Festivalul de Film Anonimul 2014: Lungmetraje din Brazilia, Mongolia şi Ucraina
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-anonimul-2014-lungmetraje-din-brazilia-mongolia-si-ucraina/

„Casa Grande”, de Fellipe Barbosa, „The Monk”, de The Maw Naing, şi „The Tribe”, de Miroslav Slaboshpitsky, se numără printre cele cinci lungmetraje care vor concura anul acesta pentru trofeul Festivalului International de Film Independent Anonimul, care debutează marţi, în Capitală.

Un articol de Liliana Matei|11 august 2014

Celelalte două filme care intră în competiţia de lungmetraje a festivalului Anonimul sunt „September”, de Penny Panayotopoulou, şi „Remote control”, de Byamba Sakhya.

Filmul „September”, regizat de Penny Panayotopoulou, este o dramă personală ce explorează tema pierderii şi a singurătăţii.

Un film din Mongolia, regiunea pe care publicul are rareori ocazia să o vadă în cinematografe, „Remote Control” este primul lungmetraj al lui Byamba Sakhya, oferind o perspectivă specială asupra societăţii mongole contemporane şi a schimbărilor prin care trece.

Primul lungmetraj independent din Myanmar din ultimii 50 de ani, „The Monk” este debutul promiţător al regizorului aflat în plină ascensiune The Maw Naing.

De asemenea, competiţia cuprinde un debut brazilian foarte interesant, „Casa Grande”, de Fellipe Barbosa, care dezvăluie cu sensibilitate diferenţele de clasă şi problemele din societatea braziliană.

Nu în ultimul rând, filmul ucrainean „The Tribe”, realizat integral în limbajul semnelor şi autentic interpretat de actori, este o mărturie a originalităţii abordării creative contemporane a regizorului Miroslav Slaboshpitsky.

Într-o conferinţă de presă care a avut loc luni, la Cinema Studio din Capitală, la care au participat Miruna Berescu, directorul festivalului, Irina Margareta-Nistor, selecţioner al Anonimul, Teodor Forlu, de la Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, Andreea Zidaru, de la Forum Film România, şi Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), organizatorii au anunţat că anul acesta au fost peste 400 de filme înscrise pentru competiţia de scurtmetraje.

„M-am bucurat că multe dintre ele sunt cu actori mari, importanţi şi o parte dintre ei vor veni în serile festivalului. (…) O să fie prezent şi Cristian Tudor Popescu”, a spus Irina Margareta Nistor, în conferinţa de presă.

Astfel, competiţia de scurtmetraje ficţiune cuprinde 31 de pelicule, iar cea de scurtmetraje de animaţie 17 filme.

De asemenea, în secţiunea Romanian Off Section vor fi proiectate scurtmetrajele „O lume nouă”, de Luiza Pârvu, „Bucureşti, te iubesc!”, de Mircea Ghinescu, „L1-L5”, de Letiţia Roşculeţ, „Să mori de dragoste rănită”, de Iulia Rugină, „Brigada neagră”, de Andrei-Nicolae Teodorescu, „Lumină firavă”, de Florina Dumitrache, „Şi băieţii câteodată”, de Matei-Lucaci Grunberg, şi „Zi de târg”, de Sergiu Ciorescu.

Lungmetrajul „Minuni/ Le meraviglie”, recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 şi în care rolul principal este interpretat de românca Alexandra Lungu, va deschide, marţi, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul de la Bucureşti, în timp ce filmul „Vânătoarea de spioni/ A Most Wanted Man”, în care celebrul actor Philip Seymour Hoffman a jucat ultimul său rol principal, va fi proiectat duminică, în avanpremieră, în închiderea evenimentului.

Totodată, „Omnibusul Anonimul 10”, regizat de actorii Andi Vasluianu, Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu, va fi proiectat miercuri, începând cu ora 20.30, la marginea râului Dâmboviţa din Capitală. Evenimentul se va desfăşura la Centrul de Ecoturism Rowmania, pe Dâmboviţa, fiind organizat alături de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23. Filmul, produs în 2013, cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de existenţă a festivalului, a fost prezentat în programul „Actori în spatele camerei”.

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, organizat de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), al Institutului Cultural Român (ICR) şi al Televiziunii Române – coproducător, se va desfăşura de marţi până duminică în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

25
/01
/17

Viitorul film din seria "Star Wars" se va numi "The Last Jedi" și va fi lansat la 15 decembrie 2017. Filmul, care va fi regizat de Rian Johnson, va prezenta noile aventuri ale lui Luke Skywalker (Mark Hamill) și Princess Leia (Carrie Fisher). Anterior filmul era cunoscut pur și simplu sub numele "Episode VIII".

