunt invitați să își creeze propriile personaje și scenete pentru a le prezenta duminică, 20 martie 2016, pe scena teatrului ”Arcadia”.

Foto: Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși – wikipedia

19
/02
/19

SĂ NU UCIZI, filmul co-regizat de Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru și inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul sanitar din România acum câțiva ani, va avea pe 1 martie premiera în cinematografele din 29 de orașe din țară.

19
/02
/19

Se joacă la Green Hours spectacolul „Această Sonia” – un one-woman show cu Letiția Vlădescu, scris și regizat de Lia Bugnar.

18
/02
/19

Unul dintre cei mai mari dirijori români, CRISTIAN MANDEAL – care se bucură de peste 45 de ani de activitate, în care a dirijat sute de concerte pe 4 continente, în 35 de ţări – și tânărul violoncelist român ȘTEFAN CAZACU (25 de ani), care cântă pe un violoncel creat în urmă cu 101 ani, la Torino (Italia), de către lutierul Georg Ullman – își dau întâlnire pe scena Sălii Radio, într-un concert extraordinar prezentat vineri, 22 februarie (19.00), alături de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO.

17
/02
/19

CRONICĂ DE FILM În „Marele Dictator” (1940), Chaplin îl parodia pe Hitler. Scena jocului macabru cu globul pământesc folosit ca balon a devenit cult. Un portret sarcastic al unui om diabolic care influenţează întreaga lume face şi regizorul Adam McKay în „Vice”, o satiră la adresa fostului vicepreşedinte american Dick Cheney.

14
/02
/19

Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București, împlinește 51 de ani, pe 15 februarie. Șase artiști care au un impact uriaș asupra repertoriului teatrului: directorul de scenă Victor Ioan Frunză, scenografa Adriana Grand, regizoarea Chris Simion-Mercurian, actrița, regizoarea și dramaturgul Lia Bugnar, actorul și regizorul Emanuel Pârvu și dramaturgul și regizorul Mimi Brănescu, povestesc câteva întâmplări cu George Ivașcu.

Page 1 of 77712345...102030...Last »