˜Vrei să mor în locul tău? Un spectacol amuzant, despre moarte
https://www.ziarulmetropolis.ro/%c2%98vrei-sa-mor-in-locul-tau-un-spectacol-amuzant-despre-moarte/

Încerc să-mi adun gândurile şi să le transform în cuvinte pentru a descrie imaginile create de un spectacol de teatru pe care l-am văzut recent, un spectacol a cărui atmosferă feerică nu are nici o legătură cu titlul sinistru de filme western: „Vrei să mor în locul tău?“

Un articol de Judy Florescu|10 februarie 2014

Încerc să-mi adun gândurile și să le transform în cuvinte pentru a descrie imaginile create de un spectacol de teatru pe care l-am văzut recent, un spectacol a cărui atmosferă feerică nu are nici o legătură cu titlul sinistru de filme western: „Vrei să mor în locul tău?“

Actorii Ilinca Goia, Cristi Iacob, Gabriela Iacob și Vitalie Bichir modelează decorul sufletesc al unei lumi în care se moare din iubire, nu pentru iubire. În povestea lor, iubirea destramă relații, distruge vieți și este patronată de boli incurabile. Textul spectacolului a fost inspirat de piesa dramaturgului american Terrence McNally, intitulată „Lips together, Teeth Apart“.

Spectacolul nu poate fi încadrat într-un gen anume de teatru, fiindcă are toate elementele unui musical, ale unei drame și ale unei comedii, dar și ale unei farse într-un act. Dar de aceea mergem la teatru, ca să vedem un curcubeu de emoții pe scenă, să aflăm că moartea poate fi amuzantă, mai ales în felul în care este tratată de cei care și-au dat întâlnire cu ea în mod voluntar sau nu.

Felul în care privim moartea ne influențează întreaga viață. Totuși, spectacolul Vrei să mor în locul tău? nu are nici pe departe nuanțe de sumbru, de tragic sau de patetic. Este un spectacol despre oameni care își conștientizează propriul sfârșit și care încearcă să transforme fiecare respirație într-o trăire intensă a fizicului. În fața morții, spiritul e dat uitării și propriile plăceri devin prioritare.

Astfel, personajul Chloe, interpretat de Ilinca Goia, se refugiază în activități de tot soiul pentru a-i anima pe soțul, fratele și cumnata sa. Chloe este o femeie care nu se lasă doborâtă de suferințele iremediabile din familia sa, pe care le atenuează prin artă muzicală, artă culinară și artă corporală. Cântă, dansează, gătește și reînvie orice clipă pe care companionii săi o lasă să piară. Fiecare replică a sa este tăioasă și acidă precum momentele de umilință la care este supusă de cei din jur.

vRei să mor în locul tău 2

Cristi Iacob este Sam, un caracter amuzant prin cinismul său și prin neîncrederea în sine și în ceilalți. Sam nu poate comunica cu niciunul dintre cele trei personaje ale piesei şi preferă să utilizeze agresivitatea verbală și fizică. O bruschează pe propria soție, o irită pe unica sa soră, îl provoacă la luptă pe cumnatul său bolnav şi căsăpeşte un intrus aflat în casa lor.

Personajul interpretat de Gabriela Iacob, Sally, impresionează prin duioșie și prin lipsa sa de implicare în lumea exterioară, fapt ce o distanțează fizic și sentimental de celelalte personaje, care, în loc să-i înțeleagă suferinţa, preferă să o judece și să o condamne la izolare. Sally își face inima țăndări pentru fiecare durere de pe pământ, apoi o pictează cu frenezie pe pânza veșniciei.

John, interpretat de Vitalie Bichir, este enervant de calm pentru propria sa condiție, completează integrame și dansează ultimele clipe ale dragostei plăpânde cu oricine, în afară de soția sa.

Nefericire, neiubire, distrugere și peste toate acerba prezență a morții ca singură certitudine… Cu toate acestea, spectacolul nu este o diagramă a emoțiilor negative, ci mai degrabă o evidențiere a pozitivismului din situații ce nu pot fi ocolite, dar care pot fi îndulcite cu un dram de umor american.

Spectacolul se joacă mâine, de la ora 19.00, la Teatrul Notarra din Bucureşti.

Foto: Cătălin-Ovidiu-Năstase



04
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Am fost europeni, înainte de intrarea, în 2007, în Uniunea Europeană. O dovedește prezența numeroasă a atâtor români în organisme internaționale, relațiile cu spirite luminate ale continentului, saloanele literare ținute de aceștia la Paris etc.

