31 ianuarie în cultură – Alexandru Tatos, Trei Surori, Philip Glass
https://www.ziarulmetropolis.ro/31-ianuarie-in-cultura-alexandru-tatos-trei-surori-philip-glass/

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică – mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele…”, nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

Un articol de Petre Ivan|31 ianuarie 2017

Debutul în lung-metraj al lui Alexandru Tatos are loc pe 9 aprilie 1976, cu un film dintre cele mai reuşite din întreaga carieră a regizorului: Mere roşii, realizat după un scenariu de Ion Băieşu, cu Mircea Diaconu în rolul principal, Ion Cojar în rolul antagonistului şi Carmen Galin, Ernest Maftei sau Florin Zamfirescu în roluri secundare.

Alexandru Tatos a fost răpus de cancer, la numai o lună după prăbuşirea sistemului care a impus creaţiei sale atâtea îngrădiri şi care, totodată, i-a menţinut activă conştiinţa propriei individualităţi. Deşi regizorul a murit pe 31 ianuarie 1990, operatorul Vivi Drăgan Vasile a dus mai departe procesul de producţie al ultimului film semnat Alexandru Tatos, „Cine are dreptate?”

Tot într-o zi de 31 ianuarie:

1418 – A încetat din viaţă Mircea cel Bătrân, domn al Țării Românești.

1797 – S-a născut compozitorul Franz Schubert, unul dintre cei mai mari compozitori ai istoriei muzicii. Creaţia sa însumează peste 950 de opusuri, muzică de scenă, religioasă, coral, simfonică (9 simfonii), muzică de cameră, pentru pian, vocală (605 lieduri, 10 uverturi) şi pentru pian (22 de sonate).

1844 – Domnitorul Moldovei, Mihail Sturdza, a decretat emanciparea ţiganilor statului şi ai mănăstirilor.

1901 – A avut loc premiera absolută a capodoperei cehoviene „Trei surori”, la Teatrul de artă din Moscova (regia: K. S. Stanislavski).

1920 – A avut loc inaugurarea „Universității din Cluj”, deschisă de Consiliul Dirigent al Ardealului în prezența Regelui

Norman Mailer

Norman Mailer

Ferdinand I.

1923 – S-a născut Norman Mailer, prozator american. Mailer a luptat în Filipine în cel de-al doilea război mondial, experiență reflectată în capodopera sa, romanul The Naked And The Dead (Cei goi și cei morți), 1948, considerat a fi primul roman postmodern.

1933 – A încetat din viaţă scriitorul John Galsworthy, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1932.

1937 – S-a născut Marin Moraru, actor român de teatru și film.

1953 – S-a născut Ovidiu Lipan „Țăndărică”, muzician român, fost membru al grupului „Phoenix”

1958 – A avut loc prima lansare în Cosmos (reuşită) a unui satelit construit de SUA ,„Explorer 1″.

2007 – Preşedintele Microsoft, Bill Gates, a inaugurat Centrului de Suport Tehnic al Microsoft România şi a lansat în România sistemul de operare Windows Vista

2010 – Avatar devine primul film cu încasări de peste 2 miliarde de dolari la nivel mondial.

2011- A încetat din viaţă Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului

 

1937 – S-a născut Philip Glass, compozitor american. Glass este adesea considerat cel mai influent compozitor al sfîrșitului de secol XX.

Foto cu 31 ianuarie : Trei surori – tnrs.ro

04
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Cel mai nou film românesc ajuns în cinematografe, „Vara s-a sfârșit”, al treilea lungmetraj al lui Radu Potcoavă, are premise bune și o primă parte destul de reușită. Însă își pierde energia pe parcurs.

04
/05
/17

„Încă nu m-am îndepărtat de concluzia asta, că cinema-ul este inutil. Pe de altă parte, îl îmbrăţişez nemăsurat”, spune regizorul Gabriel Achim, al cărui debut, „Visul lui Adalbert” (2011), este acum disponibil pe platforma Cinepub. Noul său film, „Ultima zi”, va rula din 12 mai în cinematografe.

03
/05
/17

Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene și unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania(2-11 iunie).

03
/05
/17

Ediția a doua a Câmpulung Film Fest, festivalul comparativ de film de la Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, va avea loc anul acesta în perioada 25-27 august. Festivalul proiectează într-o manieră comparativă, succesiv și alternativ, filme provenite din două țări, una din cadrul Uniunii Europene, cealaltă din afara ei.

02
/05
/17

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT vine cu o noutate absolută: NexT schimbă anotimpul, anul acesta festivalul având loc între 22 și 26 iunie.

01
/05
/17

"Există o inteligenţă a spectatorului, în general, la care, dacă facem apel, ne vom găsi întotdeauna un public fidel." - Maia Morgenstern. Una dintre cele mai apreciate şi iubite actriţe din România, împlineşte astăzi 55 de ani!

27
/04
/17

Ce ştim, de fapt, despre cinema-ul american de autor al momentului? Ce se află dincolo de Hollywood? Filmul american independent pare să o ducă bine. Şi propune, prin câţiva regizori, o estetică aparte: un cinema al discreţiei, al emoţiilor sugerate, al anti-spectacularului fără teribilism.

24
/04
/17

Un serial despre Albert Einstein, realizat de cineaştii Brian Grazer şi Ron Howard, premiaţi cu Oscar, va avea premiera la National Geographic, pe 30 aprilie, de la ora 21.00. Cu această ocazie, National Geographic a lansat o pagină web dedicată producţiei, prin care utilizatorul poate vizita virtual casa lui Einstein.

23
/04
/17

Biletele pentru continuarea mult aşteptată a poveştii din Universul Marvel se pot achiziţiona începând cu data de 21 aprilie. Filmul „Gardienii Galaxiei Vol. 2” va ajunge în cinematografele din România începând din seara datei de 4 mai. Cumpărarea biletelor în avans îţi oferă posibilitatea de a fi printre primii care se reîntâlnesc cu gaşca de eroi improbabili.

21
/04
/17

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, va avea premiera oficială în România la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Filmul se va bucura de o serie de proiecții speciale în Cluj, în prezența regizorului și a renumitului actor britanic Derek Jacobi.