Jim Crace şi Colm Toibin concurează pe lista lungă pentru Man Booker Prize 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/jim-crace-si-colm-toibin-concureaza-pe-lista-lunga-pentru-man-booker-prize-2013/

Jim Crace şi Colm Toibin se regăsesc printre cei 13 scriitori selectaţi pe lista lungă din acest an pentru Man Booker Prize, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Marea Britanie.

Un articol de Andrada Văsii|25 iulie 2013

Jim Crace şi Colm Toibin se regăsesc printre cei 13 scriitori selectaţi pe lista lungă din acest an pentru Man Booker Prize, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Marea Britanie.

Robert Macfarlane, preşedintele juriului care acordă Man Booker Prize pe 2013, consideră că „aceasta este cu siguranţă cea mai diversificată listă lungă din istoria premiului Man Booker”.

Lista lungă pentru Man Booker Prize 2013 include scriitori din Marea Britanie, Zimbabwe, Noua Zeelandă, Canada, Australia, Malaysia şi Irlanda. Pentru lista lungă a premiului Booker 2013 au fost în cursă 151 de romane.

13 scriitori

Cei 13 scriitori selectaţi în acest an pe lista lungă sunt următorii: Tash Aw („Five Star Billionaire”), NoViolet Bulawayo („We Need New Names”), Eleanor Catton („The Luminaries”), Jim Crace („Harvest”), Eve Harris („The Marrying of Chain Kaufman”), Richard House („The Kills”), Jhumpa Lahiri („The Lowland”), Alison MacLeod („Unexploded”), Colum McCann („Transatlantic”), Charlotte Mendelson („Almost English”), Ruth Ozeki („A Tale for the Time Being”), Donal Ryan („The Spinning Heart”), Colm Toibin („The Testament of Mary”).

Jim Crace (foto sus, stânga) a ajuns pe lista scurtă la Man Booker Prize în 1997 cu volumul „Quarantine”, iar Colm Toibin (foto sus, dreapta) a fost de două ori selectat pe lista scurtă – cu volumul „The Blackwater Lightship” în 1999 şi cu volumul „The Master” în 2004.

832 de pagini

La 67 de ani, Jim Crace este cel mai în vârstă din scriitorii de pe lista lungă, iar Eleanor Catton, în vârstă de 27 de ani, este cea mai tânără. Cartea ei, „The Luminaries”, este una dintre cele mai voluminoase dintre cele selectate pe lista lungă, cu un total de 832 de pagini.

Potrivit casei de pariuri William Hill, cele mai mari şanse pentru a câştiga Man Booker Prize în acest an le are Eleanor Catton (cotă de 6 la 1). Pe locurile următoare se află Jim Crace şi Colm Toibin (ambii cu o cotă de 7 la 1).

Şapte dintre cei 13 autori de pe lista lungă din acest an sunt femei, iar trei – NoViolet Bulawayo, Eve Harris şi Donal Ryan – sunt scriitori debutanţi, notează Mediafax.

În 2012 şi 2011, câte patru scriitori debutanţi au fost selectaţi pe lista lungă. Ultimul autor debutant care a câştigat Man Booker Prize a fost Aravind Adiga, în 2008, cu romanul „The White Tiger”.

Șase scriitori pe lista scurtă

Juriul din acest an, prezidat de Robert Macfarlane, este completat de jurnalista Martha Kearney, biograful şi criticul literar Robert Douglas-Fairhurst, scriitoarea Natalie Haynes şi romancierul şi criticul literar Stuart Kelly.

Lista scurtă – care va include doar şase scriitori – va fi dezvăluită pe 10 septembrie, iar premiul Man Booker pe 2013 va fi decernat pe 15 octombrie.

În 2012, Man Booker Prize a revenit scriitoarei Hilary Mantel pentru romanul „Bring Up the Bodies”. Hilary Mantel a devenit astfel prima femeie din istorie care a câştigat acest premiu de două ori. Romanciera britanică a câştigat prima dată premiul Booker cu volumul „Wolf Hall” în 2009.

Un premiu prestigios

Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, este acordat celui mai bun roman publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda sau în statele Commonwealth.

Autorul primeşte un cec de 50.000 de lire sterline, dar cel mai important lucru este că acest premiu îi asigură notorietatea mondială şi vânzări record ale operelor sale.

Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără autori celebri, precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri şi Thomas Keneally.

Foto credit: Wikipedia

 

15
/06
/19

Elizabeth Gilbert se întoarce la ficțiune cu o poveste de dragoste aparte, pe fundalul lumii teatrului newyorkez din anii ’40. Spusă într-un ritm alert, din perspectiva unei femei mai în vârstă care privește în urmă la propria tinerețe cu un amestec de bucurie și regret, „Orașul fetelor” explorează teme ca sexualitatea și promiscuitatea feminină, dar și idiosincraziile iubirii adevărate.

12
/06
/19

Vă propunem astăzi un interviu cu un personaj care vine dintr-o zonă culturală mai puțin mediatizată: cultura noastră culinară. Cosmin Dragomir a pus pe picioare editura GastroArt și publică – nici mai mult, nici mai puțin – decât cărți despre istoria bucătăriei noastre.

08
/06
/19

Scrie cărţi care se vând în milioane de exemplare, este tradus în peste 50 de limbi. Are 43 de ani, e istoric, filosof şi autorul celebrelor „Sapiens”, „Homo Deus”, „21 de lecţii pentru secolul XXI”. Scriitorul şi profesorul Yuval Noah Harari este invitatul lui Cătălin Ştefănescu în studioul Garantat 100%. Puteți vedea interviul acordat în exclusivitate Televiziunii Române duminică, 9 iunie, de la 23.00.

31
/05
/19

Cartea „Copiii ghetoului. Numele meu este Adam” (traducere din limba arabă și note de Nicolae Dobrișan) a fost publicată la editura Polirom, în anul 2018 (romanul a fost finalist la Prize for Arabic Fiction, în 2017).

29
/05
/19

METROPOLIS SPECIAL Vă invităm să (re)descoperiți povestea de dragoste dintre Carol al II-lea și Elena Lupescu, așa cum ne-o înfățișează scriitoarea Tatiana Niculescu în cea mai nouă dintre cărțile sale – „Regele și Duduia” (Editura Humanitas, 2019).

29
/05
/19

Editura Vellant aduce la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XIV-a, cărți însemnate: cel mai aclamat roman de debut al anului „Apă Dulce / FRESHWATER” de Akwaeke Emezi, tradus deja în 10 limbi și nominalizat la PEN Awards și Women's Prize for Fiction, „Povești de dragoste și neputință”, proză scurtă semnată de Dan Pleșa, o istorie a operei și una a capitalismului.

28
/05
/19

Sâmbătă, 1 iunie 2019, ora 11:00, la standul Corint Junior, are loc lansarea titlului „Călătorie în timp în compania unui hamster” de Ross Welford, chiar în prezența scriitorului. Evenimentul are loc în cadrul ediției a XIV-a a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se desfășoară la Romexpo, pavilion B2, în perioada 29 mai – 2 iunie.

23
/05
/19

Cartea „Cronica unui negustor de sânge” (traducere din chineză și note de Luminița Bălan) a fost publicată la Editura Humanitas Fiction.