Kiki și Bozo, un spectacol ca un joc despre plecarea definitivă de pe Pământ
https://www.ziarulmetropolis.ro/kiki-si-bozo-un-spectacol-ca-un-joc-despre-plecarea-definitiva-de-pe-pamant/

Spectacolul „Kiki şi Bozo” de Andreea Vălean, în regia lui Peter Kerek, va avea primele reprezentaţii în datele de 17 şi 26 octombrie la Teatrul Excelsior, Strada Academiei, nr 28.

Un articol de Judy Florescu|17 octombrie 2014

Peter Kerek, regizor: „Textul Kiki și Bozo de Andreea Vălean propus de Teatrul Excelsior a venit la timpul potrivit. Partea neobişnuită a acestei povești este că e o piesă scrisă pentru copii și adolescenți, cu tema morții, ceea ce mi se pare că este și punctul forte care sper să devină și punctul de atracție, pentru că moartea în percepția copiilor este cu totul diferită.”

Iuliana  Vîlsan, scenograf: ” Pentru mine, sursa de inspirație pentru montarea lui Peter a fost plecarea lui tata și modul în care nepoții lui s-au raportat la ea. Un nepot îl întreabă pe altul: «Cum adică a plecat bunicul, iar răspunsul unui copil de 3 ani la moartea bunicului a fost că și-a pus aripi și a plecat la cer. Aceasta a fost viziunea lor simplă asupra morții, apoi a început un joc în continuarea discuției plină de candoare,  ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.”

Richard Bovnoczki, actor: „Copiii de la 5 ani încep să-și pună problema morții, se sperie sau se îngrijorează ca nu cumva să piardă pe cineva apropiat. Frica de moarte în această piesă – fetița fuge de moarte și bătrânul se duce să se întâlnească cu moartea – este prezentată într-un mod pe care copiii să-l primească, nu dramatic, nu tragic, ci de fapt magic.”

INFO

Kiki și Bozo

Text : Andreea Vălean

Regia: Peter Kerek

Distribuția:

Kiki – Ștefania Dumitru/Raluca Botez

Bozo – Richard Bovnoczki/Alexandru Mike Gheorghiu

Sufletul lui Bozo – Ion Bechet/Dan Clucinschi

 

Foto: Maria Ștefănescu



28
/03
/17

Manager al Teatrului Național din Cluj și al festivalului ”Întâlnirile internaționale de la Cluj”, organizate de TNC, co-fondator (împreună cu Alexandru Dabija și Marcel Iureș) al primul teatru intependent românesc, Teatrul Act, Distinguished Professor la University of California, autor al mai multor cărți de teoria teatrului, literatură și eseistică, regizor al multor zeci de spectacole de teatru, dintre care nu puține au luat premii importante și au călătorit în turnee internaționale. Un nume cu reverberații teatrale importante, niciodată liniare, deseori surprinzătoare: Mihai Măniuțiu. Aici, în calitate de regizor al unui spectacol pe care, într-un cuvânt, l-aș numi stupefiant: ”Iarna”.

28
/03
/17

Inițial: politehnist, masterand în științe umaniste, inginer de telecomunicații, IT-stul din cei ”10 pentru România”. Apoi – ruptură de destin și devine dans-actor în trupa lui Dan Puric, colaborator al lui Gigi Căciuleanu, elev al lui Andrei Șerban, participant și premiant în festivaluri din țară și străinătate, bursier al celebrului Actors Studio din New York și mereu un work in progress.

27
/03
/17

Mare comedie, mare!, în capitala țării noastre. A avut loc la, Palatul Național al Copiilor, spectacolul “All Inclusive” (după o piesă de Alexandru Popa), în regia lui Vlad Zamfirescu.

27
/03
/17

Astăzi, 27 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, Casa de Producţie TVR a programat pe TVR 2 la ora 20:10, „Unchiul Vanea”, de Cehov, în regia lui Yury Kordonsky. Spectacolul va fi difuzat ca parte a Campaniei „Artiști pentru artiști”, iar pe durata lui pe ecran vor apărea conturile în care pot fi făcute donațiile

27
/03
/17

Într-o zi de 27 martie era înfiinţat, la Moscova, ’’Balşoi Teatr’’, Societatea Academică Română devenea, prin decret regal, "Academia Română", se năștea regizorul american Quentin Tarantino și se stingea din viață George Pruteanu, cunoscut pentru emisiunea TV “Doar o vorbă să-ţi mai spun” şi pentru ”Legea Pruteanu” (folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice).

26
/03
/17

„S-a furat mireasa!”, după textul și în regia lui Radu Popescu, e o comedie despre o tânără corporatistă ruptă între logodna călduță cu Mihai, șeful ei, și iubirea cu aer de libertate a lui Andrei, fost iubit și alpinist.

26
/03
/17

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Institutul Francez, vă invită marți, 28 martie 2017, orele 18.30, la conferința „Victor Brauner, pictopoet și iluminator”, susținută de Mihaela Petrov, critic și istoric de artă. Conferința face parte din seria de evenimente ce marchează luna martie ca lună a Francofoniei.

25
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Despre „Fata necunoscută”, noul film - o dramă socială și morală - al fraților belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne. Și despre „(M)ucenicul” (al rusului Kirill Serebrennikov), cu un tânăr care, cu Biblia în mână, se tranformă într-un fanatic religios. Două filme de Cannes, acum în cinematografe.

25
/03
/17

Realizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea și disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, „Roboțelul de aur” a fost unul dintre cele mai de succes documentare românești din 2015. Povestea emoționantă a boxeriței Steluța Duță, crescută la orfelinat.