Evenimente culturale la final de iulie în București
https://www.ziarulmetropolis.ro/evenimente-culturale-la-final-de-iulie-in-bucuresti/

Chiar dacă plecările în afara Bucureştiului sunt pe primul plan în această perioadă a anului, Ziarul Metropolis vă prezintă mai multe moduri de valorificare a timpului liber în ultimele zile din luna lui cuptor.

Un articol de Judy Florescu|23 iulie 2014

Festivalul Bucureștii lui Caragiale, un eveniment cu intrare liberă, care se desfășoară în Centrul Vechi al Capitalei și la terasa-restaurant  La Conu Iancu, unde putem vedea spectacole de teatru, începând cu ora 19.00. Din program amintim spectacolele: Comedie de modă veche, D’ale tuturor, Mediteranean Organization, Mic și-al dracu, Interpretul, Filarmonica de comedie, Azilul Amanților, Backstage Boys, O noapte furtunoasă, Mă mut la tata, Amor Amor, O femeie singură, Regatul Elfilor, Facebookarest Comedy, Mă mut la Mama.

Tot spectacole de teatru  cu intrare liberă se pot vedea și în cadrul Festivalului  de teatru organizat pe terasa de la etajul doi de pe Promenada Mall.  Spectacolele încep la ora 20:30, iar dintre acestea amintim: De veghe în lanul de ocară, DiscoLove, Visul, De ce tocmai tu? Noi doi… cu Leon, Vorbe, Vorbe, Vorbe, Femei în mișcare, Moftul român.

Bucureștenii pot vedea “Expoziția  Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară” la Muzeul Național de Istorie al României”, care propune o incursiune în istoria vestimentară a spațiului românesc, în perioada cuprinsă între secolele XV – XX.

Până în data de 10 august, „Galeria Vibrațiilor Tinere” poate fi văzută la Sala C. Brâncuși a Palatului Parlamentului sub noua denumire, într-o manieră mai deschisă ca oricând: fără temă prestabilită – fără limită de vârstă – deschisă tuturor domeniilor și tehnicilor din artele vizuale. Promovind arta liberă si vie, expoziția adună lucrări de: pictură, sculptură, grafică, sticlă, ceramică, grafitti, arte textile, decorative și aplicate, design, instalații, visuals, fotografie, într-un dialog al artiștilor cu publicul.

Expoziția „Lvmen est omen” poate fi văzută până la data de 31 august la  Muzeul Țăranului Român. Organizată pe patru secțiuni, expoziția permite descoperirea rolului luminii în viața cotidiană, religioasă, profesională, arătând impactul social al iluminatului artificial.

Aproximativ 60 de filme pot fi văzute la cinematograful în aer liber Cinepark, până la data de 24 august în  Parcul Herăstrău,  unde bucureștenii se pot bucura de proiecțiile speciale ale unor producții de referință.

Expoziția ZooMonetar  – Fauna lumii pe bancnote și monede poate fi vizitată până la data de 31 octombrie la Muzeul Antipa. Vizitatorii beneficiază totodată de o experienţă 3D inedită, având posibilitatea de a interacţiona cu conţinutul propriu-zis al informației prin aplicaţiile multimedia.

Concertul LunaFly la Teatrul de vară din Herăstrău, care se va desfășura în zilele de 25 și 26 iulie. Spectacolul va include o varietate de manifestări artistice și de divertisment: un concurs de dans la care se vor întrece cele mai bune trupe europene ale momentului, o prezentare de modă Hanbok și o tombolă pentru un costum Hanbok, after party, concert Lunafy, și o extragere pentru o excursie la Seul.

foto credit: ctpost

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.

19
/07
/17

Romanul „Fiica Estului” (traducere din limba spaniolă de Mariana Sipoș) a fost publicat la Editura Polirom în anul 2017.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

Unul dintre ultimele „concerte” susţinute de Ciprian Porumbescu rămâne cel din faţa mării, în Italia, din iarna lui 1882. Peste un an, pe 6 iunie 1883, avea să moară în căsuța lui din Stupca, neîmpăcat și fără să înțeleagă de ce destinul i se curmă la doar 29 de ani.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

18
/07
/17

Concursul "Cea mai frumoasă IE" va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului "Valea Mureșului" cu tema "Tradiția continuă!", care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

17
/07
/17

Universul din "Un veac de singurătate", capodopera lui Gabriel Garcia Marquez publicată în urmă cu 50 de ani, s-a transformat în sursă de inspirație pentru doi artiști urbani, care au pictat pe zidurile Bibliotecii naționale din Columbia lupte de cocoși, capete de morți și un cuplu înlănțuit.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.