04
/10
/17

Vineri, 6 octombrie 2017, Noaptea Albă a Galeriilor invită publicul la cele mai noi evenimente de artă contemporană românească și internațională la București, căruia i se alătură alte unsprezece orașe - Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Reșița, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara și, nu în ultimul rând, Petrila. Peste 150 de galerii, spații alternative, huburi creative și ateliere de artiști se deschid și creează un traseu nocturn pentru a oferi publicului un program variat și dinamic.

04
/10
/17

Mâine, 5 octombrie, de la ora 20:30, la Teatrul Național “I.L. Caragiale” București, Sala Media, va fi prezentat, în cadrul eXplore festival #12, spectacolul de teatru documentar RADIO LIVE. Timp de 6 ani, Aurélie Charon, Caroline Gillet și Amélie Bonnin au călătorit în Alger, Teheran, Moscova, Beirut, Tel Aviv, Gaza, Sarajevo, Istanbul, pentru a întâlni tineri inspirați și a le face portrete pentru Radio France, iar în performance-ul RADIO LIVE, tinerii din aceste locuri, implicați în societatea civilă, își spun poveștile în direct, în fața publicului.

04
/10
/17

„Să nu mă întrebați de ce îl iubesc! Talentul lui îl depășește pe al meu. Cred cu tărie că Marius Manole reprezintă pentru teatrul românesc și pentru generația lui unul dintre acei actori extraordinari, care se nasc o dată la o sută de ani” - Radu Beligan. Cel mai răsfățat (de critici) și adorat (de public) actor român împlinește, astăzi, 39 de ani

04
/10
/17

Filarmonica „George Enescu“ anunță joi, 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, deschiderea stagiunii 2017-2018. Programul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de dirijorul Kah Chun Wong, va fi alcătuit din Suita Mihai Viteazul (fragmente) de Tiberiu Olah, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt şi Simfonia nr. 9 de Antonin Dvorak. Solist va fi pianistul Daniel Goiţi.

03
/10
/17

Luni, 9 octombrie 2017, de la ora 11.00, Teatrul Naţional Radiofonic – Radio Romania o omagiază pe marea actriţă OLGA TUDORACHE, la împlinirea vârstei de 88 de ani, organizând (la Teatrul Metropolis din Bucureşti, strada Mihai Eminescu, nr. 89) audiţia cu public a spectacolului Victoria şi Crocodilul de Ion Costin Manoliu. Ne auzim la… Metropolis! Intrarea liberă.

03
/10
/17

Cine va lua Nobelul pentru literatură după Bob Dylan? Aceasta este marea întrebare care generează polemici serioase în saloanele literare, în contextul în care membrii Academiei suedeze ar putea să facă o alegere mai puțin controversată, lăsându-se tentați în acest an de propriul lor spirit academic, notează AFP.

02
/10
/17

Săptămâna trecută, „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, a primit o menţiune specială din partea juriului celei de 18-a ediţii a Premios Sebastiane, secţiune a Festivalului de Film de la San Sebastián, care este dedicată filmelor LGBTI. La același festival, actorul român Bogdan Dumitrache a fost desemnat Cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian pentru rolul din “Pororoca”, cel mai recent film semnat de regizorul Constantin Popescu.

02
/10
/17

Regizorul filmelor ,,Ocean’s 11”, ,,Traffic”, ,,Erin Brockovich” şi ,,Magic Mike”, Steven Soderbergh a revenit pe marile ecrane, după o pauză de 4 ani, cu „Logan Lucky: Cursa norocului”. Comedia lui Soderbergh, câştigător al Premiului Oscar, mizează pe o distribuţie de excepţie şi îi aduce pe marile ecrane: Channing Tatum, Daniel Craig, Seth MacFarlane, Katie Holmes, Sebastian Stan, Adam Driver şi Riley Keough.

02
/10
/17

În această seară, de la ora 21.10, pe TVR 2, cei care l-au prețuit pe Florian Pittiș au ocazia să vadă un documentar cu imagini spectaculoase din arhiva TVR despre îndrăgitul nostru actor, regizor, traducător, cântăreț, textier, realizator de emisiuni radio.

01
/10
/17

REPORTAJ „Linişte! Motor! Se filmează!” – o după-amiază pe platoul de filmare la „Moromeţii 2”, pe care regizorul Stere Gulea îl realizează în aceste zile chiar în satul Talpa şi în legendara casă folosită în clasicul film de acum trei decenii.