FAMILIAR, cel mai recent film semnat de Călin Peter Netzer, va putea fi văzut de vineri pe marele ecrane din peste 20 de orașe din țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/familiar-cel-mai-recent-film-semnat-de-calin-peter-netzer-va-putea-fi-vazut-de-vineri-pe-marele-ecrane-din-peste-20-de-orase-din-tara/

„FAMILIAR”, cel de-al cincilea lungmetraj regizat de Călin Peter Netzer, va putea fi văzut de vineri, 26 ianuarie, în cinematografele din peste 20 de oraşe din ţară.

Un articol de Petre Ivan|22 ianuarie 2024

Astfel spectatorii din București (Cinema City Cotroceni, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Cineplexx Băneasa, Hollywood Multiplex), Alba Iulia (Inspire Cinema), Arad (Cinema Arta), Bacău (Happy Cinema), Baia Mare (Cinema City), Bistrița (Happy Cinema), Brașov (Centrul Cultural Reduta, Cinema City), Botoșani (Happy Cinema), Buzău (Happy Cinema), Caransebeș (Cinema Luna 3D), Cluj Napoca (Cinema Arta, Cinema Victoria), Constanța (Centrul Cultural Jean Constantin), Craiova (Inspire Cinema Electroputere VIP, Inspire Cinema Mercur), Iași (Cinema Ateneu), Petroșani (Cinema Șerban Ionescu), Piatra Neamț (Cinema Mon Amour) Pitești (Cinema Trivale), Ploiești (Cinema City AFI Palace), Reșița (Cinema Dacia), Sibiu (CineGold) și Timișoara (Cinema Timiș, Cinema Victoria) vor putea vedea filmul în premieră la ei în oraș.

Prezentat în premieră mondială în selecția celei de-a 27-a ediții a Festivalului Tallinn Black Nights, FAMILIAR este un film despre un regizor care își investighează propria familie, forțând accesul la cel mai fragil moment din existența ei.

Dragoș, un regizor român, decide să facă un film despre emigrarea familiei sale în Germania în anii ’80. Dragoș investighează emigrarea, care s-a realizat în condiții suspecte, cu ajutorul fostei sale iubite, Ilinca. Colaborarea îi apropie pe cei doi, dar complică relația lui Dragoș cu logodnica sa. Pe măsură ce acesta se adâncește în trecutul familiei sale, secrete ies la iveală, ducând la dezvăluiri despre legături surprinzătoare cu Securitatea și relația lui Dragoș cu părinții se degradează treptat, în ciuda dorinței sale de a folosi acest film pentru a vindeca vechi răni.

Personajele „își păstrează secretele sau, în timp ce spun un lucru, gândesc altceva. Nu știi niciodată care este adevărul. De asemenea, cred că au o problemă cu ceea ce își amintesc, sau cu ceea ce vor să-și amintească.” declara Călin Peter Netzer pentru Variety după proiecția de la Tallinn.

În distribuția filmului spectatorii îi vor putea recunoaște Emanuel Pârvu, Iulia Lumânare, Ana Ciontea, Adrian Titieni, Victoria Moraru și Vlad Ivanov.

Scenariul a fost scris de Călin Peter Netzer și Iulia Lumânare, imaginea filmului este semnată de Barbu Bălășoiu și Andrei Butică. De costume s-au ocupat Judy Shrewbury și Ioana Covalcic, montajul a fost realizat de Dana Bunescu, iar machiajul și coafura de către Gabriela Crețan și Cristina Temelie.

Filmul este co-produs de Cinema Defacto (Franța), Gaïjin (Franța) și Volos Films (Taiwan). Producătorii filmului sunt Călin Peter Netzer și Oana Iancu, prin casa de producție PARADA FILM.

„FAMILIAR” este cel de-al cincilea lungmetraj semnat de Călin Peter Netzer. Primul său lungmetraj „Maria (2003) a fost proiectat la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri, a câștigat premii la Locarno (Marele Premiu, Leopard pentru cel mai bun actor și Leopard pentru cea mai bună actriță) și a fost nominalizat la Premiile Filmului European. Al doilea lungmetraj al său, „Medalia de onoare (2009), a fost selectat la peste 30 de festivaluri internaționale și premiat la Salonic, Torino, Miami, Durres, Los Angeles și Zagreb. „Poziția Copilului (2013) a câștigat Ursul de Aur pentru cel mai bun lungmetraj la Berlinale, devenind astfel primul film românesc care a primit vreodată acest premiu. În 2017 Călin a revenit în Selecția Oficială a Berlinalei cu „Ana, mon amourși a câștigat Ursul de Argint pentru Contribuție Artistică Remarcabilă.

FAMILIAR are premiera pe marile ecrane din România pe 26 ianuarie și este distribuit de către PARADA FILM.

Pe paginile de Facebook: FamiliarFilmul și Instagram: familiarfilmul puteți găsi mai multe materiale și informații despre film, precum și programul proiecțiilor în cinema.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.