Marius Manole, în „O noapte furtunoasă”, la TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-manole-in-o-noapte-furtunoasa-la-tvr2/

Luni, 30 decembrie, de la ora 20.10, în premieră la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro, va fi difuzat spectacolul „O noapte furtunoasă”, cu Florin Zamfirescu, Marius Manole şi Vlad Zamfirescu.

Un articol de Petre Ivan|27 decembrie 2013

Luni, 30 decembrie, de la ora 20.10, în premieră la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro, va fi difuzat spectacolul „O noapte furtunoasă”, cu Florin Zamfirescu, Marius Manole și Vlad Zamfirescu.

„O noapte furtunoasă” aduce în faţa camerelor, printr-o distribuţie de excepţie, textul piesei care împlineşte la începutul anului viitor 135 de ani de la premieră. „Toată lumea ştie cum decurge acţiunea din piesa lui I.L.Caragiale. Singure, personajele nu au dreptul să ştie. Şi nici realizatorii spectacolului. Şi nici spectatorii.

Marius Manole

Pentru că dacă ar şti, nu ar mai urmări spectacolul. Bine, dar vorbele sunt aceleaşi! Da, dar contextul poate schimba sensul vorbelor! A ştiut cineva vreodată ce înseamnă onoarea de familist?

Există şi o onoare de ne-familist sau „becherii” se ghidează după un alt cod?”, spune regizorul Mihai Manolescu.

Marius Manole

Cum scapă neatinsă „onoarea de familist” a Jupânului Dumitrache? Prin ce aventuri trece „amploiatul” judiciar Rică Venturiano, „nebun de amor” după Ziţa lui? Cine are şi cine nu are „rezon” în piesa lui Caragiale?

Marius Manole, într-una dintre cele mai cunoscute comedii de moravuri

Franţuzisme şi vorbe de mahala, încurcături comice şi situaţii neaşteptate, personaje tipice cu nume predestinate… Intră în jocul uneia dintre cele mai cunoscute comedii de moravuri caragialeşti Florin Zamfirescu (Jupân Dumitrache), Demeter Andras (Nae Ipingescu), Marius Manole (Rică Venturiano), Vlad Zamfirescu (Chiriac), Sorin Şaguna (Spiridon), Ioana Anastasia Anton (Veta) şi Ştefana Samfira (Ziţa).

Marius Manole

Producţia tv „O noapte furtunoasă” a putut fi vizionată, în avanpremieră, la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), proiecţia făcând parte din seria de evenimente pe care Televiziunea Română le organizează pentru promovarea teatrului de televiziune.

Povestea acestei noi producţii TVR este relatată de către regizorul Mihai Manolescu într-un scurt interviu acordat Televiziunii Române, pe site-ul TVR – „Regizorul Mihai Manolescu, despre piesa O noapte furtunoasă”.

Marius Manole

Foto: „O noapte furtunoasă”, cu Florin Zamfirescu, Marius Manole și Vlad Zamfirescu – TVR

25
/07
/17

Două ateliere de critică teatrală pentru tineri, unul în engleză, altul, în franceză, se vor desfășura în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași, care va avea loc în perioada 5-12 octombrie.

25
/07
/17

Veniţi să vizitaţi Sinaia! Într-o plimbare lejeră, la pas, prin 350 de ani de istorie. În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 10:30, cei pasionați de istorie și turism sunt invitaţi să străbbată, timp de oră, o oră şi jumătate, unul dintre cele două trasee propuse de arhitectul Dan Manea, autorul cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor”.

25
/07
/17

Festivalul Film 4 Fun își propune şi anul acesta să aducă zâmbetul pe buzele spectatorilor cu o serie de comedii şi parodii savuroase! Printre invitaţii speciali ai acestei ediţii se vor număra Emilia Dobrin, Radu Gabriel, Irina Margareta Nistor, Nae Caranfil, Alexandru Papadopol, Magda Catone şi mulţi alţii. Trofeul Film 4 Fun va fi înmânat actriţei Coca Bloos.

25
/07
/17

Proiecţia filmului JINA, în regia lui Dumitru Budrala, va avea loc sâmbătă, 29 iulie 2017, de la ora 22 în cadrul Festivalului ”Sus pe muntele din Jina”. Filmul va fi proiectat pe un ecran imens, în aer liber, în Șesul Jinarilor, în prezența a zeci de mii de oameni și a regizorului Dumitru Budrala.

24
/07
/17

Cartea „Călătoria diletanților (Din amintirile locotenentului în rezervă Amiran Amilahvari)” (în ireproșabila traducere a lui Nicolae Iliescu) a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2017.

24
/07
/17

În perioada 25 iulie - 3 august, Radio România Muzical transmite în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate și la Radio România Cultural.

24
/07
/17

În această seară (24 iulie), de la ora 21.10, iubitorii teatrului pot vedea ”Năpasta” de I.L. Caragiale, în regia lui Miron Niculescu. Spectacolul a fost difuzat In Memoriam Emil Bota (15 septembrie 1911 - 24 iulie 1977), în anul 1970, chiar în ziua în care, acum 40 de ani, poetul, prozatorul și îndrăgitul actor - aici în rolul „Ion” – se stingea din viață.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.