Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, acum pe DVD
https://www.ziarulmetropolis.ro/autobiografia-lui-nicolae-ceausescu-acum-pe-dvd/

La 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, ICON production lansează pe DVD unul dintre cele mai premiate documentare româneşti din toate timpurile, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” de Andrei Ujică, „un film pe care orice student la istorie, om politic sau om de rând trebuie să îl vadă”, după cum titra publicaţia „Washington Post”.

Un articol de Petre Ivan|11 decembrie 2014

Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu / Producția a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2010, fiind lansată în cinematografele din România în toamna aceluiași an.

Decupat din peste 1000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la prăbuşirea din 1989.

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” încheie o trilogie despre comunism din care fac parte „Videograme dintr-o revoluţie”, realizată de Andrei Ujică în colaborare cu Harun Farocki (1992), şi „Out of the Present“ (1995).

Filmul artistic de montaj a avut parte de o proiecţie specială la Cannes 2010 şi de cronici excelente în toate marile publicaţii ale lumii.

Lipsit de voice-over sau de comentarii din off, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” este un eseu despre grandoarea şi absurditatea puterii, care demonstrează că imaginile de propagandă conţin în ele însele şi propria contradicţie.

„La urma urmei, dictatorul nu e decât un artist care are posibilitatea să-şi pună integral în practică egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic dacă el se cheamă Baudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceauşescu” – Andrei Ujică

DVD-ul cu „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” conține subtitluri în franceză și engleză. Acesta este însoțit și de o broșură cu minibiografiile tuturor personajelor care apar în documentar. Printre cele 127 de figuri se regăsesc și Gerald Ford, Jimmy Carter, Richard Nixon, Prințul Charles, liderul nord-coreean Kim Il-Sung sau Mao Zedong.

DVD-ul va fi disponibil din 16 decembrie în rețeaua librăriilor Cărturești, Humanitas, Librarium, dar și la Librăria Engleză “Anthony Frost” din capitală.

Odată cu lansarea DVD-ului dar și pentru a marca cei 25 de ani de la Revoluția din 1989, ICON production va realiza, săptămâna viitoare, o serie de proiecții ale filmului semnat de Andrei Ujică.

Acestea vor avea loc miercuri 17 Decembrie si vineri 19 Decembrie de la ora 18:30 la Cinemateca Union din Capitală și sâmbătă 20 Decembrie de la ora 20:30 la Noul Cinematograf al Regizorului Român din cadrul Muzeului Țăranului Român.

Foto: Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu – cinemagia

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

26
/05
/17

Într-o zi de 26 mai se stingeau din viaţă doi mari actori români: Ștefan Bănică, în 1995, şi Jean Constantin, cincisprezece ani mai târziu. Despre Bănică se ştie că era nu doar un actor uriaş, ci şi un foarte apreciat cântăreţ/lăutar, printre cele mai celebre piese muzicale ale acestuia numărându-se: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”.

26
/05
/17

Prima ediție a LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat continuă să se desfășoare prin două evenimente importante, ambele organizate în România: cel de-al doilea Workshop din seria LIM și prezentarea celor 16 proiecte selecționate, în fața unui public specializat, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

25
/05
/17

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, și oamenii nu se salutau încă cu formula ''Forța fie cu tine''. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe - George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine și rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

25
/05
/17

O retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori ai celebrului Nou Val ceh va putea fi văzută, cu susţinerea Centrului Ceh, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara.

24
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes: În "The Square", regizorul suedez Ruben Östlund ia peste picior mai multe subiecte dintr-o societate civilizată: echitatea socială și raporturile de putere între indivizi, limitele libertății de expresie, lumea publicitară și efectele perverse generate de media, arta contemporană și artists talk(s).

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.

23
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Difuzate în România pe HBO, primele două episoade din noua serie „Twin Peaks”, extrem de aşteptată, ne reintroduc în universul coşmaresc-suprarealist, deopotrivă perturbator şi fascinant, al lui David Lynch.

22
/05
/17

Filmikon & Therapy lansează propunerea de terapie prin film: în fiecare marți, din 23 mai până pe 15 septembrie, Filmikon va prezenta la Therapy o selecție de producții cinematografice, autohtone și internaționale, pe terasa bistro-ului.

22
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes, de Mihai Cristea: Despre celebrul sistem de acreditări de pe Croazetă. Şi despre două din filmele din cursa pentru Palme d`Or: "Jupiter’s Moon", al ungurului Kornél Mundruczó, şi "Loveless", al rusului Andrey Zvyagintsev.