Descoperă zona Dorobanți, printr-o plimbare organizată de Fundația Calea Victoriei
https://www.ziarulmetropolis.ro/descopera-zona-dorobanti-printr-o-plimbare-organizata-de-fundatia-calea-victoriei/

Inspirăm prin arte şi cultură ” este motto-ul Fundaţiei Calea Victoriei, proiectul creat acum exact 10 ani de Sandra Ecobescu, fostă corporatistă îndrăgostită de valorile umaniste şi de cultură. Numele Fundaţiei recuperează şi celebrează o tradiţie culturală puternică a Bucureştiului, Calea Victoriei fiind asociată în înfloritoarea perioadă interbelică cu spiritul modern, european şi cultivat al Capitalei.

Un articol de Cristina Enescu|23 Mai 2017

Prin organizarea de cursuri interactive pe diferite subiecte ale artelor umaniste și culturii generale (de la actorie și istoria cinematografiei, antropologie și istoria artei până la design interior, filozofie și retorică, fotografie, modă, spiritualitate etc), FCV este un pol activ de cultură vie în București, transmisă într-un mod relaxant și interesant pentru toate categoriile de public.

Unul dintre proiectele cele mai de succes ale Fundației Calea Victoriei sunt tururile ghidate prin zone mustind de istorie, cultură și povești din București. Sâmbătă, 27 mai, Fundația lansează publicului invitația de a descoperi poveștile ascunse ale uneia dintre cele mai selecte și frumoase zone din Capitală, Dorobanți. Cum a apărut cartierul Dorobanți, ce obligație aveau cei care doreau să construiască aici, ce istorii culturale și personale ascund casa Filipescu-Brâncoveanu, Palatul Auschnit, Garajele Regale, Capela Sacre Coeur sau Muzeul Zambaccian sunt câteva dintre lucrurile interesante pe care le veți afla participând la acest tur. Ghidul turului este Anita Sterea, doctor în istorie, lector de istoria sportului la Școala Națională de Antrenori, ghid turistic, organizatoare de tururi culturale pentru liceeni și lector al Fundației Calea Victoriei, împreună cu care organizează de mai mulți ani plimbări ghidate de primăvară și toamnă prin București.

O plimbare în zona cuprinsă între Bulevardul Aviatorilor şi Bulevardul Dorobanţi – zona străzilor cu nume de Capitale – reprezintă în Bucureştiul zilelor noastre o adevărată călătorie în timp. Cartier select, cu multe case foarte bine conservate şi restaurate,  construite cu precădere în perioada interbelică, zona Capitalelor oferă publicului larg ocazia să vadă vile construite în prima jumătate a secolului XX, cu adevărat splendide. Construită cu scopul de a găzdui mai ales ambasade şi reşedinţe de ambasadori, zona Capitalelor a păstrat un parfum aparte, elitist.

Casele spectaculoase din zona Capitalei apar în urma parcelării proprietăţii familiei Filipescu la început de secol XX, cartierul având o dezvoltare oarecum similară cu zona Ioanid. Cei care doreau să-şi achiziţioneze un lot în parcul Filipescu pentru a ridica o construcţie erau nevoiţi să respecte nişte reguli stricte, printre care înălţimea clădirii nu trebuia să depăşească 13 m. Respectând aceste reguli astăzi ne bucurăm de un cartier cu străzi şi trotuare largi şi vegetaţie bogată.

Denumirea de Calea Dorobanţi este dată în urma Războiului de Independenţă 1877-1878 şi provine de la faimoasele trupe militare care purtau celebrele uniforme împodobite cu pană (dorobanţ). Iniţial Calea Dorobanţi pornea din Piaţa Victoriei sau Podul Mogoşoaiei, iar din 1899 strada se restrânge la traseul existent şi astăzi.

De-a lungul plimbării vom explora străzile cu nume de capitale şi vom povesti de familia Filipescu, vom vedea casa Filipescu-Brâncoveanu, Palatul Auschnit, Institutul de Istorie Nicolae Iorga, Garajele Regale, Statuia Aviatorilor, Capela Sacre Coeur, Muzeul Hărţilor, Muzeul Zambaccian etc.

Punctul de plecare este Staţia de Metrou Piaţa Victoriei, ieşirea spre Bulevardul Aviatorilor – Guvern.

Vă puteți înscrie aici.17
/01
/19

TURISM CULTURAL. Iordania e cu mult mai mult decât deșertul Wadi Rum și Petra, minunea din deșert, binecunoscute de altfel călătorilor români. Vă propunem altceva.

16
/01
/19

Romanul autobiografic „Promisiunea zorilor” de Romain Gary (traducere din franceză și note de Daniel Nicolescu) a fost publicat la editura Humanitas Fiction, în anul 2018.

16
/01
/19

Editura Litera anunță peste 700 lansări editoriale noi în 2019 și vă propune să notați în agendă cărțile-eveniment peste care nu trebuie să treceți fără a le fi citit anul acesta.

16
/01
/19

Seară specială la Teatrelli, cu intrare liberă: Constantin Bălăceanu-Stolnici și Adrian Majuru invită publicul la o dezbatere care marchează împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

15
/01
/19

Incluse în proiectul Viitorului Memoriei, o platformă dedicată memoriei Holocaustului în România, filmele documentare realizate, fără patos, de Olga Ștefan înregistrează mărturiile prețioase ale mai multor supraviețuitori ai persecuțiilor împotriva evreilor. O formă de amintire necesară și inevitabil fragmentată.

15
/01
/19

După cum veți afla de pe această pagină, sunt un băiețel de doi ani, diagnosticat după Crăciun cu neuroblastom* (cancer – cu metastaze multiple). Știu că asta sună un pic înfricoșător, dar câtă vreme există speranțe, rămân încrezător. Iată, am reușit și o rimă, mi se mai întâmplă...

15
/01
/19

Opera Națională București prezintă joi, 17 ianuarie, începând cu ora 18:30 spectacolul „Faust” de Charles Gounod. Regia poartă semnătura lui Alexandru Tocilescu, scenografia a fost creată de Cătălin Ionescu Arbore, coregrafia de către Alexa Mezincescu, iar mișcarea scenic de către Roxana Colceag. Maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare.

14
/01
/19

Spectacolul „Ultima bandă a lui Krapp”, în regia lui Toma Dănilă, după un text de Samuel Beckett, se joacă la Unteatru. În spectacol apare un singur actor: Constantin Cojocaru.

14
/01
/19

„Anul Cărții” se deschide cu o conferință națională dedicată profesioniștilor în comunicare din editurile românești. Programată pe data de joi, 17 ianuarie 2019, începând cu ora 10.00, la Salonul de Carte „Luceafărul” (Bulevardul Unirii nr. 10), conferința își propune să îi reunească pe specialiștii în comunicare din editurile autohtone.

Page 1 of 76912345...102030...Last »