ICR şi IICCMER, parteneriat pentru promovarea istoriei recente a României
https://www.ziarulmetropolis.ro/icr-si-iiccmer-parteneriat-pentru-promovarea-istoriei-recente-a-romaniei/

Institutul Cultural Român (ICR) şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) au semnat, miercuri, un parteneriat în vederea producerii de politici comune de promovare a istoriei recente a României, în ţară şi în străinătate.   La evenimentul care s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Institutului Cultural Român au fost […]

Un articol de Andrada Văsii|17 ianuarie 2013

Institutul Cultural Român (ICR) şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) au semnat, miercuri, un parteneriat în vederea producerii de politici comune de promovare a istoriei recente a României, în ţară şi în străinătate.

 

La evenimentul care s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Institutului Cultural Român au fost prezenţi preşedintele instituţiei, Andrei Marga,Dinu Zamfirescu, preşedinte al Consiliului Ştiinţific al IICCMER, Andrei Muraru, preşedinte executiv al IICCMER, Marius Oprea, director al departamentului de investigaţii speciale al aceleiaşi instituţii, Octav Bjoza, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, dar şi alţi invitaţi, printre care istoricul Zoe Petre, fostul preşedinte al României Emil Constantinescu şi preşedintele-director general al Televiziunii Române, Claudiu Săftoiu.

Preşedintele ICR, Andrei Marga, consideră că „o singură crima premeditată şi asasinarea unui singur om este gravă şi suficientă pentru condamnarea unui sistem”. De aceea, din punctul său de vedere, parteneriatul încheiat cu IICCMER satisface menirea celor două instituţii „de a reda până la capăt istoria ţării, cu luminile şi umbrele ei, cu izbânzile şi tragediile ei, şi de a face din asumarea istoriei parte a înţelegerii de sine democratice a naţiunii noastre”.

„Salut ideea Institutului Cultural Român de a crea acest protocol şi de a o face public, chiar dacă aceasta înseamnă asumarea unei responsabilităţi”, a fost de părere şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu. În calitatea sa de preşedinte al Fundaţiei Române pentru Democraţie, Constantinescu a anunţat că urmează să lanseze două proiecte al fundaţiei care au ca temă comună victimele totalitarismului comunist.

Făcând referire la parteneriatul ICR – IICCMER, Dinu Zamfirescu a subliniat că este foarte important modul în care este dusă în prezent lupta împotriva comunismului. „Au fost tot felul de atitudini, au fost tot felul de manifestări în care era criticată doctrina în numele căreia s-au petrecut nu numai la noi în ţară crimele care au dus la victimele comunismului, victime care, evident, nu trebuie uitate. Adică, dacă din punct de vedere creştin se poate ierta, nu trebuie să uităm (…) S-a vorbit de condamnarea comunismului, dar ce e comunismul? Comunismul este o noţiune abstractă. Cum să condamnăm o noţiune abstractă? De aceea trebuie să vedem cine au fost cei care, în numele acestui comunism, au proferat tot felul de nelegiuiri, de crime, de grozăvii care au animat istoria noastră cam 40 de ani. Această perioadă a lăsat urme foarte adânci, mai ales la oameni care au trăit atunci şi care şi după 1989 au rămas cu această mentalitate. Ce a dorit acest regim? Să creeze un om nou, adică să îl dezumanizeze, să creeze un om care să îi fie rob, să îi fie slugă, să îi fie unealtă de producţie. Şi, în mare parte, a reuşit”, a spus Dinu Zamfirescu.

Acesta a subliniat că efortul instituţiei al cărei preşedinte onorific este va continua în sensul schimbării mentalităţilor şi al informării tinerilor cu privire la ce a însemnat acest tip de regim. „Trebuie să arătăm celor mai tineri decât noi, care nu au trăit pe atunci, ce a însemnat acest tip de regim, ce a însemnat totalitarismul, ce a însemnat comunismul şi este un act în primul rând istoric, dar trebuie să îi convingem pe aceşti tineri că trebuie să îşi cunoască istoria înaintaşilor lor, istoria ţării lor, şi cu asta ne-am ocupat de când am constituit diversele institute care au asemenea activităţi şi vom continua cu orice fel de eforturi care ni s-ar cere”, a mai spus Zamfirescu.

Preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, consideră că proiectul celor două instituţii îşi propune, printre altele să aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi de crimele counismului. Totodată, el a făcut apel la mass-media „pentru a pune presiune asupra justiţiei, pentru a face acest lucru posibil”.

