Metallica: Through the Never. Baroc cine-muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/metallica-through-the-never-baroc-cine-muzical/

CRONICĂ DE FILM „Metallica: Through the Never“ este, în primul rând, o oprire obligatorie pentru fanii cunoscutei formaţii şi ai muzicii rock. Dar îi poate mulţumi şi pe cei în căutare de artificii vizuale.

Un articol de Ionuţ Mareş|28 septembrie 2013

CRONICĂ DE FILM „Metallica: Through the Never“ este, în primul rând, o oprire obligatorie pentru fanii cunoscutei formaţii şi ai muzicii rock. Dar îi poate mulţumi şi pe cei în căutare de artificii vizuale.

Regizat de cineastul american cu origini ungureşti Nimrod Antal, Metallica: Through the Never este un experiment, o operă la intersecţia mai multor genuri.

Realizat în 3D şi disponibil pe ecran IMAX, „Metallica: Through the Never” este, înainte de toate, un film-concert, care oferă spectatorilor posibilitatea nu doar să asculte, ţintuiţi în scaunul confortabil de cinema, hiturile din ultimele decenii ale trupei, dar şi să-i vadă performând, foarte de aproape, pe membrii Metallica. Iar mişcările camerelor de filmat par a accentua aura de legende ale muzicii rock pe care o au James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett şi Robert Trujillo.

Metallica: Through the Never – patru proiecţii pe zi, timp de o săptămână

Construit special pentru realizarea acestui film marcat de o uşoară tuşă de narcisism, concertul propune o scenografie barocă, în care scena este invadată, printre altele, de flăcări, cruci, ecrane-sicriu sau o statuie gigant înfăţişând justiţia oarbă. O imagerie care, în 3D, capătă o grandoare pe măsura faimei de care se bucură trupa în întreaga lume.

Pe de altă parte, lungmetrajul are şi accente de film documentar care îşi propune să capteze atmosfera şi dinamica unui concert, precum şi relaţionarea celor de pe scenă cu zecile de mii de spectatori, a căror dezlănţuire este surprinsă în mai multe instantanee.

metallica through the never

Dane DeHaan apare în mai multe scene din filmul Metallica: Through the Never

Pentru a nu rămâne doar la nivelul de concert filmat şi pentru a-şi justifica prezenţa în cinematografele IMAX, „Metallica: Through the Never” propune şi o naraţiune vizuală, în ton cu derularea hiturilor, construită de Nimrod Antal şi de cei patru membri ai trupei.

Concertul este astfel „spart” cu momente din aventura unui tânăr, intrepretat de Dane DeHaan, un actor în ascensiune care aduce uşor cu Leonardo DiCaprio în tinereţe şi care s-a făcut remarcat recent, în filme precum „Chronicle”, „Lawless”, „The Place Beyond the Pine” sau „Kill Your Darlings”.

Trip este trimis de stafful trupei, chiar în timpul concertului, să recupereze o geantă misterioasă într-un oraş pustiit, unde, după un accident de maşină, încep să se deruleze o serie de lucruri stranii, care culminează cu urmărirea sa de către un grup de hooligans şi de către un călăreţ în armură şi cu o mască de gaze pe faţă.

Story-ul capătă, treptat, accente ofertante de oniric şi suprarealism, sugerate a fi rezultante ale imersiunii tot mai puternice în muzica de la concertul care pare să stea la originea golirii întregului oraş.

Filmul a intrat de vineri la cinematograful IMAX din AFI Palace Cotroceni, unde poate fi văzut numai timp de o săptămână, în patru proiecţii pe zi.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriţi-ne şi pe Facebook!

INFO

Metallica: Through the Never (SUA, 2013)

Regia: Nimród Antal

Cu: Dane DeHaan, James Hetfield, Lars Ulrich, Jeremy Raymond

Rating: ●●●○○

Ionuţ Mareş, autorul cronicii,
este şi colaborator al blogului
de film şi cultură cinematografică

Marele Ecran

 



01
/07
/17

În cadrul Festivalului Internațional de Film BUZZ CEE, desfășurat la Buzău, în perioada 4 - 9 iulie 2017, publicul va avea posibilitatea de a viziona integrala Nae Caranfil, în prezența îndrăgitului regizor. Doritorii vor putea urmări pe marele ecran filmele regizate de acesta în perioada 1993 - 2016, în ordine cronologică.

30
/06
/17

„Tu ai pus degetul pe rană şi, în plin comunism, ai îndrăznit să arăţi că orice formă de cenzură e dezgustătoare” – fragment dintr-o scrisoare deschisă pentru Lucian Pintilie pe care Andrei Şerban a citit-o la lansarea noii ediţii a volumului „Bricabrac” (Editura Nemira).

29
/06
/17

Unul din cele mai aşteptate documentare româneşti ale anului, „Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut în premieră la Timişoara în deschiderea celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie.

28
/06
/17

Vineri, 30 iunie 2017, se lansează în cinematografele din România filmul de acțiune „Baby Driver” - un thriller exploziv, cu trei câștigători de Oscar în distribuție: Kevin Spacey, Jamie Foxx şi Paul Williams. Avându-l drept protagonist pe Ansel Elgort, producția Sony Pictures realizată de Edgar Wright ridică adrenalina la maximum prin curse palpitante de mașini, o poveste atipică de dragoste și o coloană sonoră atemporală.

28
/06
/17

„(...) e suficient să urci o stradă pentru ca, întorcînd capul, să ţi se deschidă o privelişte ce-ţi taie respiraţia... E ca într-o gravură de Escher, unde te aştepţi să vezi oameni mergînd cu capul în jos pe străduţa de dedesubt. (...)” – Alex Leo Șerban. Îndrăgitul criticul de film ar fi împlinit, astăzi, 58 de ani. În amintirea lui Leo publicăm (via liternet.ro) una dintre nenumăratele și savuroasele sale impresii de călătorii (scrisori)

26
/06
/17

„Toţi avem păcate, unele mai mari, altele mai mici. De la minciună şi mândrie, până la invidie, egoism şi ură, de la lene şi gelozie, până la ignoranţă, poftă şi necunoaştere. Toate sunt păcate care, într-un fel sau în altul, sunt pedepsite (...) iar scopul final al acestei judecăţi supreme este reinstaurarea echilibrului între toate” – Dorel Vișan. Actorul născut la Tăușeni, județul Cluj, pe 25 iunie 1937, a împlinit 80 de ani!

26
/06
/17

De numele cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor” scrisă de către arhitectul Dan Manea se leagă mai multe premiere. Ultima noutate absolută pentru piaţa cărţii din România este faptul că o carte despre oamenii, istoria şi arhitectura unui oraş a inspirat un film!

23
/06
/17

A apărut în cinematografele din România ,,Povestea iubirii”, un film în care iubirea și scrisul salvează vieți, un bătrân evreu încă le poartă pică nemților, iar un băiețel se crede Mesia.

23
/06
/17

Ron Howard a fost confirmat ca regizor al spin-off-ului "Star Wars" dedicat personajului Han Solo. Regizorul laureat al premiului Oscar îi înlocuiește la timona filmului pe Phil Lord și Christopher Miller, la care Disney a renunțat în această săptămână, deși au fost implicați în producție timp de șase luni.

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.