Festivalul de Film de la Berlin, partea noastră de consolare
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-de-la-berlin-partea-noastra-de-consolare/

După ce în 2013 „Poziţia copilului” cucerea Ursul de Aur, anul acesta prezenţa României la Festivalul de Film de la Berlin este cât se poate de discretă.

Un articol de Petre Ivan|19 ianuarie 2014

După ce în 2013 „Poziţia copilului” cucerea Ursul de Aur, anul acesta prezenţa României la Festivalul de Film de la Berlin este cât se poate de discretă. Dacă regizorii Corneliu Porumboiu şi Anca Damian vor anima standul ţării noastre, criticul Mihai Fulger va face parte din juriul FIPRESCI, iar Cosmina Stratan va fi una dintre cei zece actori europeni ai Shooting Stars.

Regizorii Corneliu Porumboiu şi Anca Damian şi producătorul Dan Burlac se numără printre cineaştii care vor participa la standul României de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2014.

Centrul Naţional al Cinematografiei organizează standul românesc la Berlinale Film Market, cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiţii ale marilor case de producţie internaţionale.

Festivalul de Film de la Berlin

Anca Damian, regizoarea filmului „O vară foarte instabilă”, proiectat la standul românesc de la Festivalul de Film de la Berlin

Astfel, anul acesta, la standul românesc vor fi prezenţi, printre alţii, regizorii Anca Damian, Corneliu Porumboiu şi Timotei Ursu şi producătorul Dan Burlac.

Punctul forte al standului românesc la Berlinală este reprezentat de noile producţii ale catalogului  „Romanian Films 2013-2014”, informează Mediafax.

Printre producţiile aflate în catalogul menţionat se află filmele „2+2”, de Thomas Ciulei, „Agon”, de Robert Budina, „America, venim”, de Răzvan Săvescu, „Ana”, de Alexa Visarion, şi „Acasă la Tata'”, de Andrei Cohan.

Totodată, reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei vor fi prezenţi permanent la stand.

Vor fi proiectate filmele „O vară foarte instabilă”, de Anca Damian, „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, şi „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, care a fost selectat şi în secţiunea necompetitivă Forum a Berlinalei.

Pentru standul României de la Berlin, Centrul Naţional al Cinematografiei colaborează, atât din punct de vedere financiar, cât şi artistic, cu Institutul Cultural Român (ICR) şi Ministerul Culturii (MC).

De asemenea, criticul de film Mihai Fulger va face parte din juriul FIPRESCI al Festivalului Internaţional de la Berlin.

Mihai Fulger este jurnalist, critic şi selecţioner de film şi este coordonator de program al cinematografelor Eforie şi Union din Bucureşti şi redactor la Arhiva Naţională de Film.

Începând cu anul 2002, a publicat peste 1.000 de articole pe diferite teme legate de film, în mai multe publicaţii cu profil cultural şi generalist, precum şi în mediul online.

În plus, actriţa Cosmina Stratan – premiul pentru interpretare la Festivalul de la Cannes cu rolul din din „După dealuri” – va face parte anul acesta dintre cei zece actori europeni selecţionaţi în programul Shooting Stars, care are loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Festivalul de Film de la Berlin

Cosmina Stratan, selecţionată în programul Shooting Stars, din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Festivalul de Film de la Berlin dă startul, pe 6 februarie

Berlinala atrage anual peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnalişi din 80 de ţări, cu peste 400 de filme în program, fiind astfel, după Festivalul de la Cannes, cel mai important eveniment cinematografic european, notează Mediafax.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin se va desfăşura în perioada 6 – 16 februarie.

Foto cu Festivalul de Film de la Berlin  Anca Damian, Cosmina Stratan – Cinemagia

16
/09
/17

Unul dintre cele mai aşteptate filme de acţiune, ,,Asasin American” marchează revenirea lui Michael Keaton pe marile ecrane şi dezvăluie, din 15 septembrie, originile unui luptător cu abilităţi unice şi motivat de răzbunare.

