Anim’est Chișinău: Animarea vieții culturale din R. Moldova
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-chisinau-animarea-vietii-culturale-din-r-moldova/

Principalul rol al Festivalului Anim’est Chişinău, a cărui a patra ediţie are loc în aceste zile, este de a dezvolta viaţa culturală din Republica Moldova – aceasta este opinia unanimă a organizatorilor.

Un articol de Ionuţ Mareş|1 noiembrie 2014

Ziarul Metropolis i-a întrebat pe organizatorii Anim’est Chișinău care este rolul festivalului. Au răspuns Laurențiu Brătan, președintele Asociației Este’n’est, organizatorul Anim’est; Mihai Mitrică, directorul Anim’est; și Dumitru Marian, președintele Asociației ALTFilm din Republica Moldova, co-organizator al Anim’est Chișinău.

Laurențiu Brătan: ,,În 2011, când am hotărât să venim aici (n.r. – la Chișinău), viața culturală, festivalieră, cinematografică în general era foarte, foarte săracă. Și acum e cam la fel de săracă, dar între timp au mai apărut ceva manifestări cinematografice.”

Mihai Mitrică: ,,În momentul de față, rolul Anim’est Chișinău este rolul unui festival de film într-o țară unde nu există altceva. E un rol foarte important, pe care ni l-am asumat de la început. Când am început, exista un festival de documentar, dar a dispărut și el.”

Dumitru Marian: ,,Rolul sau sloganul de la București s-ar aplica și pentru ediția de la Chișinău: reanimarea animației din Republica Moldova. În principiu, dincolo de animație, cred că rolul acestui festival este de a anima viața culturală de la Chișinău.”

Laurențiu Brătan: ,,Intenția noastră a fost să contribuim la dezvoltarea culturală și cinematografică a acestui spațiu și să aducem filme de calitate pe care oamenii de aici interesați nu le pot vedea în altă parte.”

Mihai Mitrică: ,,Din păcate, am rămas singurul festival de film din țara asta (n.r. – Republica Moldova). Nu știu, poate în alte orașe se mai întâmplă ceva, dar nu cred. Rolul Anim’est Chișinău este rolul unui festival – de a prezenta filme. Dar are și un rol educativ (am început să facem workshop-uri) și rolul de a strânge lumea care e însetată de cultură într-un singur loc – la cinema.”

Dumitru Marian: ,,Este un festival pe care lumea îl așteaptă. A reușit să se impună deja ca cel mai mare eveniment cinematografic din zona asta. Cred că e un festival care demonstrează că oamenii de la Chișinău sunt avizi, sunt dornici de cultură, de film. Prin asta, probabil rolul festivalului este și de a demonstra finanțatorilor, celor care ar trebui să investească în cultură că trebuie totuși să facem un pas și să atragem mai multă atenție asupra culturii.”

Laurențiu Brătan: ,,90-95% din filmele pe care le aducem aici la festival nu pot fi văzute pe ecrane în sălile de cinematograf, pentru că ele nu sunt cumpărate de distribuitori, nu sunt filme ultracomerciale. E păcat ca publicul de aici să nu aibă acces la ele. Așa ne-a venit ideea – de a contribui cum putem și cât putem la dezvoltarea culturală a acestui spațiu.”

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.