Familia Tot, în regia lui Victor Ioan Frunză, prezentat la Budapesta și Gyula
https://www.ziarulmetropolis.ro/familia-tot-in-regia-lui-victor-ioan-frunza-prezentat-la-budapesta-si-gyula/

Familia Tót va face parte, în perioada 27-29 septembrie 2013, din turneul organizat în Ungaria de Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“.

Un articol de Andrada Văsii|17 septembrie 2013

Familia Tot va face parte, în perioada 27-29 septembrie 2013, din turneul organizat în Ungaria de Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“. 

Direcția de scenă îi aparține lui Victor Ioan Frunză, spectacolul fiind produs de Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“ din Bucureşti.

Traducerea în română a textului, decorul și costumele sunt semnate de Adriana Grand. Din distribuție fac parte actorii: George Costin (Maiorul), Adrian Nicolae (Tót, Pompier șef), Sorin Miron (Soția lui Tót), Nicoleta Hâncu (Fiica lui Tót, Gizi Gezané), Alexandru Ion (Poștașul).

Vineri, 27 septembrie 2013, de la ora 19.00, sala Studio a „Teatrului din Cetate“ din Gyula (5700 Gyula, Kossuth u. 13.) va găzdui prima reprezentație a spectacolului. Duminică, 29 septembrie 2013, de la ora 19.00, spectacolul va fi prezentat pe scena Teatrului „Katona József“ din Budapesta. Ambele reprezentații vor avea loc în limba română, publicul de limbă maghiară beneficiind de traducere simultană.

Familia Tot – o incursiune în viaţa unei familii

Monica Andronescu scria pentru Yorick.ro: „Pe scurt, povestea lui Örkény István ar arăta aşa. Un maior nebun – întruchiparea în mic a oricărui mare dictator – vine într-un concediu de două săptămâni în micuţa gospodărie a familiei Tót, trimis de fiul de pe front. Sperând că maiorul i-ar putea uşura fiului viaţa de pe front, cei trei încearcă să-l mulţumească. De aici, momentele comice sunt construite savuros de Victor Ioan Frunză, pentru că maiorul – interpretat de George Costin, într-o cheie în care personajul capătă nuanţe de Caligula grotesc şi plin de umor – instaurează cel mai ciudat regim de teroare posibil. […] ”.

Citiţi şi: Festin pe Bulevard: începe festivalul de teatru la „Nottara“

Ea continuă: ,,Fiecare moment şi fiecare nuanţă sunt puternic exploatate de regie şi de actori […] Când îngheaţă zâmbetul pe buze? Atunci când poştaşul rupe scrisoarea în care Crucea Roşie anunţă moartea fiului familiei Tót şi toate eforturile devin zadarnice. Când reapare zâmbetul? Atunci când regia te conduce în aşa fel încât înţelegi că lumea lui Tót şi a familiei lui există dincolo de front şi este în sine. Legăturile cu exteriorul sunt, de fapt, tăiate, şi de acolo nu se poate ieşi.“

Familia Tot

Adrian Nicolae, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron, în Familia Tot

Maria Sârbu nota  pentru Jurnalul Național: „De admirat echipa spectacolului. Frunză îi aduce împreună pe scena de la Nicolae Bălcescu pe George Costin, Sorin Miron, Alexandru Ion, Nicoleta Hâncu și Adrian Nicolae. De reținut neapărat aceste nume! De văzut neapărat jocul acestor actori […] joacă firesc, cu patimă, cu drag pentru ceea ce au ales să facă, cu drag de teatru. E o gașcă frumoasă ce crește frumos sub ochii publicului și sub atenta grijă a unui împătimit părinte al scenei.“

Spectacolul Familia Tot a fost selectat la Festivalul Național de Teatru, ediţia a XXII-a. Actorul George Costin a primit, în cadrul Galei Premiilor UNITER 2013, Premiul Cel mai bun actor în rol principal pentru rolul din acest spectacol.

Info:

Teatrul „Katona József“ din Budapesta este un partener de durată al Institutului Cultural Român de la Budapesta, în ultimii zece ani publicul iubitor de teatru din capitala ungară având ocazia să vadă pe această scenă numeroase spectacole în limba română.

Foto credit:  Familia Tot – Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”