LIVE TEXT Adrian Sitaru: „Toţi avem poveşti triste cu animale“
https://www.ziarulmetropolis.ro/live-text-adrian-titieni-este-un-film-despre-noi-insine/

Regizorul Adrian Sitaru a participat alături de actorii filmului „Domestic“ la o proiecţie specială, în cadrul unei conferinţe de presă, la Cinema Elvira Popescu, începând cu ora 11.00

Un articol de Andrada Văsii|18 martie 2013

Ziarul Metropolis a transmis, în timp real, declarațiile celor implicați în producția filmului „Domestic“. Atât regizorul Adrian Sitaru, cât și actorii au vorbit despre film în cadrul unei conferințe de presă la Cinema Elvira Popescu. 

13:23  Adrian Sitaru: Toți avem povești, mai mult sau mai puțin triste, cu animale.

13:21 Sergiu Costache: Bunicii mei sunt din Dâmbovița. Acolo mi s-a spus să tai un rățoi, pentru că femeile nu au voie să taie, dar de la emoții nu mi-am dat seama că aveam cuțitul invers. Am rămas marcat de acel episod.

13:19 Sergiu Costache: Mie îmi place foarte mult să lucrez cu animalele. Aș vrea să am un câine, dar stau la bloc şi n-ar ar avea cine să-l scoată la plimbare.

13:15 Adrian Sitaru: Mă uit la Discovery şi după aceea îmi place să speculez pe diverse subiecte, la fel cum am făcut în film cu OZN-urile şi cu biserica.

13:13 Adrian Sitaru: În 2007 am scris o serie de povestiri. După aceea am început să combin aceste povestiri într-un lungmetraj.  Din scurtmetrajul „Lord“ au rămas povestirea şi personajul, chiar dacă mai subţiri.

13:11 Adrian Sitaru: Eu nu am animal de companie şi de aceea am un sentiment de responsabilitate pentru animale. De la un anumit punct încep să moară sau să sufere. Este o responsabilitate şi trebuie să ţi-o asumi.

13:09 Adrian Titieni: Dacă n-aș avea ce să mănânc, probabil ca aş săvârși o crimă pentru consum, dar depinde de circumstanțe.

13:01 Adrian Titieni: E complicat să treci de la o maturitate psihică la modul de gândire al copilului.

12:58 Adrian Titieni: „Domestic“ este un film despre noi înșine.

Foto domestic facebook oficial

12:57 Adrian Titieni: În film, animalele traversează relațiile umane şi ne pun în condiţii pe care nu ni le imaginăm. Eu uram o pisică şi am ajuns să o iubesc.

12:55 Adrian Titieni: Domnul Sitaru a făcut exercițiul să le arate mai multor oameni filmul, după primul „cut“. Asta a făcut ca filmul să evolueze în structură.

12:53 Adrian Sitaru: Filmul nu e neapărat despre relaţia dintre om şi animal, ci despre relaţiile dintre oameni. Am început să văd oamenii mai mult ca pe nişte animale.

12:49 Ioana Flora: Adulţii nu pot să se transpună în pielea şi în gândirea unui copil. E un fel de ignoranță.

12:47 Ioana Flora: Am repetat trei-patru săptămâni şi m-am apropiat uşor-uşor de personaj. O sursă de inspiraţie a fost bona copilului lui Adrian. Lucrul cu Adi Sitaru decurge foarte lin şi fără conflicte.

12:45 Adrian Sitaru: Verișoara mea, care a văzut filmul, şi-a amintit de întâmplarea din copilăria mea.

12:43 Adrian Sitaru: Am folosit muzică de pian pentru că ține de puritatea copilului. Copilul priveşte diferit lumea adulţilor şi se raportează diferit la animale.

12:42 Adrian Sitaru: Ne-am dorit ca spectatorul să aibă impresia de unghi subiectiv. Ne-am dorit să fie ca şi cum cineva ar spiona.

12:40 Adrian Sitaru: Am avut doi porumbei pe care i-am ținut în podul bunicilor. I-am hrănit vreo două săptămâni când aveam vreo 10 ani, dar bunicii mi-au spus că porumbeii nu sunt făcuţi să fie crescuți. I-au omorât în faţa mea şi seara erau tocăniță. Povestea asta m-a marcat, dacă şi acum mă mai gândesc la ea. E o problemă de comportament uman pe care am încercat s-o transpun în film.

Foto domestic facebook oficial

Cei prezenți au vizionat filmul începând cu ora 11.00, iar dezbaterile au început la ora 12:35. Cel de-al treilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru va putea fi vizionat în cinematografe începând cu 22 martie.

Filmul „Domestic“ vorbește despre legătura dintre om și animalele de companie, despre relațiile dintre vecinii de bloc, dar și despre încurcăturile apărute în viața de zi cu zi a unei familii. Din distribuție fac parte Adrian Titieni, Ariadna Titieni (12 ani), Gheorghe Ifrim, Clara Vodă, Ioana Flora, Sergiu Costache și Dănuț Hurduc (9 ani).

Mi-am dorit un film simplu, amuzant dar și emoționant. Inspirat în mare măsură din copilărie, filmul se bazează pe câteva povești cu animale domestice (și nu numai), copii și părinții acestora. Să ne uităm puțin în jurul nostru: câți oameni sunt în parcuri și pe străzi cu animale, câți dintre vecinii noștri nu au măcar un acvariu sau un papagal, uitați-vă cât de mult sunt prezente în viața noastră animalele, în reclame TV, în cântece, în numele de familie, povești, filme, internet. Cred că avem o mare nevoie de animale și ele de noi, de aici am realizat cât de mult ne iubim și ne mâncăm în același timp, la propriu, animalele. (Adrian Sitaru)

 

Foto credit: Cos Aelenei
Imagini de la conferinţă: Domestic Facebook oficial

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.