„Parteneriatul de astăzi este o dovadă în sensul că Institutul Cultural Român şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc conlucrează în sensul producerii de politici care să facă acea depolitizare care nu s-a făcut până acum. Aşadar, instituţiile noastre vor pune în practică lucrări importante precum editarea unor volume fundamentale, cursuri în acest domeniu, dar şi expoziţii şi programe naţionale care vor avea ca temă istoria comunismului în România”, a precizat preşedintele IICCMER.

 

 

Sursa: Mediafax

13
/06
/17

Luni, 19 iunie, de la ora 19.00, Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – continuă cu scriitorul Lev Grossman, invitat prin skype la o discuție cu Ana Nicolau, coordonatorul colecției. Evenimentul are loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

13
/06
/17

Asasinarea lui Donald Trump sugerată într-o nouă versiune newyorkeză a spectacolului de teatru "Julius Caesar", inspirat din celebra tragedie omonimă scrisă de William Shakespeare, a generat un val de polemici în Statele Unite. Scena asasinării tiranului face trimitere la o dezbatere politică americană: Cezar (interpretat de un om de afaceri cu părul blond, care seamănă într-un mod bizar cu președintele american) este înjunghiat de o mulțime de femei și de reprezentanți ai grupurilor minorităților.

12
/06
/17

Avea 15 cărţi publicate când a fost dat afară de la catedra de logică și metafizică, din Universitatea București, pe motiv de pornografie în literatură. Mircea Eliade a plecat în străinătate ca diplomat, iar în 1945, când a fost exclus din diplomația română, numărul cărților publicate ajunsese la 25.

12
/06
/17

În deschiderea FITS, prima conferință de presă a adus la întâlnirea cu publicul pe directorul FITS, Constantin Chiriac (director al Teatrului ”Radu Stanca” din Sibiu și omul datorită căruia există și a tot crescut acest festival), criticul de teatru Octavian Saiu (moderatorul conferințelor FITS), precum și coregrafa Brenda Angiel, creatoarea spectacolului ”Tango la altitudine II”, prezentat în festival, și regizorul Alexandru Grecu (președintele UNITER din Republica Moldova).

12
/06
/17

În a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10 iunie) a fost prezentat spectacolul de dans aerian ”TANGO LA ALTITUDINE II”, semnat de coregrafa argentiniană Brenda Angiel, continuarea unui spectacol prezentat anterior tot la FITS de aceeași companie. Un performance în aer, în lumini, umbre și fum, într-un spațiu care nu mai e spațiu definit de limite ci e libertate și respirație largă.

12
/06
/17

Teatrul Național din Timișoara vă invită în zilele de 11, 12 și 13 iunie, de la ora 19:00, la Sala 2, la spectacolul GYPSIES. După ce a avut numeroase reprezentații în Germania, la Deutsches Theater Berlin și la Staatstheater Braunschweig, spectacolul va avea trei reprezentații în România, la Teatrul Național din Timișoara.

11
/06
/17

Mii de oameni au invadat străzile Sibiului în cea de-a doua zi de FITS încă de la orele amiezii, când povestea itinerantă „Zâna, cerbii și tăietorii de lemne” i-a condus pe cei prezenți pe Pietonala Nicolae Bălcescu într-un basm asiatic fermecător. În paralel cu spectacolul de stradă, iubitorii de artă sau discuții culturale au asistat la dialogurile pline de sensibilitate ale lui George Banu cu invitații speciali ai festivalului sau la discuția lui Cătălin Ștefănescu cu Robert Wilson pentru Garantat 100%.

11
/06
/17

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și-a desemnat câștigătorii, sâmbătă seară, pe 10 iunie, la Teatrul Național Cluj. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, i-a fost acordat lungmetrajului Familia mea fericită/ My Happy Family, povestea georgiană regizată de Nana Ekvtimishvili și Simon Gross. Imaginea filmului este semnată de Tudor Panduru, prezent la eveniment. Gala de închidere, la care marele invitat a fost actorul Alain Delon, va fi difuzată duminică, 11 iunie, de la ora 21.10, pe TVR 1.

11
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Războaiele, revoluțiile, schimbarea regimului politic influențează mai totdeauna destinul oamenilor. Un absolvent al liceului Sf. Sava ar fi devenit, probabil, un merituos scriitor român, continuând acea serie strălucită manifestată între războaie și străinătatea i-ar fi fost doar loc de vacanță. Înstrăinarea silită avea însă să joace un rol de căpetenie în modelarea celui prea bine cunoscut ca poet, prozator, eseist și traducător de valoare europeană. E vorba de Vintilă Horia (1915-1992), absolvent al Facultății de Drept din București și al celei Catolice de literatură din Paris.