One man show şi expoziţie de caricatură Horaţiu Mălăele la Bruxelles
https://www.ziarulmetropolis.ro/one-man-show-si-expozitie-de-caricatura-horatiu-malaele-la-bruxelles/

Horaţiu Mălăele a susţinut vineri seară un ‘one man show’ de zile mari la teatrul Bronks pentru tineret din Bruxelles, o combinaţie de monologuri, amintiri personale, poezii din toate genurile şi glume primită cu entuziasm de publicul care a umplut până la refuz sala de spectacol. Actorul, regizorul, scriitorul şi graficianul Horaţiu Mălăele a arătat […]

Un articol de Andrada Văsii|4 februarie 2013

Horaţiu Mălăele a susţinut vineri seară un ‘one man show’ de zile mari la teatrul Bronks pentru tineret din Bruxelles, o combinaţie de monologuri, amintiri personale, poezii din toate genurile şi glume primită cu entuziasm de publicul care a umplut până la refuz sala de spectacol.

Actorul, regizorul, scriitorul şi graficianul Horaţiu Mălăele a arătat vineri seară, în ‘one man show’-ul ‘Sunt un orb’, jucat cu casa închisă la teatrul Bronks, că distanţa care-l separă de publicul românesc, în mare majoritate tânăr, care a venit să-l vadă la Bruxelles este aproape inexistentă. Deşi poate nu au avut posibilitatea să vadă şi în România monologurile sau poeziile recitate cu predilecţie de Horaţiu Mălăele, care în ultimii peste 20 de ani au devenit o veritabilă marcă înregistrată a actorului, spectatorii au rezonat pur şi simplu la prestaţia sa, care a trecut prin toate registrele.

‘Ca întotdeauna, Mălăele este artistul minunat care ne aduce adevărata artă pe scenă. Fie că este la Bruxelles, la Londra, la Bucureşti sau la Piatra Neamţ, Mălăele este alături de noi. A fost un moment de bucurie, de regăsire, de apropiere de rădăcini. De ce? Pentru că literatura, poezia, glumele, spiritul nostru sunt adevărate comori ale sufletului românesc. Mălăele este o comoară a României şi de aceea am considerat că merită să fie pe scenele bruxelleze şi să aducă un one man show, ‘Sunt un orb’, la Bruxelles’, a declarat Carmen Hopârtean, directoarea Casei de cultură belgo-române Arthis, organizatoarea spectacolului.

‘One man show’-ul ‘Sunt un orb’ nu a fost însă singurul eveniment cultural legat de prezenţa lui Horaţiu Mălăele la Bruxelles. Joi seară, la Casa de cultură belgo-română au avut loc vernisajul unei expoziţii de caricatură a graficianului Mălăele, precum şi o dublă lansare de carte.

‘Expoziţia va rămâne timp de o lună pe simezele casei de cultură belgo-române. De asemenea, am avut două cărţi pe care le-am lansat – ‘O poveste cu Horaţiu’ de Doina Pap, şi ‘Rătăciri’, o carte scrisă şi publicată de curând de Horaţiu Mălăele’, a precizat Carmen Hopârtean.

În timpul evenimentului de joi seară, Horaţiu Mălăele a dialogat deschis cu criticul de teatru Mira Iosif, cu care a vorbit despre cariera sa, dar şi cu publicul care a venit la sediul Casei de cultură belgo-române Arthis. De asemenea, artistul i-a desenat pe oamenii din public, ceea ce i-a încântat pe cei prezenţi, şi nu doar pe români. ‘A fost chiar un domn flamand care a plecat extrem de impresionat de caricatura pe care i-a făcut-o Horaţiu Mălăele’, povesteşte directoarea Arthis.

Horaţiu Mălăele se va întoarce la Bruxelles la sfârşitul lunii, unde va susţine la 28 februarie, alături de Ion Caramitru, spectacolul ‘Caramitru, Mălăele, câte-n lună şi în stele’.

Sursa: Agerpres

24
/07
/17

În perioada 25 iulie - 3 august, Radio România Muzical transmite în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate și la Radio România Cultural.

24
/07
/17

În această seară (24 iulie), de la ora 21.10, iubitorii teatrului pot vedea ”Năpasta” de I.L. Caragiale, în regia lui Miron Niculescu. Spectacolul a fost difuzat In Memoriam Emil Bota (15 septembrie 1911 - 24 iulie 1977), în anul 1970, chiar în ziua în care, acum 40 de ani, poetul, prozatorul și îndrăgitul actor - aici în rolul „Ion” – se stingea din viață.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.