Anim’est prezintă cel mai recent film al lui Tim Burton
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-prezinta-cel-mai-recent-film-al-lui-tim-burton/

În fiecare an, secţiunea Animash aduce la Anim’est o selecţie de lung şi scurtmetraje premiate prin festivaluri de pe tot globul.

Un articol de Andrada Văsii|24 septembrie 2013

În fiecare an, secţiunea Animash aduce la Anim’est o selecție de lung și scurtmetraje premiate prin festivaluri de pe tot globul.

Pe lângă cele 6 lungmetraje, secțiunea din 2013 oferă și 37 de scurtmetraje pe care spectatorii le pot vota, iar câştigătorul va primi Premiul Publicului, oferit de Sony.

„Frankenweenie” (foto sus), cel mai nou film al lui Tim Burton, va rula pentru prima dată pe ecranele din România la Anim’est. O parodie şi în acelaşi timp un tribut la horror-ul clasic din 1931 realizat după romanul lui Mary Shelley, cu un caracter design specific lui Burton, filmul este un remake stop-motion 3D al scurtmetrajului cu acelaşi nume realizat de regizor în 1984, în care tânărul Victor încearcă să-şi readucă la viaţă căţelul Sparky după ce învaţă la şcoală despre impulsurile electrice din muşchi.

Cu Winona Ryder, Catherine O’Hara şi Martin Short în distribuţie, filmul a fost nominalizat anul trecut atât la Oscar, cât şi la Premiile BAFTA.

Filmele importante vin la Anim’est

Animash începe în forţă încă din seara de deschidere, cu animația franco-belgiană „Ernest et Célestine”, în regia lui Stéphane Aubier, Vincent Patar și Benjamin Renner, proiectată vineri, 4 octombrie, de la ora 19.00, la Cinema Patria, în prezenţa co-producătorului Jean-Paul Commin (Les Armateurs: Kirikou et la sorciere, Kirikou et les betes sauvages, Kirikou et les hommes et les femmes, Les triplettes de Belleville).

Citiţi şi: Anim’est organizează workshop-uri de animație

Selectat la Cannes în Quinzaine des Réalisateurs, „Ernest et Célestine” va încânta publicul de toate vârstele cu povestea în culori pastel a prieteniei insolite dintre o șoricică de la orfelinat și un urs inadaptat, premiată cu César-ul pentru Cel mai bun film de animație în 2013.

Anim'est

Pelicula „Ernest et Célestine“ va încânta publicul la Anim’est

Ari Folman, cunoscut pentru Waltz with Bashir, și-a lansat anul acesta la Cannes, în deschiderea Quinzaine des Réalisateurs, cel mai nou film, „The Congress”, o distopie anti-Hollywood şi o critică la adresa obsesiei pentru tinereţe bazată pe romanul Futurological Congress al lui Stanisław Lem. Animația include și secvențe live-action, cu nume ca Robin Wright, Paul Giamatti sau Harvey Keitel.

Filmul nominalizat la European Film Awards este setat într-un viitor îndepărtat în  care Robin Wright semnează un contract cu Miramount Studios, prin care se lasă scanată și le dă dreptul de a folosi imaginea ei digitală în orice film, fără participarea sau acordul ei. Proiecția de la Anim’est îl va avea invitat pe Sefi Gayego, animation supervisor al filmului, animator la Waltz with Bashir și fost student al prestigioasei Academii de Artă şi Design Bezalel din Israel.

„Approved for Adoption / Couleur de peau: miel” (r. Laurent Boileau, Jung ) urmărește povestea orfanului corean adoptat de o familie belgiană, de la copilăria din orfelinat, la timpul petrecut în Belgia cu familia adoptivă, până la întoarcerea la Seul la maturitate, cu un melanj de animație 2D și 3D și imagini de arhivă. Filmul a primit numeroase distincții, precum Marele Premiu și Premiul Publicului la Zagreb 2013 sau Premiul publicului și Premiul Unicef pentru scenariu la Annecy în 2012.

Animaţii care au şocat publicul

Din selecția Annecy 2013 vine la Anim’est „Afterschool Midnighters”de Hitoshi Takekiyo, o orgie vizuală generată pe computer nerecomandată minorilor, în care un schelet și un model anatomic uman se trezesc la viață, alături de câțiva iepurași mafioți. Hitoshi Takekiyo a fondat în 1997 KOO-KI collective, cu care a colecționat numeroase premii pentru reclame și secvențe de grafică. „Afterschool Midnighters” este dezvoltat pe baza scurtmetrajului cu acelaşi titlu din 2007, cumpărat de postul francez de televiziune Canal+.

De neratat este și selecția de scurtmetraje a festivalului: „Preti / Priests”, o blasfemie animată a italianului Astutillo Smeriglia, selectată la Clermont-Ferrand şi nominalizată în Italia la premiile Italian Film Journalist Union şi la David di Donatello Award, care urmăreşte prietenia a doi tineri preoţi uşor homofobi, abia ieşiţi de pe băncile seminarului, „Der Notfall / Deja-moo”, un coșmar suprarealist-kafkian în regia lui Stefan Müller, în care o vacă nebună, o mamă isterică și o ambulanță strică sâmbăta idilică a protagonistului. Animația germană a fost selectată la Anima Mundi Rio de Janeiro și premiată la Stuttgart Festival of Animated Film.

Citiţi şi: Anim’est 2013 aduce 1040 de animații și 2 animatori români

„Hollow Land” atinge problema imigranților care își caută locul pe alte meleaguri, urmărind un cuplu care ajunge pe un tărâm utopic al promisiunilor. Animația lui Michelle și Uri Kranot, care combină animaţia stop-motion cu păpuşi cu 2D-ul pe computer, a fost proiectată și la Annecy, în afara competiţiei. Din Franţa vine deliciosul „5 mètres 80” de Nicolas Deveaux, un 3D absurd despre girafe care fac sărituri în piscină, produs de Orange.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Info:

Cea de-a opta ediție Anim’est va avea loc în perioada 4-13 octombrie, la cinematografele Patria, Studio și Elvira Popescu și în Club Control.

Foto credit: Cinemagia, (Filmul „Frankenweenie” din cadrul Anim’est )

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.