Omul cel bun din Sîciuan, în turneu în China
https://www.ziarulmetropolis.ro/omul-cel-bun-din-siciuan-in-turneu-in-china/

Spectacolul „Omul cel bun din Sîciuan”, după Bertold Brecht, regia Anca Bradu, produs de Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu în colaborare cu Teatrul Naţional „Radu Stanca” participă în aceste zile la cea de-a patra ediţie a China Campus Theatre Festival, de la Shanghai (3-12 noiembrie).

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2014

Omul cel bun din Sîciuan / Spectacolul tinerilor actori sibieni va avea loc în seara zilei de 5 noiembrie, într-una din cele mai prestigioase săli de spectacol, Shanghai Dramatic Arts Center.

Organizat de Federaţia Chineză a Literelor şi Artelor, Ministerul Educaţiei, Consiliul Municipal din Shanghai şi Asociaţia Chineză a Teatrelor, China Campus Theatre Festival este un eveniment bienal, care a avut loc pentru prima dată în anul 2008. Programul acestei ediţii cuprinde peste 20 de spectacole ale unor universităţi din China şi din alte ţări, seminarii şi ateliere de teatru.

Iniţiat ca un proiect de studiu coordonat de regizoarea Anca Bradu şi actorii Diana Fufezan şi Adrian Neacşu, profesori la Departamentul de Artă Teatrală din Sibiu, spectacolul „Omul cel bun din Sâciuan” face o cronică duioasă, dar penetrantă a caracterului uman.

Spectacolul studenţilor a pornit de la o serie de exerciţii de improvizaţie ce au la bază tehnica brechtiană de abordare a personajului, specifică teatrului epic.

Prin secvenţele de “teatru în teatru” combinate cu momente coregrafice şi cu tradiţionalele song-uri ale autorului german, actorii parcurg o adevărată epopee a sacrificiului pe care acest text o conţine.

Spectacolul studenţilor de la Departamentul de Artă Teatrală urmăreşte destinul tinerei Şen-de, o prostituată binecuvântată de zei pentru că i-a găzduit cu

Anca Bradu, regizoarea spectacolului Omul cel bun din Sîciuan

Anca Bradu, regizoarea spectacolului Omul cel bun din Sîciuan

generozitate într-o noapte, şi afirmă tema binelui universal într-o parabolă despre sacrificiu şi solidaritate umană.

În mod inedit, muzica acestei producţii a fost creată de unul dintre studenţii masteranzi, Claudiu Fălămaş, care şi-a dorit ca prin muzică să accentueze sentimentul de revoltă faţă de anumite situaţii de criză, dar şi de solidaritate cu personajele făcătoare de bine din această parabolă. Actorii care interpretează această muzică live transmit cu forţă şi claritate opinia lor faţă de bine şi adevăr.

OMUL CEL BUN DIN SÎCIUAN – INFO

după Bertold Brecht

REGIA: Anca Bradu;

ASISTENŢI REGIE: Diana Fufezan şi Adrian Neacşu;

TRADUCEREA: Michaela Bogza şi Nicoleta Ciupercescu;

SCENOGRAFIA: Mihai Păcurar şi Alin Gavrilă;

MUZICA: Claudiu Fălămaş;

DISTRIBUŢIA: Maria Tomoiagă, Paul Bondane, Anton Balint, Cristina Blaga, Maria Soilică, Angela Lisa, Călin Roajdă, Alexandru Malaicu, Iulia Popa, Claudiu Fălămaş, Alexandra Şerban, Ioan-Alexandru Savu, Cristian Timbuş

Foto: Omul cel bun din Sîciuan, Anca Bradu – tnrs.ro

21
/03
/17

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc în această seară. Evenimentul va fi transmis în direct de la ora 20.00 pe TVR 2, TVR 3 și TVR HD, dar și online pe www.premiilegopo.ro și www.cinepub.ro.

20
/03
/17

În această seară (20 martie), de la ora 20:10, pe TVR 2 iubitorii teatrului pot vede în premieră spectacolul „Poker”, de Adrian Lustig, o preluare a producţiei Teatrului de Comedie. Spectacolul regizat de Alexandru Tocilescu a avut premiera oficială în 17 aprilie 2004.

20
/03
/17

Fotograful Mircea Albuțiu vă prezintă 10 imagini din seria de 40, numită New Energy. Seria a fost expusă la Arcade 24 în Bistrița Năsăud în septembrie 2015; în 28 aprilie 2017 va fi vernisată la Teatro Jose Lucio da Silva din Leiria, Portugalia iar în august 2017 la sediul ICR din Lisabona.

20
/03
/17

Au mai rămas doar 80 de zile până la startul celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), 9-18 iunie, desffășurat sub genericul IUBIRE. Programul FITS 2017 va fi anunțat în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului și tot atunci se va pune și primul set de bilete în vânzare.

20
/03
/17

Maggie MacDonnell, o profesoară care lucrează cu adolescenții cu probleme dintr-o comunitate inuită izolată din regiunea arctică a Canadei, a primit duminică distincția Global Teacher Prize și suma de 1 milion de dolari în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Dubai.

20
/03
/17

Într-o zi de 20 martie se năşteau poetul George Topîrceanu, autorul volumului Balade vesele şi triste și pictorul Theodor Aman, întemeietorul primelor şcoli româneşti de arte frumoase. Tot într-o zi de 20 martie se stingea din viaţă fizicianul Isaac Newton, iar Albert Einstein, unul dintre cei mai străluciţi oameni de ştiinţă din istoria omenirii, publica teoria relativităţii.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.