Actorii joacă sub cerul liber, într-un apel disperat de salvare a Teatrului Evreiesc de Stat
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorii-joaca-sub-cerul-liber-intr-un-apel-disperat-de-salvare-a-teatrului-evreiesc-de-stat/

Astăzi, 10 februarie 2014, de la ora 18.00, actorii Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti vor susţine spectacolul „Mazl Tov and justice for all“ în faţa clădirii din strada Dr. Iuliu Barasch nr. 15. Clădirea teatrului TES, declarată monument istoric, este grav avariată din cauza masivelor căderi de zăpadă din luna ianuarie. Acest spectacol se doreşte a fi un semnal de alarmă pentru opinia publică, dar şi pentru autorităţi.

Un articol de Dan Boicea|10 februarie 2014

Astăzi, 10 februarie 2014, de la ora 18.00, actorii Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti vor susține spectacolul „Mazl Tov and justice for all“ în fața clădirii din strada Dr. Iuliu Barasch nr. 15. Clădirea teatrului TES, declarată monument istoric, este grav avariată din cauza masivelor căderi de zăpadă din luna ianuarie. Acest spectacol se doreşte a fi un semnal de alarmă pentru opinia publică, dar şi pentru autorităţi.

Clădirea Teatrului Evreiesc de Stat din București, ce datează din ultima decadă a secolului al XIX-lea, este o clădire de patrimoniu și a fost declarată monument istoric de către Oficiul Național al Monumentelor Istorice, aflat în subordinea Ministerului Culturii.

Ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, ce au dus la distrugerea a 80 mp din suprafața acoperișului clădirii Teatrului Evreiesc de Stat, activitatea artistică a teatrului nu mai poate continua în spațiul monument-istoric.

Inundatie scena TES (III)

Apa s-a scurs prin acoperișul deteriorat, a inundat scena, infiltrându-se până la subsolul clădirii unde sunt depozitate decorurile spectacolelor. Au fost distruse total sau parțial elemente de decor, cabluri electrice, aparatură de scenă.

Din 1954-55, când a avut loc ultima renovare, nu s-au mai făcut decât mici reparații de întreținere, astfel încât atât imobilul cât și aparatura specifică, de scenă sunt îmbătrânite și uzate, iar ca urmare a ultimelor evenimente, au devenit practic inutilizabile.

actorii Inundatie scena TES(I)

Inundaţia de la scena pe care joacă actorii Teatrului Evreiesc de Stat

Teatrul Evreiesc de Stat și-a desfășurat întotdeauna activitatea în această clădire, fiind continuatoarea teatrului ,,Barașeum – Teatrul Evreiesc”, înființat de mari actori evrei – Alexandru Finți, Beate Fredanov, Willy Ronea, N.Stroe ș.a.m.d. – în anii dictaturii fasciste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când prigoana rasială și legislația antisemită au izgonit artiștii din toate instituțiile de cultură, teatre și filarmonici.

Aici, pe strada Iuliu Barasch nr. 15, s-a născut un teatru – expresie a dorinței de exprimare artistică, de exprimare a identității iudaice, de supraviețuire prin artă.

TES acoperis (III)

În prezent, actorii TES sunt nevoiți să joace acolo unde sunt primiți, în săli puse la dispoziție prin bunăvoința altor teatre, condiție extrem de incertă și degradantă pentru o trupă de actori profesioniști.

„În aceste momente extrem de dificile, când toate eforturile noastre sunt îndreptate spre restabilirea echilibrului teatrului, spre reabilitarea, restaurarea clădirii monument istoric, spre refacerea elementelor de decor și a aparaturii de scenă și spre reluarea activității artistice pe scena TES, orice gest de solidaritate este extrem de important pentru noi, demonstrându-ne că întreaga noastră activitate este apreciată și dorită în continuare, că mesajul cultural pe care îl adresăm publicului nostru își atinge scopul, că misiunea noastră – aceea de a conserva și prezerva un patrimoniu bogat și valoros – cultura idiș și de a crea opere culturale care să contribuie la dezvoltarea culturală a întregii comunități – este îndeplinită“, spune actriţa Maia Morgenstern, managerul Teatrului Evreiesc de Stat.



