Festivalul de Film de la Berlin, partea noastră de consolare
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-de-la-berlin-partea-noastra-de-consolare/

După ce în 2013 „Poziţia copilului” cucerea Ursul de Aur, anul acesta prezenţa României la Festivalul de Film de la Berlin este cât se poate de discretă.

Un articol de Petre Ivan|19 ianuarie 2014

După ce în 2013 „Poziţia copilului” cucerea Ursul de Aur, anul acesta prezenţa României la Festivalul de Film de la Berlin este cât se poate de discretă. Dacă regizorii Corneliu Porumboiu şi Anca Damian vor anima standul ţării noastre, criticul Mihai Fulger va face parte din juriul FIPRESCI, iar Cosmina Stratan va fi una dintre cei zece actori europeni ai Shooting Stars.

Regizorii Corneliu Porumboiu şi Anca Damian şi producătorul Dan Burlac se numără printre cineaştii care vor participa la standul României de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2014.

Centrul Naţional al Cinematografiei organizează standul românesc la Berlinale Film Market, cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiţii ale marilor case de producţie internaţionale.

Festivalul de Film de la Berlin

Anca Damian, regizoarea filmului „O vară foarte instabilă”, proiectat la standul românesc de la Festivalul de Film de la Berlin

Astfel, anul acesta, la standul românesc vor fi prezenţi, printre alţii, regizorii Anca Damian, Corneliu Porumboiu şi Timotei Ursu şi producătorul Dan Burlac.

Punctul forte al standului românesc la Berlinală este reprezentat de noile producţii ale catalogului  „Romanian Films 2013-2014”, informează Mediafax.

Printre producţiile aflate în catalogul menţionat se află filmele „2+2”, de Thomas Ciulei, „Agon”, de Robert Budina, „America, venim”, de Răzvan Săvescu, „Ana”, de Alexa Visarion, şi „Acasă la Tata'”, de Andrei Cohan.

Totodată, reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei vor fi prezenţi permanent la stand.

Vor fi proiectate filmele „O vară foarte instabilă”, de Anca Damian, „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, şi „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, care a fost selectat şi în secţiunea necompetitivă Forum a Berlinalei.

Pentru standul României de la Berlin, Centrul Naţional al Cinematografiei colaborează, atât din punct de vedere financiar, cât şi artistic, cu Institutul Cultural Român (ICR) şi Ministerul Culturii (MC).

De asemenea, criticul de film Mihai Fulger va face parte din juriul FIPRESCI al Festivalului Internaţional de la Berlin.

Mihai Fulger este jurnalist, critic şi selecţioner de film şi este coordonator de program al cinematografelor Eforie şi Union din Bucureşti şi redactor la Arhiva Naţională de Film.

Începând cu anul 2002, a publicat peste 1.000 de articole pe diferite teme legate de film, în mai multe publicaţii cu profil cultural şi generalist, precum şi în mediul online.

În plus, actriţa Cosmina Stratan – premiul pentru interpretare la Festivalul de la Cannes cu rolul din din „După dealuri” – va face parte anul acesta dintre cei zece actori europeni selecţionaţi în programul Shooting Stars, care are loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Festivalul de Film de la Berlin

Cosmina Stratan, selecţionată în programul Shooting Stars, din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Festivalul de Film de la Berlin dă startul, pe 6 februarie

Berlinala atrage anual peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnalişi din 80 de ţări, cu peste 400 de filme în program, fiind astfel, după Festivalul de la Cannes, cel mai important eveniment cinematografic european, notează Mediafax.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin se va desfăşura în perioada 6 – 16 februarie.

Foto cu Festivalul de Film de la Berlin  Anca Damian, Cosmina Stratan – Cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.