La Undercloud 2014 s-a premiat performanţa
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-undercloud-2014-s-a-premiat-performanta/

Şi anul acesta, sub norul de la Muzeul Ţăranului Român s-au adunat cele mai bune producţii de teatru independent, reunind actori consacraţi şi debutanţi.

Un articol de Ziarul Metropolis|12 septembrie 2014

Timp de 11 zile (1-11 septembrie 2014), în cadrul Festivalului de Teatru Independent Undercloud au avut loc peste treizeci de spectacole, dar şi evenimente conexe, precum workshopuri şi dezbateri. În plus, ediţia a şaptea a scos Undercloud din sfera naţionalului şi l-a transformat într-un festival internaţional, prin prezenţa a trei spectacole din străinătate: Blind Hamlet (Actors Touring Company, Londra), A l’ombre de coré (compania franceză de dans Bakhus) şi Aşteptându-l pe Godot (compania maghiară Forte).

Joi, 11 septembrie 2014, ultima zi a festivalului, au fost decernate premiile Undercloud, stabilite de juriul format din Sanda Manu – regizor, George Ivaşcu – actor şi directorul Teatrului Metropolis, Irina Ionescu – teatrolog, Ludmila Patlanjoglu – critic de teatru, Cristina Bazavan – jurnalist, blogger.

Tudor Aron Istodor (Premiul pentru cel mai bun actor)p

Tudor Aron Istodor (Premiul pentru cel mai bun actor), foto Cătălina Flămânzeanu

La categoria Cel mai bun actor au fost oferite două premii pentru performanţă actoricească: Tudor Aaron Istodor, pentru rolurile din Voyeur (regia Claudiu Istodor) şi Carpathian Garden (regia Radu Iacoban), şi Richard Bovnoczki, pentru rolul Mitch din Un tramvai numit dorinţă (regia Andrei şi Andreea Grosu).

Premiul pentru regie a mers la Andrei şi Andreea Grosu, pentru spectacolul Un tramvai numit dorinţă, producţie Unteatru, iar Cel mai bun spectacol a fost desemnat Carpathian Garden (scris şi regizat de Radu Iacoban, care şi joacă în spectacol, alături de Tudor Aaron Istodor).

Premiul Juriului a fost acordat spectacolului 2 liniuţe (regia Lia Bugnar).

Premiul Undercloud a mers anul acesta nu către un spectacol sau un actor, ci către un producător: Teatrul Act, primul teatru independent cu sală proprie după 1989, care susține de aproape douăzeci de ani producțiile independente, punând accentul pe dramaturgia contemporană.

Premiul Publicului, pentru cel mai bine vândut spectacol, a fost oferit spectacolului Vocea umană (regia Sanda Manu), one-woman show cu Oana Pellea, care a fost nominalizată pentru acest rol la Premiul Uniter pentru cea mai bună actriță în 2011. Spectacolul s-a jucat și la Teatrul Cockpit din centrul Londrei.

Sub deviza „prea multă independenţă nu strică”, Undercloud susţine tinerii artişti şi producţiile independente care promovează teatrul viu, actual şi inedit. Începând cu ediţia viitoare, câştigătorul premiului pentru cel mai bun spectacol al anului precedent va deschide festivalul, astfel că deja ştim cu ce va debuta Undercloud 2015: Carpathian Garden, cu Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor.

09
/01
/14

Meryl Streep, care i-a înmânat Emmei Thompson premiul pentru cea mai bună actriţă la gala National Board of Review Awards, pentru rolul din "Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii", l-a criticat vehement pe Walt Disney pentru vederile sale sexiste şi anti-semite.

07
/01
/14

Museum of Modern Art (MoMA) din New York, cel mai important muzeu de artă modernă din lume, îi dedică o expoziţie specială româncei Ileana Sonnabend, considerată unul dintre cei mai influenţi promotori şi colecţionari de artă din secolul al XX-lea.

