Caravana Docuart, la Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-docuart-la-cluj/

Pe 12 aprilie, Caravana Docuart ajunge în Cluj-Napoca, la Cinema Mărăşti, cu un eveniment cultural adresat tuturor celor dornici să îşi croiască un program de weekend pentru sufletul şi intelectul lor.

Un articol de Ziarul Metropolis|10 aprilie 2014

Va fi o zi dedicată relaxării și înțelegerii unor aspecte ale vieții redate altfel de filmul documentar, dar și cunoașterii unor povești nespuse ale istoriei, care ar fi, de altfel, păcat să treacă pe lângă noi. Intrarea la proiecțiile Docuart este liberă.

Spectatorii vor putea vedea povestea lui Emil Racoviță – în documentarul “Exploratorul” – cel care în 1920 a înființat primul Institut de Biospeologie din istorie și al cărui nume îl poartă Institutul de Speologie din Cluj-Napoca, dar și cu alte documentare românești de success, care și-au servit de fiecare dată scopul de a-și captiva spectatorii, documentare premiate în 2013 la BDF (București Docuart Fest). “Exploratorul”, în regia lui Titus Muntean și a lui Xantus Gabor este câștigătorul premiului pentru cel mai bun montaj la BDF (București Docuart Fest), ediția a II-a.

Proiecțiile vor fi însoțite de sesiuni de Q&A cu oameni din culisele documentarelor, care vor face cunoscute povești și secrete ale artei cinematografice.

Program Caravana Docuart

12:30 „În umbra castelului”, regia lui Csibi Laszlo, câștigător al premiului pentru cel mai bun film documentar studenţesc la București Docuart Fest. / 23 min.

„Carpe Noctem”, regia Constantin Radu Vasile, câștigator al premiului pentru cea mai bună regie, secţiunea documentar studenţesc la București Docuart Fest. Filmul vorbește despre relația a două persoane cu dizabilități de vedere. / 14 min.

„După FEL și CHIP” regia Paula Oneţ, câștigătoare a premiului pentru cea mai bună imagine, secţiunea documentar studenţesc. / 22 min.

„Stremţ 89”, regia Anda Puşcaş și Dragoş Dulea, / 13 min., câștigător al trofeului Docuart Fest 2013. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de întrebări la care vor răspunde realizatorii documentarului.

Pauza

14:30 „Exploratorul”, regia Titus Muntean și Xantus Gabor. Filmul urmărește firul vieţii lui Emil Racoviţă, fondator al unei noi știinţe, biospeologia și al primului Institut de speologie din lume de la Cluj. Producţie cu rol de document. / 70 min.

Pauza

16:00 „aici… adică acolo”, / 75 min, prezentat în cadrul București Docuart Fest în afara programului compe-tiţional, în regia Laurei Căpăţână Juller.

Un film despre o problemă globală vazută la microscop. Proiecţia documentarului va fi urmată de o sesiune interactivă de întrebări cu publicul, la care va participa regizorul documentarului, Laura Căpăţână Juller.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.