Manea, Cărtărescu, Lăzărescu şi Adameşteanu, în filmul lui Solomon pentru canalul Arte
https://www.ziarulmetropolis.ro/manea-cartarescu-lazarescu-si-adamesteanu-in-filmul-lui-solomon-pentru-canalul-arte/

Norman Manea şi Mircea Cărtărescu se numără printre scriitorii protagonişti ai unui film realizat de Alexandru Solomon pentru canalul Arte, ce a iniţiat o serie de documentare cu titlul „Europa scriitorilor”, unde ţări precum Irlanda, Spania, Italia sunt prezentate prin ochii autorilor lor literari.

Un articol de Petre Ivan|28 noiembrie 2014

Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Florin Lăzărescu şi Gabriela Adameşteanu sunt cei patru scriitori care vor apărea în filmul documentar regizat de Alexandru Solomon.

„E o colecţie de documentare care se cheamă «Europa scriitorilor», o colecţie pentru canalul Arte, împreună cu producători din mai multe ţări care au făcut deja filme în Spania, Irlanda, Marea Britanie, Germania, iar eu fac România văzută de patru dintre scriitorii ei”, a spus Alexandru Solomon, informează Mediafax.

Astfel, Italia este reprezentată de autorii Claudio Magris şi Erri de Luca, Irlanda este văzută prin scriitorii Robert Mcliam Wilson, Edna O’Brien, Roddy Doyle şi Colm Tóibín, iar Spania, de Juan Goytisolo, Manuel Rivas şi Barnardo Atxaga. De asemenea, Marea Britanie este prezentată de autorul Martin Amis, iar Péter Esterházy şi Péter Nádas reprezintă Ungaria.

Întrebat dacă cei patru scriitori au fost aleşi de producătorii colecţiei de documentare sau de el, Solomon a precizat că a făcut nişte propuneri şi a rămas această listă, care îi include pe cei patru autori.

Regizorul Alexandru Solomon

Regizorul Alexandru Solomon

El a declarat că filmul va fi difuzat de canalul francofon Arte la sfârşitul anului viitor, în luna decembrie. „Pelicula va avea 52 de minute, fiind standardul pentru televiziune”, a spus Solomon, apreciind că, până în prezent, înregistrările brute însumează 40 de ore.

„Mai caut arhive, TVR ne sprijină cu partea de arhive şi există un acord de principiu cu TVR, sperăm să-l difuzeze”, a mai spus cineastul.

Întrebat care dintre poveştile scriitorilor l-au impresionat mai mult, regizorul a declarat că „i-ar fi greu să aleagă una singură”. „Între experienţa deportării în Transnistria pe care a trăit-o Norman Manea copil fiind şi, la celălalt capăt al secolului, experienţa lui Florin Lăzărescu, de copilărie la ţară în Moldova, în timpul comunismului, e un ecart destul de mare de experienţe şi trăiri”, a completat Solomon.

Alexandru Solomon – „Marele jaf comunist” (2004), „Război pe calea undelor” (2007), „Kapitalism – Reţeta noastră secretă” (2010) – lucrează, în prezent, la documentarul „Ouăle lui Tarzan”, pentru care a primit o finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) de 636.500 de lei şi una de 85.000 de euro de la Eurimages.

Foto: Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Alexandru Solomon – wikipedia, Cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.