Scurt/4: Istorii de inimă neagră – patru povești despre viață și moarte
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurt4-istorii-de-inima-neagra-patru-povesti-despre-viata-si-moarte/

Vineri, 28 noiembrie, va avea loc premiera naţională a omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect ce reuneşte patru scurtmetraje româneşti independente, produse în 2014: O lume nouă (regia Luiza Pârvu), Trece şi prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Creţulescu) şi Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină).

Un articol de Petre Ivan|21 noiembrie 2014

Scurt/4: Istorii de inimă neagră / Realizate de case de producție diferite, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viață și, mai ales, despre moarte, pe diferite tonuri.

Nici că se putea o colecție mai eclectică de scurtmetraje decât acest careu de ași care mizează totul pe o singură carte: moartea. – Mihai Chirilov (director artistic TIFF).

Olimpia Melinte, interpreta rolului principal feminin din O lume nouă, își amintește: „Toma și Luiza au reușit să recreeze un univers și, prin intermediul scenariului, am pãșit și noi în timp, ne-au luat parcă de mână și ne-au pus în fața cufărului cu amintiri, deschis special pentru noi, unde am dat de tainele familiei Ciotloș și de oameni cu destine și încercări greu de închipuit azi, în secolul în care pare că suntem la un click distanță de tot ce ne dorim. Oare, însă, chiar suntem?” Filmul a făcut parte din selecția oficială a festivalului de la Brest 2014.

„E cineva care nu își amintește de fricile copilăriei? Trece și prin perete ne întoarce în timp și ne arată cât de departe sunt oamenii mari de noi copiii, chiar atunci când ne iubesc necondiționat.

Filmul lui Radu este în fond un thriller neconvențional, un alt fel de a aduce în fața publicului opera lui A. P. Cehov”, spune producătorul Ada Solomon despre filmul distins cu o Mențiune specială la „Quinzaine des realisateurs” , Cannes 2014.

Andi Vasluianu, care face un tur de forță în Kowalski, povestește: „A fost unul dintre cele mai grele roluri pe care le-am avut de jucat, a fost ca la teatru, totul fiind într-un cadru trebuia să funcționeze fără greșeală.

Norocul meu a fost că am avut parteneri de excepție lângă mine.” Filmul a câștigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la festivalul de la Zagreb 2014.

„Am avut mari emoții când Iulia a venit cu propunerea să facem un film bazat pe prezența Angelei Similea și pe una din melodiile de succes interpretate de dumneaei. Însă, după ce i-am propus acest proiect, am primit un răspuns pozitiv și entuziast cum mai rar primești din partea persoanelor celebre”, spune Dragoș Bucur, unul dintre producătorii filmului Să mori de dragoste rănită, desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF 2014.

Scurt / 4: Istorii de inimă neagră strânge laolaltă nume celebre ale filmului și teatrului românesc (Olimpia Melinte, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu, Andi Vasluianu, Dorian Boguță, Șerban Pavlu, Rodica Lazăr) și nume care vor fi într-o zi celebre (Florin Penișoară, Sofia Nicolaescu, Adina Ștețcu, Paul Radu, Dragoș Sora, Eugen Matei Lumezianu, Ana Maria Bostan, Andreea Scrădeanu, Georgiana Stanciu, Ruxandra Șerban, Octavian Barbu), plus Angela Similea, într-o apariție extraordinară, pentru prima dată pe marele ecran de la Rămășagul (1984).

Toate cele patru scurtmetraje pot fi văzute în România numai în cadrul omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, distribuit în cinematografe de Freealize.

Din 28 noiembrie, spectatorii din București, Brașov, Botoșani, Craiova, Cluj, Constanța, Focșani, Iași, Pitești, Piatra Neamț, Slobozia, Târgu Mureș sunt așteptați, așadar, la cel mai aparte film românesc al anului.

Foto: Scurt/4- cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.