24
/01
/17

“TONI ERDMANN”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, intră în cursa pentru trofeul OSCAR la categoria cel mai bun lungmetraj străin la cea de-a 89-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film. Evenimentul va avea loc pe 26 februarie 2017 la Teatrul Dolby din Hollywood, Los Angeles.

24
/01
/17

Anul acesta, pe baza listei premierelor din 2016, pusă la dispoziție de Centrul Național al Cinematografiei, 21 de lungmetraje sunt eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2017, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România. Evenimentul va avea loc la sfârșitul lunii martie, în București.

24
/01
/17

Astăzi este ziua în care cinefilii din întreaga lume vor afla nominalizările la Premiile Oscar 2017. Printre marile favorite, la cele mai importante categorii de premii, se numără peliculele „La la Land”, „Moonlight” şi „Manchester by the sea”. Nominalizările vor putea fi urmărite în direct la Digi24, de la ora 15.15.

20
/01
/17

Simplu spectator de cinema, năist dintotdeauna, salut călduros apariția filmului „6.9 grade pe scara Richter”, de Nae Caranfil. E o nebunie. E de un ludic dus la extrem.

19
/01
/17

Relansat pe platforma Cinepub, "E pericoloso sporgersi" (1993), de Nae Caranfil, a fost unul dintre cele mai neaşteptate filme din cinematografia română a anilor `90 şi rămâne unul dintre cele mai reuşite şi proaspete debuturi.

19
/01
/17

Industria cinematografică internaţională a intrat în linie dreaptă pentru cel mai important eveniment al său: Gala Premiilor Oscar. Pentru al treilea an consecutiv, Digi24 şi Digi Film vor transmite, în direct şi în exclusivitate, festivitatea de decernare a premiilor Academiei Americane de Film, care va avea loc la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles.

19
/01
/17

„Statele unite ale iubirii”, drama scrisă și regizată de polonezul Tomasz Wasilewski, intră de mâine în cinematografe din: București, Bârlad, Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Deva, Gura Humorului, Focșani, Iași, Odobești, Pitești, Târgu Mureș, Timișoara, distribuit de Transilvania Film.

18
/01
/17

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori români, Ion Besoiu, a murit, astăzi, la vârsta de 85 de ani, la institutul pentru boli cardio-vasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu", din Capitală. De-a lungul bogatei sale cariere, Ion Besoiu ainterpretat zeci de roluri în pe scenă și pe platourile de filmare.

18
/01
/17

Saroo are doar 5 ani când se pierde de fratele lui mai mare și ajunge într-un tren care-l duce de-a lungul Indiei, în Calcutta, la mii de kilometri depărtare de locul unde s-a născut şi de familie. Înainte de a fi adoptat de un cuplu din Australia, micuţul supravieţuieşte numeroaselor încercări şi primejdii întâlnite. Apoi, 25 de ani mai târziu, porneşte în căutarea familiei sale, încercând să reajungă acasă.

17
/01
/17

Comedia 6,9 pe scara Richter, în regia lui Nae Caranfil ,va ajunge în 39 de oraşe şi peste 65 de ecrane din ţară, începând cu 20 ianuarie. Miercuri, 18 ianuarie, fanii regizorului sunt aşteptaţi la o proiecţie specială în avanpremieră, care va avea loc de la ora 20.00 la Grand Cinema & More Băneasa. Proiecţia va fi precedată de o sesiune de autografe cu Nae Caranfil, începând cu ora 19.30, în foaierul cinematografului.

16
/01
/17

TV5MONDE a programat pentru luna ianuarie unele dintre cele mai bune filme clasice ale cinematografului francez, cu actori fabuloși: Jean-Paul Belmondo, Claudia Cardinale, Anthony Perkins, Romy Schneider, Lino Ventura, Jeanne Moreau, Orson Welles, Jean-Louis Trintignant, Michèle Morgan sau Danielle Darrieux.

14
/01
/17

CRONICĂ DE FILM „Jackie”, lungmetrajul cu care chilianul Pablo Larrain s-a aflat în 2016 în Competiţia Festivalului de la Veneţia, se situează la intersecţia dintre un film biografic mainstream, cu superstaruri, şi un film de autor care încearcă să împrospăteze convenţiile genului. De aici şi frumuseţea sa.