07
/01
/14

Duetul britanic Eurythmics, format din Annie Lennox şi Dave Stewart, se va reuni pe 27 ianuarie, la Los Angeles, pentru un recital dedicat împlinirii a 50 de ani de la apariţia formaţiei The Beatles în emisiunea "Ed Sullivan Show".

07
/01
/14

Asociaţia Culturală Control N organizează pe 30 ianuarie, 6 şi 14 februarie, un Masterclass Nae Caranfil. Reputatul cineast va dezbate în cadrul acestuia statutul şi rolul regizorului în realizarea unei pelicule.Asociaţia Culturală Control N organizează pe 30 ianuarie, 6 şi 14 februarie, un Masterclass Nae Caranfil. Reputatul cineast va dezbate în cadrul acestuia statutul şi rolul regizorului în realizarea unei pelicule.

04
/01
/14

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă marți, 7 ianuarie, ora 19:00, spectacolul „O femeie singură” după un text de Dario Fo și Franca Rame, un one woman show cu Ioana Craciunescu. Reprezentația va avea loc la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor.

04
/01
/14

Ediția din 5 ianuarie a „Duminicii filmului românesc” este dedicată regizorului Mircea Daneliuc. În această zi, TVR 2 a programat pentru cinefili două dintre cele mai apreciate filme ale sale: „Croaziera” (1981) şi „Senatorul melcilor” (1995).

03
/01
/14

Unul dintre cei mai mari regizori contemporani de film, Terry Gilliam este invitatul lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie din anul 2014 a emisiunii Gatantat 100%, care va putea fi urmărită duminică, 5 ianuarie, de la ora 22.25, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

31
/12
/13

Piața de arta in 2013 a fost una destul de bună, având în vedere prețurile uriaşe cu care au fost adjudecate lucrări ale unor artişti precum Pablo Picasso şi Francis Bacon, fără a ignora însă valorile unor opere ale lui românului Constantin Brâncuşi.

19
/12
/13

Cunoscutul realizator de televiziune Titus Munteanu a murit miercuri, la Spitalul Marius Nasta. Acesta suferea de mai mulți ani de o “boală complexă” care ]i afectase mai multe organe.

24
/09
/12

n.14.05.1977, Iaşi Universitatea de Artă „George Enescu", Iaşi, Facultatea de Teatru, Specializarea Actorie, promoţia 1996-2001, clasa profesorilor Cornelia Gheorghiu si Emil Coşeru Atestat în commedia dell'arte oferit de Centrul de Cercetări „Ion Sava" în urma participării la work-shopul susţinut de actorul Feruccio Soleri şi organizat în colaborare cu Teatrul Naţional „I.L. Caragiale" din Bucureşti, 2007 „Atelierul de revitalizare şi inspiraţie a calităţilor actoriceşti" susţinut de Radu Penciulescu şi Florin Fieroiu la Centrul de Creaţie "Mihai Eminescu" de la Ipoteşti, 2008

24
/09
/12

n. 25 iunie 1937. A absolvit în 1961 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", clasa prof. univ. Moni Ghelerter.

24
/09
/12

n. 1 august 1948 A absolvit "Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica 'I.L. Caragiale'" (I.A.T.C.) în 1971. Între 1971 şi 1977 a fost actriţă la „Teatrul Municipal” din Ploieşti, iar din 1978 la „Teatrul Nottara” din Bucureşti. De cativa ani este angajata la Teatrul "ACT".

24
/09
/12

28.09.1967, Bucureşti A absolvit la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, promoţia 1992, clasa profesor Olga Tudorache, conferenţiar Adrian Pintea

24
/09
/12

n. 28 februarie 1954 Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică 'I.L. Caragiale', Bucureşti, promoţia 1980, clasa prof. Olga Tudorache

24
/09
/12

n. 21 ianuarie 1973. A absolvit în 1995 Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, secţia Actorie, clasa prof. Sanda Manu, Gheorghe Visu.

24
/09
/12

n. 06 aprilie 1967, Bacău Academia de Teatru şi Film, promoţia 1994, secţia Actorie, clasa profesor Ion Cojar Work shop cu Andrei Şerban la Teatrul Radu Stanca din Sibiu, 1994