15
/09
/17

Docuart Fest anunță 6 zile de festival pline de proiecții, discuții și activități în cadrul celei de-a 6-a ediții a festivalului documentarului românesc, în perioada 26 septembrie - 1 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, Știrbei Center, Arcub Lipscani și Teatrul Macaz.

13
/09
/17

CRONICĂ DE FILM „Perfect sănătos”, noul film de ficţiune regizat de Anca Damian, scris împreună cu Lia Bugnar şi avându-l în rolul principal pe Anghel Damian, este un fals thriller care începe convingător, dar care îşi pierde din credibilitate pe parcurs, fără a fi lipsit de calităţi (printre care imaginea desaturată a lui Oleg Mutu).

12
/09
/17

După ce a cucerit box office-ul american şi a devenit horror-ul cu cele mai bune încasări din istorie, ,,IT” domină şi clasamentul veniturilor realizate la nivel local şi generează 628.166 lei în weekend-ul lansarii pe marile ecrane din România, fiind vizionat de 32.214 spectatori.

12
/09
/17

Editura Nemira continuă Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – cu scriitorul Ted Chiang, invitat prin skype la o discuţie cu Ana Nicolau, luni, 18 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas din Cişmigiu. Publicată în colecția Nautilus, Povestea vieții tale a fost cea mai bine vândută carte la Bookfest 2017.

11
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival 2017 și-a desemnat, duminică seară, câștigătorii, la finalul a patru zile de proiecții, performance-uri și întâlniri. În competiția internațională, cel mai bun film a fost desemnat ”The Line” - regia Adrien Ouaki și Nathan Cahen, coregrafia Adrien Ouaki. Scurtmetrajul a fost premiat ”pentru complexitatea expunerii cinematografice, dublată de un limbaj de mișcare puternic care susține ideea filmului”.

09
/09
/17

Din 13 septembrie, festivalul Pelicula va umple din nou orașul de culoare și de filme pline de emoție. Unele în avanpremieră extraordinară, altele cu un traseu mult prea scurt în sălile noastre de cinematograf, cele mai multe probabil singura dată pe ecranele unui cinematograf din România.

08
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Câştigător la începutul anului la Festivalul de la Rotterdam şi inclus în competiţia Festivalului Anonimul de la Sfântu Gheorghe, "Sexy Durga", al treilea lungmetraj al regizorului indian Sanal Kumar Sasidharan, este unul din cele mai destabilizatoare filme din 2017. Ambiţios, fascinant, perturbator.

06
/09
/17

Între 7 și 10 septembrie, trăim într-un oraș al dansului, datorită Bucharest International Dance Film Festival, care ne propune cele mai atrăgătoare filme de dans ale momentului. Despre provocările unui astfel de eveniment, am stat de vorbă cu coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu, cofondatoare a festivalului ajuns la a treia ediție.

06
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival începe joi, 7 septembrie, cu proiecția lungmetrajului ”La Danseuse/ Dansatoarea”, în regia lui Stéphanie di Giusto, și se va încheia pe 10 septembrie, cu prezentarea documentarului ”WIM”, de Lut Vandekeybus.

05
/09
/17

Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun actor în rol secundar sunt cele trei Premii Oscar din opt nominalizări, din palmaresul filmului „Moonlight” („În lumina lunii”) în regia lui Barry Jenkins. Vineri, 15 septembrie, regizorul va deschide prima ediție a American Independent Film Festival la București, printr-o discuție cu publicul în direct prin Skype, la finalul proiecției celui de-al doilea lungmetraj al său.

01
/09
/17

Festivalul documentarului românesc anunță selecția competițională oficială și pregătește 6 zile de proiecții, întâlniri cu regizori, dezbateri și sesiuni de master class, în perioada 26 septembrie – 1 octombrie la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3), Sala ARCUB Lipscani și Știrbei Center (str. Știrbei Vodă nr. 104 - 106).