Duelul Viorilor 2014, runda a doua. Din 10 în 19 decembrie, în toată ţara
https://www.ziarulmetropolis.ro/duelul-viorilor-2014-runda-a-doua-din-10-in-19-decembrie-in-toata-tara/

După o primă rundă de mare succes a celei de-a patra ediţii a Turneului Naţional ”DUELUL VIORILOR”, organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo, într-o primă etapă, în perioada 4 – 7 noiembrie 2014, violoniştii ‘’combatanţi” Liviu Prunaru (Stradivarius) şi Gabriel Croitoru (Guarneri) şi “arbitrul”, pianistul Horia Mihail, sunt nerăbdători să înceapă a doua rundă, care îi va duce în cele trei principale provincii istorice ale României: Muntenia, Transilvania şi Moldova în perioada 10-19 decembrie 2014.

Un articol de Petre Ivan|10 decembrie 2014

Duelul Viorilor 2014, runda a doua / Mai precis, cei trei vor poposi la: Bucureşti, Târgu Mureş, Câmpia Turzii, Roman, Bârlad, Braşov şi Piteşti.

„Noutatea acestei a patra ediţii constă în faptul că am inclus în „duelul” nostru şi două concerte cu orchestra. Pe primul l-am susţinut alături de Filarmonica din Timişoara, cel de-al doilea urmând să deschidă cea de-a doua parte a duelului nostru artistic, la Sala Radio, în data de 10 decembrie. In acest an, prezentăm pentru prima dată în România, versiunea pentru 2 viori şi pian a Anotimpurilor de Astor Piazzolla şi mă bucur nespus să fac parte din acest proiect de succes”, a spus Gabriel Croitoru.

Pianistul Horia Mihail este de asemenea nerăbdător să înceapă a doua rundă, mai ales că de data aceasta, un recital va avea loc şi la Braşov, în oraşul său natal, pe 18 decembrie:

„Primele concerte din această ediţie a Duelului Viorilor s-au desfăşurat în cele mai bune condiţii, programul ales fiind un adevărat regal pentru publicul care ne-a ascultat. Sunt convins că şi cea de a doua parte a turneului ce va începe în curând la Sala Radio şi apoi ne va purta câteva mii de kilometri în alte şase oraşe din ţară, va decurge în aceeaşi stare de armonie, atât pe scenă cât şi în afara ei”.

Turneul va continua în luna decembrie cu acelaşi program dens, atractiv, spectaculos şi dificil: Serghei Rachmaninov – Vocaliză op. 34 nr. 14, transcripţie pentru vioară şi pian, Niccolò Paganini – Variaţiuni pe coarda Sol din opera Moise de Rossini , Ernest Bloch – Nigun, Niccolò Paganini – I Palpiti op. 13, introducere şi variaţiuni pe tema Di tanti palpiti din opera Tancredi de Rossini, Franz Schubert / Jascha Heifetz – Ave Maria, Camille Saint-Saëns – Havaneza op 83, Frédéric Chopin – August Wilhelmj – Nocturna op. 27 nr. 2, Henryk Wieniawski – Poloneza nr. 1 în re majorDuelul viorilor si Astor Piazzolla / Mariano Castro – Anotimpurile la Buenos Aires.

Cei trei muzicieni vor mai putea fi ascultaţi în recitaluri şi concerte în luna decembrie în mai multe oraşe din Transilvania si Moldova, dar si la Bucuresti.

ITINERAR

Partea a II-a – decembrie

Concert cu orchestra: Bucureşti, Sala Radio, 10 decembrie, ora 19. Acompaniază Orchestra de Cameră Radio – dirijor Tiberiu Oprea

Recitaluri: Bucureşti, Sala Radio, 11 decembrie, ora 19; Târgu Mureş, Aula UMF, 12 decembrie, ora 19.00; Câmpia Turzii, Palatul Cultural Ionel Floaşiu, 13 decembrie, ora 19; Roman, Casa de cultură, 14 decembrie, ora 19; Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu, 15 decembrie, ora 19; Braşov, Cercul Militar, 18 decembrie, ora 19, Piteşti, Sala Filarmonicii, 19 decembrie, ora 19.

