Metoda de la Nottara, în turneu în trei ţări europene
https://www.ziarulmetropolis.ro/metoda-de-la-nottara-in-turneu-in-trei-tari-europene/

Teatrul „Nottara” prezintă, în luna noiembrie, în Belgia, Austria şi Spania, spectacolul „Metoda (Metoda Grönholm)” de Jordi Galcéran, în regia lui Theodor Cristian Popescu.

Un articol de Andrada Văsii|18 noiembrie 2013

Teatrul Nottara” prezintă, în luna noiembrie, în Belgia, Austria şi Spania, spectacolul Metoda (Metoda Grönholm)” de Jordi Galcéran, în regia lui Theodor Cristian Popescu.

Reprezentaţiile vor avea loc pe 23 noiembrie, la Pygmalion Theater din Viena, pe 25 noiembrie la Centrul Bozar din  Bruxelles şi pe 27 noiembrie la Teatrul Lliure, Barcelona.

Acest turneu face parte din proiectul Teatrul ca identitate – turneele Teatrului „Nottara” pentru românii din afara graniţelor, realizat cu ajutorul financiar şi logistic al partenerilor noştri, Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe şi European Artists Management – Asociaţie culturală din Bruxelles.

„Am ales «Metoda» pentru acest turneu deoarece este o montare apreciată atât de specialişti, cât şi de public, care s-a bucurat de succes la numeroase festivaluri din ţară şi avem convingerea că va fi la fel de bine primită şi în rândul românilor din diaspora. Suntem onoraţi, totodată, că avem ocazia să jucăm spectacolul chiar în oraşul natal al autorului şi sperăm ca acesta să fie prezent în sală, pe 27 noiembrie”, afirmă criticul de teatru Marinela Ţepuş, directorul Teatrului „Nottara”.

Distribuţia spectacolului „Metoda” este formată din actorii Adrian Văncică (Fernando) Alexandru Jitea (Enrique), Gabriel Răuţă (Carlos) Cerasela Iosifescu (Mercedes). Traducerea textului îi aparţine Luminiţei Voina-Răuţ, iar scenografia lui Ştefan Caragiu.

Metoda interviului, pentru o companie de teatru 

În spectacol, o companie suedeză, recunoscută pe plan internaţional, trebuie să angajeze o persoană care să se alăture echipei. Postul implică o mare responsabilitate, iar condiţiile de muncă şi remuneraţia sunt foarte atractive.

Cei patru presupuși candidaţi selectaţi pentru interviu intră treptat în scenă. Ideea că metoda de intervievare este una neobişnuită apare în mintea lor atunci când fiecare afirmă că niciunul dintre ei nu este reprezentantul companiei.

Timpul trece şi nimeni nu vine să le spună cum se va desfăşura selecţia. Mai mult, se pare că nu mai pot pleca; ei presupun că cineva îi supraveghează, din afară, pentru a se decide cine primeşte postul.

Metoda turneu

Adrian Văncică (foto dreapta) joacă în spectacolul „Metoda”

Fiecare concurent trebuie să-și demonstreze abilităţile. Probele prin care trec scot la suprafaţă fie dorinţa de a ajuta, fie tendinţa de a-i sabota pe ceilalţi candidaţi. Sunt unul câte unul eliminaţi, iar cel care va rezista până la final va primi slujba. Astfel, cele patru personaje îşi arată umanitatea, empatia, insensibilitatea sau cinismul, dar nimic nu se dovedește a fi ceea ce părea la început.

„Mi s-a părut o piesă cu dimensiune filosofică ascunsă, care te face să te sperii pentru că, la final, nu poţi spune despre niciunul dintre cele patru personaje cum este de fapt. Le-am văzut, evoluând, pe scenă, în faţa noastră aproape două ore, dar, de fapt, nu putem zice nimic despre niciunul dintre ei”, susţine regizorul Theodor Cristian Popescu.

Teatrul „Nottara” şi-a propus, pentru anul 2013, o serie de turnee care să se adreseze comunităţilor româneşti din străinătate. Astfel, turneul spectacolului „Metoda” este a treia deplasare în străinătate pe care teatrul o face în acest an.

Foto credit: Teatrul Nottara, spectacolul Metoda

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.