S-a întâmplat pe 5 octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-intamplat-pe-5-octombrie/

1713 – S-a născut Denis Diderot, filosof francez, unul din autorii proiectului „L’Encyclopédie”, care i-a inclus aproape toţi scriitorii francezi iluminişti importanţi ( d. 31 iulie1784) 1830 – A încetat din viaţă cărturarul şi memorialistul Dinicu (Constantin) Golescu (n. 7 feb. 1777). A fost membru fondator al Societăţii literare (1827); de asemenea, a contribuit la […]

Un articol de |5 octombrie 2012

1713 – S-a născut Denis Diderot, filosof francez, unul din autorii proiectului „L’Encyclopédie”, care i-a inclus aproape toţi scriitorii francezi iluminişti importanţi ( d. 31 iulie1784)


1830 – A încetat din viaţă cărturarul şi memorialistul Dinicu (Constantin) Golescu (n. 7 feb. 1777). A fost membru fondator al Societăţii literare (1827); de asemenea, a contribuit la apariţia primului ziar în limba română, „Curierul românesc” (1829).


1857 – S-a născut, la Târgovişte, Maica Smara (pseudonim pentru Smaranda Gheorghiu), scriitoare, militantă a mişcării feministe din România, prima româncă reprezentantă a României la congrese internaţionale (m. 26 ianuarie 1944).


1880 – A încetat din viaţă Jacques Offenbach (pseudonim pentru Jacob Eberst), compozitor francez de origine germană, întemeietor al operetei clasice franceze (n. 20 iun. 1819)


1897 – A apărut, la Bucureşti, revista enciclopedică populară “Albina”, al cărei director fondator a fost Spiru Haret.


1918 – Deputatul Alexandru Vaida a depus în Parlamentul de la Budapesta declaraţia Comitetului Executiv al Partidului Naţional Român, prin care românii ardeleni îşi afirmau dreptul inalienabil la o viaţă naţională integrală.


1997 – Statele Unite ale Americii şi România au pus bazele Parteneriatului strategic bilateral


1997 – A încetat din viaţă Mary Jayne Gold, americanca bogată care i-a ajutat pe pictorii Marc Chagall şi Max Ernst şi pe 2000 de evrei să fugă din Franţa în timpul celui de-al doilea război mondial. Printre cei care au profitat de ajutorul oferit de Gold au fost, alături de Marc Chagall şi Max Ernst, sculptorul Jacques Lipchitz, scriitorii Franz Werfel, Hannah Arendt şi Hans Habe şi biochimistul laureat al Nobelului Otto Meyerhof


2005 – Premiul Nobel pentru Chimie 2005 a fost atribuit francezului Yves Chauvin şi americanilor Robert H. Grubbs şi Richard R. Schrock, pentru „dezvoltarea metatezei în sinteza organică”.


2011 – A încetat din viaţă Steve Jobs, cofondatorul firmei Apple Computer şi cel mai mare acţionar al companiei Disney, considerat ca fiind cel mai influent personaj atât din industira calculatoarelor cât şi în industria divertismentului. A orchestrat lansarea unor produse vedetă, precum calculatorul iMac, tableta iPad sau telefonul multifuncţional iPhone, a cărui ultimă versiune a fost prezentată pe 4 octombrie 2011. (n. 24 februarie 1955)

 

Sursa: Mediafax

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”