Foto: Duelul Viorilor – Virgil Oprina

25
/07
/18

Joi, 26 iulie, începând cu ora 19.30, la DESCHIS Gastrobar (Splaiul Unirii, 160), are loc avanpremiera celei de-a treia ediții a DokStation Music Documentary Film Festival. În cadrul evenimentului, va fi proiectat filmul documentar Tom Waits: Tales from a Cracked Jukebox (2017, regia James Maycock), precedat de o selecție muzicală cu și despre Tom Waits, alcătuită de Alexandra Ungureanu. Intrarea este  liberă.

24
/07
/18

Orchestra Națională Simfonică a României, sub bagheta lui Cristian Măcelaru, va cânta marți, 24 iulie, de la ora 19.00, la Sala Casino din Sinaia în deschiderea celei de a XIX-a ediții a Festivalului Internațional „Enescu și muzica lumii”, organizat de Primăria orașului Sinaia și Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”.

24
/07
/18

Ediţia 2018 a Cursurilor de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite la Brăila între 30 iulie şi 5 august de soprana Mariana Nicolesco, în cadrul Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, așezate sub Înaltul Patronaj UNESCO, reunind un număr record de aproape 100 de tinere talente din mai multe ţări, are dubla semnificaţie de-a celebra Centenarul Marii Uniri şi totodată cei 650 de ani de atestare documentară a Brăilei. Şi o a treia: comemorarea unuia dintre geniile creaţiei muzicale, Gioachino Rossini, la 150 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

20
/07
/18

După un prim weekend de spectacole cu un număr record de participanți, Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București B-FIT in the Street! (13 iulie - 5 august) continuă cu noi producții internaționale programate în perioada 21-22 iulie, în puncte centrale din oraș.

16
/07
/18

„Martha Graham”, cea mai cunoscută companie americană de dans, vine la  Întâlnirile JTI! În cadrul celei de-a nouăsprezecea ediții a „Întâlnirilor JTI”, „Martha Graham Dance Company” va prezenta, pe 19 septembrie, ora 20:00, la Teatrul Național București, cinci momente coregrafice: Lunca întunecată (Dark Meadow), Extaz (Ekstasis), Lamentație – Variațiuni (Lamentation - Variations), Cursa în labirint (Errand into the maze) și Ținutul împădurit (Woodland).

10
/07
/18

Chiar dacă “Zbornaia” lui Putin a ratat, la mustață, semifinalele Cupei Mondiale organizate pe teren propriu, viața la Moscova continuă să se desfășoare în ritm normal, "departe de 'Zgomotul și Furia' lumii dezlănțuite", ori de știrile londoneze despre agentul neurotoxic Novichok.

10
/07
/18

Trei muzicieni în plină ascensiune pe scenele internaționale, laureați ai competiției din 2014 – violonistul Ștefan Tarara, pianistul Josu de Solaun și violoncelista Eun-Sun Hong – ­­deschid ediția 2018 a Concursului Internațional „George Enescu” cu un Concert de Gală sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea. Prețurile biletelor sunt între 55 și 45 de lei.

10
/07
/18

Joi, 12 iulie, începe Gărâna Jazz Festival, ediția cu numărul 22 – un festival iubit pentru starea de spirit la care contribuie, deopotrivă, muzica, peisajul splendid, gastronomia și farmecul satului bănățean.

07
/07
/18

A șaptea ediție Bucharest Jazz Festival se va încheia duminică, 8 iulie. Scena principală a festivalului din Piața George Enescu prezintă nume noi ale jazzului local și internațional și artiști de Grammy din America, Europa, America de Sud și Asia.

06
/07
/18

Louis Armstrong, în anul 1961, cântându-i soției sale, Lucille Wilson*, în fața Piramidei lui Keops, una din Cele 7 Minuni ale Lumii. Louis Armstrong s-a stins din viață acum 47 de ani, într-o zi de 6 iulie.

04
/07
/18

Noul documentar „Maria By Callas” aduce pe marile ecrane povestea vieții faimosei cântărețe de operă la patru decenii de la moartea sa. Fiind vorba despre debutul său ca regizor, Tom Volf s-a folosit de interviuri, fotografii și scrisori care i-au aparținut lui Callas pentru a-i reconstitui povestea de viață. Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Roma, ajungând și la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

02
/07
/18

Finalul lunii iunie a adus în Bucureștiul torid două zile de festival în care muzica contemporană a răsunat din Aula Muzeului „George Enescu”. Desfășurat în perioada 18-19 iunie 2018, festivalul CIMRO DAYS a propus publicul bucureștean o întâlnire cu noile creații și noii creatori români.