24
/05
/17

Concertmaistrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, poate fi din nou ascultat de publicul din România. Pe o pe o vioară Antonius Stradivarius 1714, care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei, violonistul va interpreta binecunoscuta și îndrăgita Sonată Nr.9 în La major, op.47 –Kreutzer de Beethoven, dar și alte două sonate compuse de doi dintre marii B din istoria muzicii: Beethoven și Brahms.

24
/05
/17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București vă invită în perioada 20 mai – 8 iunie la Gala Absolvenților. Un eveniment de tradiție care lansează în lumea artistică promoția 2017 a Facultăților de Teatru și Film.

24
/05
/17

Primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel pentru Literatură împlinește, astăzi, 76 de ani! Cântărețul, compozitorul și poetul Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman) a compus de-a lungul carierei sale peste 400 de cântece și a influențat prin creația sa generaţii întregi de muzicieni.

24
/05
/17

400 de evenimente - lansări de carte, activități pentru copii, spectacole, piese de teatru și concerte - vor avea loc în cadrul celei de-a XII-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, deschis, astăzi, la ora 12,00, la Romexpo.

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.

23
/05
/17

Inspirăm prin arte și cultură ” este motto-ul Fundației Calea Victoriei, proiectul creat acum exact 10 ani de Sandra Ecobescu, fostă corporatistă îndrăgostită de valorile umaniste și de cultură. Numele Fundației recuperează și celebrează o tradiție culturală puternică a Bucureștiului, Calea Victoriei fiind asociată în înfloritoarea perioadă interbelică cu spiritul modern, european și cultivat al Capitalei.

23
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Difuzate în România pe HBO, primele două episoade din noua serie „Twin Peaks”, extrem de aşteptată, ne reintroduc în universul coşmaresc-suprarealist, deopotrivă perturbator şi fascinant, al lui David Lynch.

22
/05
/17

Filmikon & Therapy lansează propunerea de terapie prin film: în fiecare marți, din 23 mai până pe 15 septembrie, Filmikon va prezenta la Therapy o selecție de producții cinematografice, autohtone și internaționale, pe terasa bistro-ului.

22
/05
/17

“─ Ce fel de om este Johnny? îi întreba o fătucă. ─ Aaaaa, păi e un băiat valabil! Nu e încrezut, nu-şi dă aere şi se poartă aşa, modest, ca un om dă rând. ─ Vorbeaţi cu el des? ─ Sigur, în fiecare zi. ─ Şi ce-i spuneaţi? (…)”. Scriitorul Șerban Tomşa a lansat de curând „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, volum din care continuăm să vă prezentăm câteva povestiri.

22
/05
/17

Un eveniment fără precedent în istoria muzicală a Chinei a avut loc de-a lungul săptămânii trecute: cursurile de Măiestrie Artistică Master Classes Mariana Nicolesco au reunit la Universitatea din Shenzhen, în apropiere de Hong Kong, cele mai proeminente talente din Conservatoarele şi Universităţile Chinei, printre care Beijing, Shanghai, Canton, Hunan, precum şi profesori şi maeştri de canto din întreaga ţară.

22
/05
/17

Se joacă la mall, la Băneasa, la Grand Cinema, nu așa, la Sala Epika, spectacolul „Cina de adio”. Cu Mihai Călin, Ecaterina Ladin și Gigi Ifrim. E o piesă scrisă de Alexandre de la Patellière și Matthieu Delaporte, dramaturgi francezi care ne sunt contemporani (ceea ce o face și un pic, dar doar un pic, prețioasă).

22
/05
/17

Când am trecut de scanerul metalic de la intrarea de la numărul 16, strada Cadet, din cartierul parizian Faubourg-Montmartre, aveam sentimentul vag că ma aflu acolo pentru a descoperi ceva ce în mod obișnuit este rezervat doar câtorva cercuri restrânse. Ce anume, greu de spus. Nu plănuisem ieșirea, Diana, o prietenă apropiată, nu putuse să vină. Nu-i nimic, o descoperire inițiatică, mi-am spus.

22
/05
/17

Într-o zi de 22 mai se năștea actorul britanic Laurence Olivier si se stingeau din viata compozitorul şi dramaturgul german Richard Wagner și scriitorul francez Victor Hugo.